• kvp
    #18
    "Az eddeigiek alapján, úgy tűnik, hogy a lehetőségekhez képest korlátlan erőforrású mesterséges intelligencia minden rasszt, nemi orientációt, viselkedést, fajta jelleget... fel fog ismerni, ezért keményen bele fognak nyúlni a működésébe. Pedig érdekes lenne hagyni szimulált körülmények között milyen döntéseket hozna társadalmi, életvezetési kérdésekben."

    Nagyon sok fugg a tantitasi mintaktol. Az egyik ilyen iranyitatlan kiserlet volt a google kepfelismero algoritmusa, amikor sok kepet megnezve magatol arra a kovetkeztetesre jutott, hogy a fekete emberek is a majom kategoriaba sorolhatoak. Le is tiltottak viszonylag gyorsan. Es itt meg csak egy sima egyretegu halozatbol allo kepfelismerorol van szo, nem egy tenylegesen gondolkodasra kepes bonyolult rendszerrol.

    "Sikeresen tanitottak meg mar AI-t hogy konyveljen vagy autot epitsen, meg ugy barmit ami foiskolai vegzettseget igenyel. De beletorik a bicska a ruhahajtogatasba. Probaltak erre gepet epiteni, de egy nagy csodtomeg lett az egesz..."

    Nem egeszen. A ruhahajtogatas modjat ugyanugy meg tudja tanulni, sot kepes uj modszereket is kikiserletezni. Persze csak elmeletben, mint ahogy autot is csak tervezni tud. Aztan az ipari robot legyartja, mint ahogy az ipari robot a ruhat is kepes tized mm-esen az elere hajtogatni. Persze ahogy nem a mernok all a gyartosornal a heggesztovel, ugy a tervezoszoftvertol sem varhato el, hogy az ipari robot munkajat vegezze vagy az ipari robottol, ami alig lat ki a fogokarjabol es szo szerint sik hulye, sem varhato el, hogy kepes legyen autot tervezni. Persze egy ember altalanosabb, igy ha nagyon muszaly kepes mindegyik mukat tobbe-kevesbe jol elvegezni, messze nem olyan hatekonyan, mint egy celszoftver vagy hardver.