Berta Sándor

Megdöbbentően egyszerű használni a BMW legújabb segédjét

Az autógyártó több új megoldást is megalkotott, az egyikben ötvözte a különböző technológiákat.

Az BMW a barcelonai Mobil Világkongresszuson jelentette be a Natural Interaction nevű rendszert, amely ötvözi a legfejlettebb beszédvezérlést, a kibővített gesztusvezérlést és a pillantásfelismerését, ezáltal valódi több funkciós kezelést tesz lehetővé. Az első funkciókat 2021-től a BMW iNEXT modellekbe integrálják.


A BMW Natural Interaction lehetőséget ad a vezetőnek arra, hogy az emberek közötti párbeszédekhez hasonlóan a beszédet, a gesztusokat és a pillantásokat egyaránt felhasználja, akár egymással ötvözve is a járművel való kommunikációhoz. Az előnyben részesített üzemmód mindig az adott szituációtól és kontextustól függően intuitív módon kiválasztható. A rendszer részét képezik a beszédfelismerés, az optimalizált szenzorok és a kontextusérzékeny gesztuselemzés. A kéz- és az ujjmozdulatok precíz érzékelése kiterjed arra is, hogy például valaki milyen irányba vagy tárgyra mutat. Gyakorlatilag a teljes belső tér interakciós területként működik. A rendszer a beszédparancsokat is felismeri, s az alapját egy intelligens és tanulékony algoritmus jelenti, amelyet folyamatosan továbbfejlesztenek.

A kombinált megoldás előnye, hogy a sofőr maga döntheti el, hogy a szokásai miatt vagy az adott helyzettől függően milyen módon akar kommunikálni. Amennyiben valaki éppen beszélget, akkor a gesztusokat és a pillantásokat választja, de ha folyamatosan az utat nézi, akkor a beszédet és a gesztusokat. Ilyen módon a gépkocsiban például kinyithatók és bezárhatók az érintés nélkül vezérelhető oldal- és tetőablakok, de beállíthatók a szellőzőnyílások is. Lehetőség nyílik a közvetlen környezettel, például az épületekkel vagy a parkolóhelyekkel való interakciókra is. Megvalósulhat az, hogyha az autós rámutat egy étteremre és megkérdezi, hogy mi annak a neve és meddig van nyitva, akkor precíz választ kap. Vagy felteheti azt a kérdését, hogy parkolhat-e az adott helyen és az mennyibe kerül.


Christoph Grote, a BMW elektronikai alelnöke közölte, hogy a vásárlók az intelligens és hálózatba kötött járművekkel teljesen természetes módon kommunikálhatnak, s nem kell majd a jövőben azon gondolkodniuk, hogy milyen stratégiával jutnak el a céljukig. Szabadon kommunikálhatnak és a gépkocsi meg fogja érteni őket. A BMW Natural Interaction mindenképpen egy jelentős lépés az autonóm autók jövője szempontjából.

A mesterséges intelligencia segítségével folyamatosan tanuló rendszer és a továbbfejlesztett szenzorok a jövőben képesek lesznek arra is, hogy figyelembe vegyék a sofőrök és az utasaik érzelmeit, s észszerűen részt vehetnek az interakciókban. Ezáltal a vezető és a járműve közötti összhatás még inkább az adott szituációra és személyre szabható lesz. Az intelligens asszisztens az összegyűjtött tapasztalatok alapján mindig az adott helyzeteknek és érzelmi állapotnak megfelelően dönthet, s akár várhat is a parancsokra, illetve a kérdésekre vagy önállóan is javaslatokat tehet az interakciókra.


A gyártó kifejlesztett egy Intelligens Személyi Asszisztenst is, amelyet a BMW 3-as limuzin legújabb kiadásába integráltak. A BMW 3-ból eddig több mint 15 milliót szállítottak ki világszerte, ezáltal a legnagyobb darabszámban értékesített prémium kategóriás gépkocsi. Az új rendszer intelligens digitális karaktere ismeri az autó mindegyik funkcióját és azokat célzottan tudja is kezelni. Megtanulja a tulajdonos szokásait és azokat kontextusokba rendezi. Más digitális asszisztensekkel összehasonlítva az új megoldás gyakorlatilag bármilyen névvel ellátható és nem csupán szót fogad, hanem mindig rendelkezésre áll laza beszélgetőpartnerként. A rendszer minden egyes beszédparanccsal, kérdéssel és beállítással egyre jobb lesz, s a jövőben egyre többet tanul majd a tulajdonos kedvenc dolgairól és beállításairól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #21
    "Így könnyű azt mondani, hogy a mezőgazdaság nem fontos, ha mindenre azt mondod, hogy ez nem az, ez sem az, amaz sem az."
    Ezt nem én mondom, vannak szabályok ami alapján az egyes gazdasági tevékenységeket besorolják, azok akiknek ez a szakmája.

    "Nem tudsz mit kezdeni az igazsággal, mi? Az imádott EU-d visszaszorul, és egyre inkább lemarad."
    Én tudok, csak nem vagyok olyan naiv hogy azt hinném hogy valami csak akarat kérdése. Pl. a dezintágrált nemzetállamok(amit úgy imádsz) rendszere determinálja hogy soha nem lesz olyan egységes piac mint mondjuk US, vagy China, főleg úgy hogy a nacinonalista kormányok még több jogot akarnak a saját kiskirályságukban tartani.
    Én tisztában vagyok vele hogy az EU lemarad, de azzal is hogy az EU-n kívűl mi még inkább lemaradók lennénk.

    "Az erre adott válaszod pedig egy nagy nulla."
    Vagy csak nem érted az alapvető közgazdasági összefüggéseket. A grafikon egyértelműen mutatja a mezőgazdaság hozzávetőleges súlyát a gazdaságban, csak te vagy olyan tudatlan hogy 50%-okkal dobálózol.

    "Be is fejeztem, hívőkkel nem érdemes vitatkozni."
    Ha jól emléxem kettőnk közül te vagy a hívő. A szánalmas próbálkozásod amivel próbálsz emelt fővel távozni a vitából inkább csak megmosolyogtató:), ettől ez még egy újabb csúfos felsülésed a sorban.
  • ostoros #20
    Így könnyű azt mondani, hogy a mezőgazdaság nem fontos, ha mindenre azt mondod, hogy ez nem az, ez sem az, amaz sem az.

    "Ha az EU tényleg szeretné a versenyt akkor VERSENYKÉPESEBB LENNE!"
    Nem tudsz mit kezdeni az igazsággal, mi? Az imádott EU-d visszaszorul, és egyre inkább lemarad.
    Házon belül nagy a pofa az EU-ban de világszinten egyre inkább egy nagy semmi! Velünk együtt.

    "Igen, csak mi minden is épül erre a 12 %-ra?"
    Az erre adott válaszod pedig egy nagy nulla.

    Be is fejeztem, hívőkkel nem érdemes vitatkozni.
    Viszlát.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.03.19. 13:29:33
  • defiant9 #19
    "Támogatást? Hagyjuk. Jelentéktelen összeg."
    Vedd már el légyszi a gazdáktól a támogatást, majd a kivonuló kombájnosoknak mond el hogy ez jelentéktelen összeg volt.
    Csehországban, ahol a gazda bevételeinek 2/3-át a dotációk teszik ki

    Cukorgyár az valójában feldolgozóipar. Tejkvóta(vagy más) pedig a túltermelés kordában tartása miatt kellett, ezt egyébként már eltörölték pár éve.

    "Igazából leszarják a versenyt, és mindent megtesznek, hogy a verseny NE JÖHESSEN LÉTRE!"
    Ugye azzal tisztában vagy hogy nagy vehemenciával a saját magad által gyártott szalmabábot ütlegeled?

    "Ha az EU tényleg szeretné a versenyt akkor VERSENYKÉPESEBB LENNE!"
    Ekkora lózungra is csak te vagy képes. Van egy versenyképesség ON gomb, vagy mi? Az EU vezetése látszólag szeretne versenyképes lenni, csak nem tud, mások jobbak. Mellesleg éppen te vagy aki a protekcionizmusban látja a megváltást, na ez ami a versenyképesség legnagyobb ellenpontja.

    "Igen, csak mi minden is épül erre a 12 %-ra?"
    Hát nem vagy egy közgazdász, ha a gazda minden a fogyasztótól kapott forinton ipari terméket, szolgáltatást vásárol akkor ez éppen 12%. Remélhetőleg érzed hogy ennek így nincs értelme, ilyen alapon meg is fordíthatod hogy az irodista által nyújtott szolgáltatások bevételéből mennyi ráépülő szektort tart fenn.

    Érdemes a GVA alapon rápillantani a mezőgazdaságra:
    GVA + taxes on products - subsidies on products = GDP
  • ostoros #18
    Támogatást? Hagyjuk. Jelentéktelen összeg. Egy szaros magyar telekom többet visz ki Németországba.
    "Versenyben kell győzni" Eszednél vagy te? Cukorgyárak? Hát nem a verseny letörése miatt lettek bezárva? Tejkvóták? Pénz fizetése szőlőtőkék kivágásáért? Hát nem a francia és olasz borvidékek érdekében történt? Az EU addig szereti a versenyt, amíg a magországok előnyben vannak! Igazából leszarják a versenyt, és mindent megtesznek, hogy a verseny NE JÖHESSEN LÉTRE! Szavakban persze tudjuk mit mondanak.
    Ha az EU tényleg szeretné a versenyt akkor VERSENYKÉPESEBB LENNE!

    Igen, csak mi minden is épül erre a 12 %-ra? Vegyipar, acélipar, építőipar, szerszámgép ipar, bútor ipar (igen, a fa is mezőgazdasági termék igaz nem élelmiszer)
    Hűtőházak, silók, magtárak, konzervgyárak. Ezek megrendelők. Nélkülük a többi iparág is összeesne jelentősen.
    És akkor még a szolgáltatásra is van kihatása, mert biztosítók, kereskedők, hitelintézetek, meg pl. árutőzsde stb.

    Arról nem is beszélve, hogy ma már az ipar és energiatermelés is sokszor biológiai folyamatokat használ egyre inkább, mert pl. környezetbarát és fenntartható. Az inzulin gyártásától kezdve a szennyvízkezelésig.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.03.18. 22:14:44
  • defiant9 #17
    "Védi? Ja, csak a magyar mezőgazdaságot az EU-tól semmi nem védi."
    Mi az hogy EU-tól? Ki lehet lépni, akkor nem ad majd az EU támogatást, és vámot kell fizetni az EU exportra. Versenyben kell győzni, olcsóbban jobb árut kell előállítani, annak lesz piaca.

    "Már csak azért is mert halottak lennénk."
    Klasszikus ősi halászat, vadászat, gyűjtögetés -en is el tud élni egy populáció(pl. amazóniai indiánok), csak kisebb mint a gabonatermeléssel, technikailag a gabonatermelés már nem megy 'ipar' nélkül, legyen az akármilyen egyszerű szerszám, az ipari termékek emelték sokszorosára az élelmiszer termelést, a robbanásszerű népesség növekedésnek ez teremtette meg a lehetőségét.

    "A kereskedelem FELE élelmiszer ipari termék."
    A magyar fogyasztói kosárban az Élelmiszerek és alkoholmentes italok 21,6% -al van jelen.
    Az EU-ban ez a szám 12.7%, a fejlettebb nagyobb jövedelmű országokban értelemszerűen ez alatt.
  • ostoros #16
    Védi? Ja, csak a magyar mezőgazdaságot az EU-tól semmi nem védi.
    Mezőgazdaság nélkül nem lenne szükség se a kombájnokra, sem a hűtőházakra, sem a pékségre, sem a tescora. Már csak azért is mert halottak lennénk.

    És ez független attól, hogy gépesítve van vagy nincs. A kereskedelem FELE élelmiszer ipari termék.
  • defiant9 #15
    A mezőgazdasági termények ugyanúgy vámtételek mint a feldolgozó ipariak, és mint látható az EU védi a mezőgazdaságát, aminek mi is része vagyunk. Ezen protekcionizmus ellen lázadoznak is a fejlődő országok mert ők sokkal versenyképesebben tudnák előállítani ugyanazt. Valójában nem az alapja a gazdaságnak, pl. Hong-Kong gazdaságának 0.1%-a mezőgazdaság, mégis virágzik, a fejlett ipar következtében a mezőgazdaság termelékenysége is olyan magas hogy túltermelés a jellemző. Tehát valójában az ipar az alap, a kombájnok, kemikáliák, a kétkezi munkán alapuló mezőgazdaság mellett elég csúnya éhínség lenne ekkora populációban. Ez a magyar mezőgazdaság egyik fő problémája, Hansi ma már olyan fejlett/méretgazdaságos farmot üzemeltet olyan kevés emberrel hogy már sok területen nem jelent versenyelőnyt az olcsóbb kelet európai munkaerő, de ez nem egy végállapot, gépesíteni nálunk is lehet, paraszt viszont nem kell annyi a folyamat végére, főleg nem olyan aki nem képes egy ilyen magas szinten gépesített gazdaság összefüggéseit átlátni.
  • ostoros #14
    A mezőgazdaság más téma. Az a gazdaságnak az alapja szinte mindenhol. Csak a hülye országok nem védik mint hazánk.
  • defiant9 #13
    "miközben gyakorlatilag egyébként is vámmentesség van"
    Azért ezt nem mondanám, akivel nincs ilyen egyezmény ott azért van vámolás.

    A mezőgazdaság azért jól láthatóan védve van, ami érthető mert túltermelés van és a gazdák azonnal lezárják az utakat ha olyan versenypiacon találnák magukat ahol külső szereplőkkel is meg kell küzdeniük ami lentebb nyomná az árakat.
  • ostoros #12
    Akkor meg nem értem, miért az az EU propagandája, hogy Mi vámmentesek vagyunk egymás között, miközben gyakorlatilag egyébként is vámmentesség van. Ennyi erővel nincs értelme az EU-nak.