21
  • defiant9
    #21
    "Így könnyű azt mondani, hogy a mezőgazdaság nem fontos, ha mindenre azt mondod, hogy ez nem az, ez sem az, amaz sem az."
    Ezt nem én mondom, vannak szabályok ami alapján az egyes gazdasági tevékenységeket besorolják, azok akiknek ez a szakmája.

    "Nem tudsz mit kezdeni az igazsággal, mi? Az imádott EU-d visszaszorul, és egyre inkább lemarad."
    Én tudok, csak nem vagyok olyan naiv hogy azt hinném hogy valami csak akarat kérdése. Pl. a dezintágrált nemzetállamok(amit úgy imádsz) rendszere determinálja hogy soha nem lesz olyan egységes piac mint mondjuk US, vagy China, főleg úgy hogy a nacinonalista kormányok még több jogot akarnak a saját kiskirályságukban tartani.
    Én tisztában vagyok vele hogy az EU lemarad, de azzal is hogy az EU-n kívűl mi még inkább lemaradók lennénk.

    "Az erre adott válaszod pedig egy nagy nulla."
    Vagy csak nem érted az alapvető közgazdasági összefüggéseket. A grafikon egyértelműen mutatja a mezőgazdaság hozzávetőleges súlyát a gazdaságban, csak te vagy olyan tudatlan hogy 50%-okkal dobálózol.

    "Be is fejeztem, hívőkkel nem érdemes vitatkozni."
    Ha jól emléxem kettőnk közül te vagy a hívő. A szánalmas próbálkozásod amivel próbálsz emelt fővel távozni a vitából inkább csak megmosolyogtató:), ettől ez még egy újabb csúfos felsülésed a sorban.
  • ostoros
    #20
    Így könnyű azt mondani, hogy a mezőgazdaság nem fontos, ha mindenre azt mondod, hogy ez nem az, ez sem az, amaz sem az.

    "Ha az EU tényleg szeretné a versenyt akkor VERSENYKÉPESEBB LENNE!"
    Nem tudsz mit kezdeni az igazsággal, mi? Az imádott EU-d visszaszorul, és egyre inkább lemarad.
    Házon belül nagy a pofa az EU-ban de világszinten egyre inkább egy nagy semmi! Velünk együtt.

    "Igen, csak mi minden is épül erre a 12 %-ra?"
    Az erre adott válaszod pedig egy nagy nulla.

    Be is fejeztem, hívőkkel nem érdemes vitatkozni.
    Viszlát.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.03.19. 13:29:33
  • defiant9
    #19
    "Támogatást? Hagyjuk. Jelentéktelen összeg."
    Vedd már el légyszi a gazdáktól a támogatást, majd a kivonuló kombájnosoknak mond el hogy ez jelentéktelen összeg volt.
    Csehországban, ahol a gazda bevételeinek 2/3-át a dotációk teszik ki

    Cukorgyár az valójában feldolgozóipar. Tejkvóta(vagy más) pedig a túltermelés kordában tartása miatt kellett, ezt egyébként már eltörölték pár éve.

    "Igazából leszarják a versenyt, és mindent megtesznek, hogy a verseny NE JÖHESSEN LÉTRE!"
    Ugye azzal tisztában vagy hogy nagy vehemenciával a saját magad által gyártott szalmabábot ütlegeled?

    "Ha az EU tényleg szeretné a versenyt akkor VERSENYKÉPESEBB LENNE!"
    Ekkora lózungra is csak te vagy képes. Van egy versenyképesség ON gomb, vagy mi? Az EU vezetése látszólag szeretne versenyképes lenni, csak nem tud, mások jobbak. Mellesleg éppen te vagy aki a protekcionizmusban látja a megváltást, na ez ami a versenyképesség legnagyobb ellenpontja.

    "Igen, csak mi minden is épül erre a 12 %-ra?"
    Hát nem vagy egy közgazdász, ha a gazda minden a fogyasztótól kapott forinton ipari terméket, szolgáltatást vásárol akkor ez éppen 12%. Remélhetőleg érzed hogy ennek így nincs értelme, ilyen alapon meg is fordíthatod hogy az irodista által nyújtott szolgáltatások bevételéből mennyi ráépülő szektort tart fenn.

    Érdemes a GVA alapon rápillantani a mezőgazdaságra:
    GVA + taxes on products - subsidies on products = GDP
  • ostoros
    #18
    Támogatást? Hagyjuk. Jelentéktelen összeg. Egy szaros magyar telekom többet visz ki Németországba.
    "Versenyben kell győzni" Eszednél vagy te? Cukorgyárak? Hát nem a verseny letörése miatt lettek bezárva? Tejkvóták? Pénz fizetése szőlőtőkék kivágásáért? Hát nem a francia és olasz borvidékek érdekében történt? Az EU addig szereti a versenyt, amíg a magországok előnyben vannak! Igazából leszarják a versenyt, és mindent megtesznek, hogy a verseny NE JÖHESSEN LÉTRE! Szavakban persze tudjuk mit mondanak.
    Ha az EU tényleg szeretné a versenyt akkor VERSENYKÉPESEBB LENNE!

    Igen, csak mi minden is épül erre a 12 %-ra? Vegyipar, acélipar, építőipar, szerszámgép ipar, bútor ipar (igen, a fa is mezőgazdasági termék igaz nem élelmiszer)
    Hűtőházak, silók, magtárak, konzervgyárak. Ezek megrendelők. Nélkülük a többi iparág is összeesne jelentősen.
    És akkor még a szolgáltatásra is van kihatása, mert biztosítók, kereskedők, hitelintézetek, meg pl. árutőzsde stb.

    Arról nem is beszélve, hogy ma már az ipar és energiatermelés is sokszor biológiai folyamatokat használ egyre inkább, mert pl. környezetbarát és fenntartható. Az inzulin gyártásától kezdve a szennyvízkezelésig.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.03.18. 22:14:44
  • defiant9
    #17
    "Védi? Ja, csak a magyar mezőgazdaságot az EU-tól semmi nem védi."
    Mi az hogy EU-tól? Ki lehet lépni, akkor nem ad majd az EU támogatást, és vámot kell fizetni az EU exportra. Versenyben kell győzni, olcsóbban jobb árut kell előállítani, annak lesz piaca.

    "Már csak azért is mert halottak lennénk."
    Klasszikus ősi halászat, vadászat, gyűjtögetés -en is el tud élni egy populáció(pl. amazóniai indiánok), csak kisebb mint a gabonatermeléssel, technikailag a gabonatermelés már nem megy 'ipar' nélkül, legyen az akármilyen egyszerű szerszám, az ipari termékek emelték sokszorosára az élelmiszer termelést, a robbanásszerű népesség növekedésnek ez teremtette meg a lehetőségét.

    "A kereskedelem FELE élelmiszer ipari termék."
    A magyar fogyasztói kosárban az Élelmiszerek és alkoholmentes italok 21,6% -al van jelen.
    Az EU-ban ez a szám 12.7%, a fejlettebb nagyobb jövedelmű országokban értelemszerűen ez alatt.
  • ostoros
    #16
    Védi? Ja, csak a magyar mezőgazdaságot az EU-tól semmi nem védi.
    Mezőgazdaság nélkül nem lenne szükség se a kombájnokra, sem a hűtőházakra, sem a pékségre, sem a tescora. Már csak azért is mert halottak lennénk.

    És ez független attól, hogy gépesítve van vagy nincs. A kereskedelem FELE élelmiszer ipari termék.
  • defiant9
    #15
    A mezőgazdasági termények ugyanúgy vámtételek mint a feldolgozó ipariak, és mint látható az EU védi a mezőgazdaságát, aminek mi is része vagyunk. Ezen protekcionizmus ellen lázadoznak is a fejlődő országok mert ők sokkal versenyképesebben tudnák előállítani ugyanazt. Valójában nem az alapja a gazdaságnak, pl. Hong-Kong gazdaságának 0.1%-a mezőgazdaság, mégis virágzik, a fejlett ipar következtében a mezőgazdaság termelékenysége is olyan magas hogy túltermelés a jellemző. Tehát valójában az ipar az alap, a kombájnok, kemikáliák, a kétkezi munkán alapuló mezőgazdaság mellett elég csúnya éhínség lenne ekkora populációban. Ez a magyar mezőgazdaság egyik fő problémája, Hansi ma már olyan fejlett/méretgazdaságos farmot üzemeltet olyan kevés emberrel hogy már sok területen nem jelent versenyelőnyt az olcsóbb kelet európai munkaerő, de ez nem egy végállapot, gépesíteni nálunk is lehet, paraszt viszont nem kell annyi a folyamat végére, főleg nem olyan aki nem képes egy ilyen magas szinten gépesített gazdaság összefüggéseit átlátni.
  • ostoros
    #14
    A mezőgazdaság más téma. Az a gazdaságnak az alapja szinte mindenhol. Csak a hülye országok nem védik mint hazánk.
  • defiant9
    #13
    "miközben gyakorlatilag egyébként is vámmentesség van"
    Azért ezt nem mondanám, akivel nincs ilyen egyezmény ott azért van vámolás.

    A mezőgazdaság azért jól láthatóan védve van, ami érthető mert túltermelés van és a gazdák azonnal lezárják az utakat ha olyan versenypiacon találnák magukat ahol külső szereplőkkel is meg kell küzdeniük ami lentebb nyomná az árakat.
  • ostoros
    #12
    Akkor meg nem értem, miért az az EU propagandája, hogy Mi vámmentesek vagyunk egymás között, miközben gyakorlatilag egyébként is vámmentesség van. Ennyi erővel nincs értelme az EU-nak.
  • defiant9
    #11
    "Az EU hatalmas mértékben emelte vámjait a nem tagokkal szemben."
    Konkrét példa?A GATT megállapodások már jóval az EEC létrejötte előtt elkezdték vágni a vámtarifákat.
    A 1968-as CET(common external tariff) létrejöttének célja a harmonizálás volt, és ugyan a németeknek ez emelkedést hozott, de ennek az a fő oka hogy csak 1950 és 1958 között(EEC előtti időszak) 26-ról 6% -ra csökkent az ipari termékekre vonatkozó német vámtarifa, ami a legalacsonyabb érték volt mind közül(dánokkal holtversenyben).
    Utoljára szerkesztette: defiant9, 2019.03.15. 08:25:41
  • ostoros
    #10
    Az EU hatalmas mértékben emelte vámjait a nem tagokkal szemben. Aztán meg csináltak "kivételeket" és az egész értelmét vesztette.

    A Nokiáért kár. Ha a finn állam előre tudta volna hogy a microsoft befektetése nem felvirágoztatja, hanem megöli, biztos nem engedélyezte volna...
    Mondjuk lehet azt mondani, hogy utólag okos az ember, de az USA elmúlt 50 évének gazdasági húzásait ha megnézték volna, sejthették volna mi következik...
    Persze lehet azt mondani, hogy "véletlen" volt a Nokia tönkreverése, de én ebben nem hiszek.
  • defiant9
    #9
    "EU azért jött létre, hogy bezárkózzunk, és védjük a piacainkat az erős versenytársaktól"
    Nem, vámok korábban is voltak az EU alapító tagállamainál, az egymás közötti vám-okat szüntették meg hogy legyen egy nagy egységes piac és egy tagállamban letelepedő cég akadálymentesen elérje azt.

    "és kinyitották az ajtót az USA és a távol kelet cégeinek."
    Japánnal Kanadával van ilyen szabad-kereskedelmi megállapodás ez is relatíve friss, az USA irányába a TIPP nem jött össze

    Azzal egyetértek hogy a kontinens lemarad a versenyben, közel sem olyan innovatív mint az USA(a tech cégeknek nem is versenytárs a kontinens), a kínai olcsó nagy tömegű munkaerővel pedig megint nem tudott versenyre kelni. Az autóipar most érzi a technológiaváltást (elektromos, önvezetés), itt azért nem írnám (még) le az EU gyártókat, a software mint egyre fontosabb komponens ami kapcsán hátrányba kerülnek, az arányok mások de a Nokia sem abba bukott bele hogy nem tudott jó 'vasat' gyártani.
  • ostoros
    #8
    A német ipar felsőbbrendűsége a múlté. A kontinensen belül, még mindig a legerősebb, de világszinten már egyre kevesebb területen rúg labdába. Az egész EU azért jött létre, hogy bezárkózzunk, és védjük a piacainkat az erős versenytársaktól, aztán meg az "okos" politikusokat lefizették, és kinyitották az ajtót az USA és a távol kelet cégeinek. Az EU ezzel elvesztette létrejöttének mozgatórugóját, ma már csak egy vicc...
    A németek pedig a viccbirodalom legerősebb Janija, aki úgymond a "falu bikája" mindenkit leugat a faluban, de a falun kívül csak egy falusi tahó...

    Mi pedig a falusi tahó csicskái vagyunk. A beesett mellkasú suhanc.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.03.12. 20:35:30
  • mrzed001
    #7
    Előbb talán nem azt kellene megoldaniuk, hogy ne égjenek ki sorra a kocsijaik ?

    Egy cég amely ezt sem tudja megoldani, sőt előbb hazudik hogy nincs ilyen, majd USA közlek.felügy rájuk mordul így OTT óriási visszahívásos javítás ... itt nem.
    Majd újabb 2 év telik el itt az öreg kontinensen és sorra égnek el a kocsijaik ...
    És csak ezt követően (meg miután D-Korea is beperelte őket) állnak neki visszahívni a kocsijaikat, hogy mégse "fáklya" legyen a BMW beceneve ?
    Van még olyan akinek nem játszották el a bizalmát ?
  • NEXUS6
    #6
    LOL
  • ximix #5
    Jee, akire rámutatsz annak reszeltek, ez a gesztusvezérlés nem ?
    gif

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

    Elégedett ügyfél a legjobb reklám . . .

    Utoljára szerkesztette: j0nNyKa, 2019.03.03. 15:49:10
  • gforce9
    #4
    A bmw mint a legtöbb német autógyártó bullshittechnológiát fejleszt, míg valódi innovációra nem költenek. Érdekesség a német autógyártók marhanagy innovációs előnyéről:

    https://www.youtube.com/watch?v=7Y8JG7kepwc&t=1019s

    De akár említhetnénk azt is, hogy a profitot előtérbe helyezik az ember egészsége kárára. (a legutóbbi vezetőség által rábólintott szoftver, ami érzékeli a tesztkörnyezetet) Azt a technológiát ami nem látványos leszarják, mert dúl drága a fejlesztése. Amivel parasztvakítást lehet csinálni azt tolják.
  • defiant9
    #3
    Láthatóan ez egy olyan bonyolult rendszer ami bőven meghaladja pl. az okostelefon platformokat fejlesztő tech óriások jelenlegi termékeinek képességeit is, pedig nem kevés SW fejlesztői munkaóra van bennük. Na most a BMW egy rétegpiacra gyárt termékeket, minimális szoftveres háttérrel. Előbb fogja ezeket a rámutatok és megmondja hogy jó étterem-e képességet hozni egy ablakba pattintott androidos okostelefon app mint a BMW fedélzeti rendszere. Az meg hogy hol van parkolóhely megint előbb/pontosabban fogja tudni egy milliók által használt navigációs rendszer mint egy gyártó szűk felhasználású terméke.
  • Cat #2
    Víziónak jó, de azért lássuk be, hogy legalább egy évtized ennek a megvalósulási lehetősége. Olyan szintű szabványosítás kell hozzá, ami jelenleg csak álom. (Pl. szinte minden étteremnél a neten jelenleg csak annyit lehet elküldeni, hogy foglalnál, aztán hogy van-e hely valójában... a telefon biztosabb.)
  • NEXUS6
    #1
    Őöööö, hát van bizonyos előnye. Kb. hogy nem kell a GPS-t buzerálni, amíg kiválasztom az úti célt, hanem csak benyögöm a levegőbe, hogy KITT menjünk haza, és már mutatja is az utat. Mondjuk, amíg télen beállítgattam a dolgokat pont bemelegedett annyira a motor, hogy elindulhattam. Szóval, ez azért szerintem nem feltétlenül jelent egy hűdebameg előrelépést.

    Nem kell mókolni, hogy merre kóvályogjak egy ismeretlen helyen? Hááát, meglátjuk, ha letudja szívni a netről amit épp tudni akarok, akkor OK, egyébként meg ezzel is csak bolyonghat az ember parkolót keresve, mert az gondolom nem lesz benne, hogy pont most indulnak Kovácsék és be tudnék állni a helyükre, ha nem húztam volna el pont most mellettük az egyirányú utcában.