SG.hu

Külföldről is elérhetőek lesznek a magyar egészségügyi adatok

Az Európai Bizottság egy olyan biztonságos rendszert akar, amely lehetővé teszi, hogy bármely tagállamból hozzá lehessen férni az elektronikusan tárolt egészségügyi dokumentációkhoz.

Jelenleg egyik országról a másokra nagy mértékben eltér, hogy az európai polgárok az egész EU-ban hozzáférnek-e az elektronikus egészségügyi dokumentációjukhoz. Míg egyes polgárok a tagállamon belül vagy a határokon túlról hozzáférhetnek elektronikus egészségügyi dokumentációjuk egy részéhez, addig sokan mások csak korlátozott mértékű vagy semmilyen digitális hozzáféréssel nem rendelkeznek. A Bizottság ezért ma olyan ajánlásokat terjesztett elő, amelyek megkönnyítik az ilyen adatokhoz való határokon átnyúló, biztonságos és az általános adatvédelmi rendelettel teljes összhangban álló hozzáférést.

"Másik tagállamba történő utazáskor vagy költözéskor hányan kívántuk, bárcsak hozzáférnénk saját orvosi adatainkhoz, és megoszthatnánk azokat egy helyi háziorvossal? Ráadásul ha az orvosi információkat biztonságosan meg tudjuk osztani az orvosokkal külföldön, azzal nemcsak a kapott ellátás minősége javulhat jelentős mértékben, hanem ez az egészségügyi költségvetésekre is pozitív hatást gyakorolhat. Így kevésbé valószínű ugyanis, hogy költséges orvosi vizsgálatokat, például képalkotást vagy laboratóriumi vizsgálatokat meg kell ismételni.” - mondta Vytenis Andriukaitis, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos.


A tagállamok már megkezdték megteremteni az elektronikus egészségügyi dokumentációk bizonyos részeinek határokon átnyúló hozzáférhetőségét és cseréjét. 2019. január 21-e óta a finn állampolgárok elektronikus orvosi rendelvényeiket beváltva Észtországban is vásárolhatnak gyógyszereket, a luxemburgi orvosok pedig hamarosan hozzáférnek cseh betegeik betegadat-összefoglalóihoz. A ma elfogadott ajánlások arra tesznek javaslatot, hogy a tagállamok ezt a munkát terjesszék ki az egészségügyi nyilvántartás három új területére, nevezetesen a laboratóriumi vizsgálatokra, a kórházi zárójelentésekre, valamint az orvosi képalkotásra és képalkotási jelentésekre. Ezzel párhuzamosan a kezdeményezés előkészíti azon műszaki előírások kidolgozását, amelyeket az egyes esetekben alkalmazni kell majd az egészségügyi dokumentációk cseréjére.

Tehát például ha valaki egy másik uniós tagállamba tett utazás közben balesetet szenved, az orvosok azonnal hozzáférhetnek a betegre vonatkozó információkhoz (például a krónikus betegségeire vagy bizonyos gyógyszerekkel szemben fennálló allergiájára vagy intoleranciájára vonatkozó részletes adatokhoz). Ez jelentősen növelheti annak lehetőségét, hogy időben nyújtsák neki a leghatékonyabb kezelést, javítja az ellátás minőségét és biztosítja annak folytonosságát az Unión belül mozgó polgárok számára.

A lépés az adatmegosztást megkönnyítve ösztönzi a jelentős egészségügyi kihívások – például a krónikus és a neurodegeneratív betegségek – tekintetében folyó orvosi kutatásokat. Ez azonban az európai adatvédelmi szabályokkal teljes összhangban a polgárok érdemi hozzájárulását igényli. A betegek közelmúltban végzett laboratóriumi vagy röntgenvizsgálatának megosztásával egy másik tagállambeli kórházban nem szükséges hasonló vizsgálatokat ismételten elvégezni, ami időmegtakarítást eredményez, és csökkenti a kórházi költségeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #3
    Egy banki átutaláshoz is kettős azonosítás kell ... szóval miért nem lehet így bevezetni ezt is ?
    Orvos kikéri kartonod, kapsz róla SMS-t egy kóddal ... és ha megadod neki meg tudja nyitni, és belenézhet.

    De a legviccesebb, hogy nem is igazán karton van. Felsorolva az allergiáidat, meg minden, tényszerűen.

    Hanem a vizsgálatok vannak, azok eredményei. A konklúzió meg hiányzik.
    Arra meg aligha van ideje egy ismeretlen orvosnak, hogy valakinek a 40 éven át gyűlt teljes vizsgálati anyagát átnyálazza, hogy akkor egyikben ott egy allergia teszt penicillinre.

    Szóval ésszel lenne értelme. Így, kukkolni hogy kinek írtak fel szifiliszre gyógyszert hogy le lehessen járatni ... nem épp nyerő.
  • Omega #2
    Már nálunk is tud mindent az összes orvos, mikor, hol jártál, milyen vizsgálaton, mi lett az eredménye, azzal nincs is bajom mikor az orvos keresgél utánam, csak azon szoktam morfondírozni közben, hogy mire fogják még felhasználni ezt csodálatos adatbázist a közeljövőben, amibe nem egyeztem bele, és nem beszélnek is róla.
  • ostoros #1
    Vagyis akkor mostantól majd a biztosítóknak meg lesznek az egészségügyi adataim, ha esetleg biztosítást akarnék kötni mondjuk a németeknél, már látják, hogy nekem mondjuk emelt díjat kell fizetnem, a kórtörténetem alapján. Köszönjük, EU!