MTI

Az USA-ban vádat emeltek a WikiLeaks alapítója ellen

Az Egyesült Államokban titokban vádat emeltek a WikiLeaks internetes kiszivárogtatóportál alapítója, Julian Assange ellen - adta hírül péntekre virradóra a The Washington Post.

A lap információi szerint egy virginiai szövetségi bíróságon emeltek vádat, még augusztusban, de ezt a tényt az amerikai illetékesek nem hozták nyilvánosságra, az ügyet titkosítottként kezelték. A The Washington Post úgy tudja: a vádemelés véletlenül derült ki. Napvilágra került ugyanis Kellen Dwyer virginiai helyettes államügyész egyik átirata, amelyben a konkrét ügy és vádlott nevének említése nélkül arra sürgetett egy bírót, hogy "a vádlott hamis érvelései és az ügyet körülvevő hírverés miatt kezelje bizalmasan az Assange elleni vádemelés ügyét". A vádemelés tényének mindaddig titokban kellett volna maradnia, amíg le nem tartóztatják a még mindig Ecuador londoni nagykövetségén élő Assange-t.

A Post meg nem nevezett forrásai szerint a nyilvánosságra került információk megfelelnek a valóságnak. Joshua Stueve, a szóban forgó virginiai államügyészi hivatal szóvivője közölte: a bírósági átiratot tévedésből küldték el, a név is "téves volt". Twitter-fiókján a WikiLeaks péntekre virradóra szintén azt állította: az ügyészi átirat tévedés, a név pedig elírás volt.

A virginiai szövetségi államügyészi hivatal már régóta nyomozott Assange ügyében. Amikor Donald Trump lett az Egyesült Államok elnöke, az új amerikai kormányzat úgy döntött, alaposabban megvizsgálja, vajon lehet-e vádat emelni a WikiLeaks munkatársai ellen azért, mert 2010-ben titkosított diplomáciai táviratokat és katonai dokumentumokat szivárogtattak ki. A nyomozók azt is vizsgálták, hogy a WikiLeaks működtetőinek van-e büntetőjogi felelősségük a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kiberprogramját leleplező kiszivárogtatásuk miatt.

A WikiLeaks által nyilvánosságra hozott dokumentumokat vizsgálta az úgynevezett Mueller-bizottság is, nevezetesen azokat az elektronikus leveleket, amelyek a Demokrata Országos Bizottságtól (a Demokrata Párt vezető szervétől), valamint Hillary Clinton volt demokrata párti elnökjelölt kampányfőnökétől, John Podestától kerültek ki a 2016-os elnökválasztási kampányban. A Robert Mueller vezette különbizottság egyébként azt vizsgálja, történt-e összejátszás a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump kampányának munkatársai és oroszok között. Amerikai hírszerzők azt gyanítják, hogy a kérdéses e-maileket orosz kémek hekkelték meg, majd továbbították a WikiLeakshez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csicso82 #6
    Eddig bírták, kiadták.
  • fonak #5
    Feltéve, hogy nem adják ki végül, az új ecuadori kormány már szívesen szabadulna tőle.
  • CairoJack #4
    A szememben Assange és Snowden igazi hős.
    Olyan bátor, példaértékű hősök, amekkorát évszázadokra visszamenőleg nem nagyon találni.
    Semmi rosszat nem követtek ők el, csak a világ elé tárták annak a bizonyítékát, hogy az USA (és/vagy/akár a többi nagyhatalom) a saját törvényeit megszegve, illegális akciókat folytat a saját állampolgárai ellen.

    Tehát azok akarják ezeket az embereket megbüntetni, akik bűnt követtek el, szervezetten, módszeresen, tudatosan törvény ellenesen, a legfelsőbb vezetés tudtával, és utasítására.

    És ilyenkor, amikor kiborul a bili mi van? Hát hogyne, hogy akit el akarnak hallgattatni, az pedofil vagy nemi erőszaktevő. Amíg nincs más, amivel elő lehet venni az illetőt.
    Nem ez az első eset.

    Én sajnos attól tartok, hogy ez a két modern kori hős vagy börtönben fog megöregedni, meghalni, vagy bujkálva, távol az otthonától, vagy úgy járnak mint Hasogdzsi. Egy nap az állam bácsi elküld értük egy halálosztagot...
  • Kissssss0 #3
    úgy néz ki ez a assange gyerek az egész hátralevő életét kénytelen lesz leélni azon a nagykövetségen...
  • kvp #2
    A titkositott vadameles azt jelenti, hogy barki tudhat rola, csak nem szolnak senkinek, de ha valaki megkerdezi, hogy volt-e ekkor es ekkor, xyz ellen vadelemeles ezen es ezen birosagon, akkor megmondjak, hogy igen vagy nem. Ha nem pontos a kerdes, akkor nemleges valaszt kap.

    Alapvetoen az a lenyeg, hogy a vadlott ne tudjon az ugyrol, mert akkor egyreszt nem is tud vedekezni, masreszt mar a kesz itelettel foghatjak el ha veletlenul barati orszagba teved.

    Alapvetoen ez egy fokkal baratibb mint a nem amerikai allampolgarokra vonatkozo szabalyozas, ami szerint tetszoleges ideig fogva tarthatjak, akar vademeles nelkul is es hadbirosag itelkezik felette. Egyszer, talan, ha mindent bevall.

    Egyebkent nem, az USA-ban szeptember 11 ota nem nagyon tartjak be az alkotmany elveit, meg akkor sem ha ez special meg a jelenlegi amerikai elnoknek sem tetszik. Egyebkent ellene is keszul egy ilyen titkos vademeles, csak egyelore meg titok milyen ugyben. Meg a nyomozok sem tudjak, de majd varhatoan (ki)talalnak valamit.

    ps: Velemenyem szerint azert kerult ki az anyag, mert valakinek azon a birosagon nagyon nem tetszett, hogy csak ugy barki ellen is iteletet hozzanak, a tudtan kivul.
  • csicso82 #1
    MI AZ HOGY TITKOSÍTOTT VÁDEMELÉS?? EZ az USA vagy Kafka világ Joseph K.-val??
    Nevetséges.