Gyurkity Péter

Sokkal érzékenyebb a Föld a szén-dioxid kibocsátásra

Eddig azonban az óceánok elnyelték a hő nagy részét, ami később üt majd vissza.

A klímaváltozás kapcsán számos eltérő tanulmányt láthattunk már, itt legutóbb egy hatalmas vízalatti fal felépítése is felmerült, amely az antarktiszi jégtakaró egy részének feltöredezését és tengerbe való ömlését lenne hivatott megakadályozni. Most egy újabb anyagban arról olvashatunk, hogy az óceánok elrejtették a klímaváltozás mértékét, ami később okoz majd nagyon kellemetlen meglepetést.

A napokban közzétett tanulmány készítői eltérő módszerrel igyekeztek felmérni a jelenlegi helyzetet (és a várható következményeket), ők ugyanis nem pusztán a világszerte mintegy 4 ezer bójára támaszkodó rendszert vették ehhez igénybe, ami a korábban, 2007 óta, elvégzett munkákat segítette. A hőmérséklet és a sótartalom közvetlen mérése helyett inkább a légkörben lévő oxigén és szén-dioxid mennyiségét rögzítették, ami egyben az óceánok hőmérsékletét is jelzi számukra, mégpedig egészen 1991-ig visszamenően, ekkortól állnak ugyanis rendelkezésre ilyen jellegű, kellően részletes adatok. Ebből arra következtettek, hogy az óceánok világszerte mintegy 60 százalékkal több hőt tároltak el, mint azt korábban hitték, ami viszont arra utal, hogy jóval kisebb mennyiségű szén-dioxid elegendőnek bizonyult az eddig látott változásokhoz, vagyis a Föld jóval érzékenyebb erre, mint ahogy azt eddig gondoltuk.


2018 jó eséllyel megkapja majd a minden idők eddigi negyedik legmelegebb éve címet

Kulcsfontosságú tényező, hogy minél melegebb az óceán, annál kevesebb oxigént tárol el, ami viszont már az ottani élővilágot is alapvető módon befolyásolja. Ezzel együtt több szén-dioxid kerül innen a légkörbe, ami különösen akkor lesz majd kellemetlen, ha esetleg sikerül megállítanunk, vagy legalábbis kordában tartanunk a klímaváltozást, a légkör viszonylagos lehűlése esetén ugyanis az óceánok kompenzálják majd ezt, a már említett folyamattal. A most elkészült becslés szerint további 25 százalékkal kellene megvágnunk az üvegházgázok kibocsátását ahhoz, hogy a kívánt eredményt elérjük, ezzel kapcsolatban azonban érdemes megjegyezni, hogy például a Nemzetközi Energiaügynökség első embere eddig sem tartotta valószínűnek a 2 Celsius-fokos plafon elérését, szerinte inkább 2,7 és 3,5 Celsius-fok között lesz az átlaghőmérséklet emelkedése, ami alaposan odaver majd az emberiségnek.

A tanulmány kapcsán megszólaló egyéb kutatók arról beszélnek, hogy a készítők kellő hitelességgel rendelkeznek, az általuk alkalmazott módszer első látásra pontosabbnak tűnik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #97
    Nem a húsfogyasztás miatt melegszik a föld
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.12.03. 06:10:12
  • giacomo gesso #96
    A lényeg ez:
    "Tehát a természet SOHA nem tudna semmilyen hasonló méretű és jellegű állatot fenntartani, mert az természetes környezet ehető biomassza hozama röhejesen kevés ehhez."
    volt!
    Erre pedig igenis pompás cáfolat az észak-amerikai több tízmilliós bölényállomány!
    De az afrikai többmilliós gnú, zebra, kafferbivaly stb. csordák is!
    Vagy a szintén többmilliós Észak-eurázsiai rénszarvascsordák.
  • giacomo gesso #95
    "Tehát csak az egyesült államokban 31 millióval több marha van mint bölény volt észak Amerikában (Mexikótól - Kanadáig)."
    Tehát nagyságrendileg (a bölény nagyobb, mint a szarvasmarha) pont ott tartunk.
    "És ilyen hatalmas bölény csordák nem mindenhol voltak. PL Brazília."
    Mivel Brazília nem préri, hanem dzsungel, persze, hogy nem voltak szavannai állatcsordák...
    Az, hogyha ma mégis fenntartható egy ekkora populáció, az nyilván az esőerdők rovására lehetséges, és igazad lehet abban, hogy ez nem "természetes" és ezért káros.
    De ezt ne vetítsd ki a többi élőhelyre!
    Utoljára szerkesztette: giacomo gesso, 2018.11.18. 12:38:14
  • csicso82 #94
    Gyorsan kell valami ami nagy mennyiségben meg tudja kötni a szén dioxidot. NEM faültetésre gondoltam mert az lassú.
  • inkvisitor #93
    +műtrágya.
    Itt van a kutya elásva.
    A műtrágya gyártás nehézvegyipar.
    Rengeteg energiát igényel a nitrogén megkötése, és a többi adalékról, mikrotápanyagról és az MEGFELELŐ formába pakolásáról nem beszélve.
    Pl a vasat normál esetben nagyon nehezen veszik fel a növények. Ellenben ha kelátkötésekbe pakolod, akkor fel tudják szívni.
    Utoljára szerkesztette: inkvisitor, 2018.11.12. 09:39:18
  • dyra #92
    "15. században még 60 millió bölény taposta Amerika földjét"
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Amerikai_b%C3%B6l%C3%A9ny

    "2012-ben a világon a legnagyobb szarvasmarha- állománnyal rendelkező országok, illetve országcsoportok sorrendben: 1. India (218,0 millió darab); 2. Brazília (211,3 millió darab); 3. Kína (115,0 millió darab); 4. az Egyesült Államok (90,8 millió darab);"

    Tehát csak az egyesült államokban 31 millióval több marha van mint bölény volt észak Amerikában (Mexikótól - Kanadáig).

    És ilyen hatalmas bölény csordák nem mindenhol voltak. PL Brazília.
  • giacomo gesso #91
    "Te úgy tekinteted, mintha az egyetlen előrehajtó erő a rendszerben a Nap lenne. Ez orbitális marhaság.

    Az marha populáció azért lehet olyan nagy méretre és olyan sűrűn elhelyezve, mert az ember és a technológia megteremti az ehhez szükséges feltételeket. Tehát a természet SOHA nem tudna semmilyen hasonló méretű és jellegű állatot fenntartani, mert az természetes környezet ehető biomassza hozama röhejesen kevés ehhez."
    Azért az észak-amerikai milliós bölénycsordák a fehér ember megjelenése előtt nem ezt igazolják.
  • giacomo gesso #90
    Jól is teszed! ;-/
  • molnibalage83 #89
    Kész. Feladom.
  • giacomo gesso #88

    "Az marha populáció azért lehet olyan nagy méretre és olyan sűrűn elhelyezve, mert az ember és a technológia megteremti az ehhez szükséges feltételeket. Tehát a természet SOHA nem tudna semmilyen hasonló méretű és jellegű állatot fenntartani, mert az természetes környezet ehető biomassza hozama röhejesen kevés ehhez."
    Nodehát mégis, az ember csak-csak megteremtette ezeket a feltételeket, a Nap meg süt, ellátja ezt az állományt energiával, tehát az érvelésed ott hibás, hogy visszamennél egy olyan korba, amikor ezek a feltételek nem (lennének) adottak. Most meg most van!
    Érted?