MTI

Nem termesztenek mindenki számára elegendő zöldséget és gyümölcsöt a világon

Ha mindenki egészséges étrendet akarna követni, nem lenne számukra elegendő zöldség és gyümölcs a világon - tárták fel tanulmányukban a Guelphi Egyetem szakemberei.

A kanadai kutatók egybevetették a globális mezőgazdasági termelést a táplálkozási szakemberek által ajánlott és környezetvédők által előnyben részesített egészséges étrenddel, és "lényeges eltérést" mutattak ki a zöldség- és gyümölcstermesztés, valamint a világ lakosságának jelenlegi szükséglete között. "A jelenlegi globális mezőgazdasági rendszerben nem követhet mindenki egészséges étrendet" - idézte Evan Fraser professzort, a PLOS One tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzőjét az Eurekalert tudományos hírportál. "Eredményeink azt mutatják, hogy globálisan a mezőgazdaság túl sokat termel gabonafélékből, zsírokból és cukorból, de keveset zöldségből és gyümölcsből" - tette hozzá a professzor.

A kanadai tanulmány készítői kiszámolták, mennyi élelmiszert állítanak elő világszerte és összehasonlították azt a Harvard Egyetem Egészséges tányér elnevezésű táplálkozási ajánlásával, amely azt javasolja, hogy bármilyen étrend felét zöldség és gyümölcs, 25 százalékát teljes kiőrlésű gabona alkossa, és a többi legyen fehérje, zsír és tejtermék. Az élelmiszercsoportokat a szakemberek adagokra osztották és azt találták, hogy a világ jelenleg egy személy számára 50 százalékkal többet termel gabonából, miközben csak harmadát termeszti zöldségből és gyümölcsből, és a szükségesnél négyszer többet cukorból.

Ha nem változik meg a mezőgazdasági termelés összetétele, a világnak 12 millió hektárral több szántóföldre és 1,3 milliárd hektárral több mezőre lesz szüksége 2050-re, ha el akarja látni élelmiszerrel az előre jelzett 9,8 milliárdnyi lakosát - olvasható a tanulmányban. Közelmúltbeli kutatások szorgalmazzák, hogy a fogyasztók kevesebb húst egyenek, hogy a környezetnek ne okozzanak visszafordíthatatlan károkat. Az állattenyésztés a felelős a globális üvegházhatású-gázkibocsátás 14,5 százalékáért az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint, és a tudósok azt mondják, hogy a kevesebb húsfogyasztás csökkentheti a környezeti károkat.

A szakemberek azt is kimutatták, hogy ha az egészséges étrendi ajánlásoknak megfelelően megváltozik a mezőgazdasági termelés szerkezete, 50 millió hektárral kevesebb szántóföldre lenne szükség, mivel a zöldség- és gyümölcstermesztéshez kevesebb termőterület kell, mint a gabona, a cukor és a zsír előállításához. Ennek eléréséhez azonban az szükséges, hogy a fogyasztók kevesebb húst egyenek és az agrárszektor több fehérjetartalmú növényt termesszen - vélik a szakemberek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #6
    Nééz már oda... akkor ugye téves az az elképzelés, hogy a vegánság menit majd meg a világot, hiszen most, hogy a lakosság töredéke vegán sincs elég zöldség. Ha annyi vegán lenne mint húsevő és fordítva, akkor nem lenne elég növény az élelmezésre. Szóval most nem hallom őket, hogy nyomnák az igét, hogy a hús az rossz bezzeg a növény.
    Annyi változás lenne, hogy nem a marhák miatt égetnék az őserdőt elfelé, hanem a növény miatt.
  • _svd_ #5
    "A napraforgóolaj ugyan élelmiszer,de hatalmas földterületet igényel /ami csak elég eső esetén terem..."

    A napraforgóolaj majdnem kizárólagos használata magyar specialitás. A repceolaj használata legalább annyira elterjedt. A napraforgóval ellentétben a repce lehetőséget ad a termőterület másodszori felhasználására.
  • bigjoe #4
    Túl sokan vagyunk a földön. Szólni kellene Thanosnak...
  • esztyopa #3
    Utánna néztél,hogy mennyi sört főznek 1 évben?/és az árpa csak 1x terem egy évben.A komló meg se nem gyümölcs,se nem zöldség/
    A napraforgóolaj ugyan élelmiszer,de hatalmas földterületet igényel /ami csak elég eső esetén terem-különben minden 3. évben - elszárad,és használhatatlan/
    Így kevés termőföldet tudnak zöldség/gyümölcs termesztésre használni,és ráadásul a gyümölcsfák ültetés után, 2-3 év múlva fordulnak termőre,és rengeteg emberi munkát igényelnek /metszés/
    Ezzel nem cáfolni akarom,amit állítasz,de csak pontos adatok ismeretében lehet verifikálni.
  • ostoros #2
    Az árpának töredéke kerül a sörbe. A legnagyobb része takarmány. A növényolaj pedig élelmiszer.
  • esztyopa #1
    A végtelen árpaföldek /sör/ napraforgómezők,repceföldek /olaj/ -dohány/kávé/tea stb ültetvények több profitot hoznak !
    /Gyümölcs helyett vitamintablettákat zabálunk,ami még több profitot hoz !
    /A börgerking,meg a meki NEM zöldségbolt/
    Ecce homo