Gyurkity Péter

Visszafordíthatatlanná válik a felmelegedés

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy hamarosan elérkezünk a kritikus fordulóponthoz.

A globális klímaváltozás témája benne van a köztudatban, erről a sajtó és a közösségi média megfelelő módon gondoskodik. Egy új tanulmány készítői most arra figyelmeztetnek, hogy a bővös határvonal egyben a kritikus pontot is jelenti, ezért végérvényesen elveszíthetjük az irányítást a folyamat felett.

A párizsi klímakonferencia 2016-os határozata szerint mindenképpen a kutatók által korábban meghatározott 2 százalékos ütem alatt kell tartani a globális átlaghőmérséklet emelkedését. Ezt egyesek (így például a jelenlegi amerikai adminisztráció) nem kifejezetten kedveli, mások (például a IEA főnöke) pedig arról beszélnek, hogy optimális esetben is minimum 2,7 százalék lesz a növekedés, mivel azonban a határozatban foglaltakat önkéntes alapon, valamikor 2030 táján kellene elérni, nagy valószínűséggel inkább 3,5 százalékhoz közelebbi szinten tudjuk majd csak stabilizálni a folyamatot. Szakértők nemzetközi csapata most egy új tanulmányban figyelmeztet arra, hogy 2 százalék feletti növekedés esetén elveszíthetjük a kontrollt, ezt követően pedig elindulhat a nagy károkkal jellemezhető periódus, amelyet mindannyian megszenvedünk majd.


A röviden csak „Hothouse Earth” névvel illetett kondíciók elérése azt jelentené, hogy az eddig nekünk nagy segítséget (könnyebbséget) nyújtó jellemzők ellenkező irányba fordulnak át és tovább gerjeszthetik a folyamatot. Példaként említik az északi-sarki régió nyáron eddig megmaradó jégtakarójának teljes eltűnését, a korábban örökké jégbe burkolózó vidékek felolvadását, az óceánok fenekén tárolt gázmennyiség felszabadulását és légkörbe való visszakerülését, valamint az őserdők szárazság következtében történő visszaszorulását. Ez extrém esetben azt eredményezheti, hogy 4-5 Celsius-fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet, a tengerszint pedig 10-60 méterrel lesz magasabb.

Ez utóbbit nagyon nem kell magyarázni, a tengerparti nagyvárosokban többé nem lesz szükség uszodákra, sőt maguk a városok is igencsak kellemetlen helyekké alakulhatnak át. Bár ezzel az előrejelzéssel nem minden kutató ért egyet, az alkotók szerint még időben lépnünk kell, minimalizálva a légszennyezést, visszaszorítva a fosszilis energiahordozók felhasználását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omega #174
    Azért a vallásoktól valamivel megalapozottabb nézetekre támaszkodik a tudomány, hogyha száz éve azt hangoztatja sok kutató (a többség), hogy a szén-dioxid kibocsátás előbb vagy utóbb bajt fog okozni, akkor elég biztosra vehető, hogy ez így is van. Ha nem így lenne már elismert módon megcáfolták volna a szkeptikusok az elméletet, de minden komoly fórumon a széndioxidot emlegetik. Olyan összeesküvés-elméletek meg, hogy mindenki hülye csak a szkeptikusok nem, elég valoszínűtlenek. Túl sok embert kellene lefizetni, és politikailag nem is feltétlenül előnyös a felmelegedés pártiság.
  • NEXUS6 #173
    Mint ahogy +10 fok alatt sem érzi igazán jól magát az ember, ha nem fizikai munkát végez.
    És az emberiség történetének nagyrészében pont ez volt a probléma, de mégiscsak valahogy megoldottuk, mondjuk nem kevés cuccost kellett elégetni és részben ugye pont ezért ez a helyzet, ami.
  • bundasjezus #172
    Értsd jól, amit írtam. Napközben stabil 35 fok fölött sem hatékony szellemi, sem hatékony fizikai munkát nem lehet végezni. Az, hogy a kunyhó előtt ülök naphosszat, meg terelem a tehenet, az nem egyenértékű azzal, hogy értékteremtő, megerőltető munkát végez valaki. Totál izzadtan is lehet dolgozni, csak nem érdemes.
  • fonak #171
    "Elég, ha nyaranta napközben stabilan 35-36 fok körül lesz a csúcshőmérséklet, a 40 fokot el sem kell érnie. Ez bőven elég ahhoz, hogy az emberi és állati szervezet hőleadása drasztikusan lecsökkenjen. Túlmelegszik a testünk. Klimatizált helyiségeken kívül nem tudunk majd létezni."

    Na most nem azért, de a Föld elég jelentős területein ilyen a klíma nyáron, ahogy írtad. Durva páratartalom mellett ráadásul, ami nálunk nem jellemző. Ma már persze van klimatizált ház arrafelé is, annak aki meg tudja fizetni (pl. USA déli államai).
  • NEXUS6 #170
    Az a helyzet hogy az emberi civilizáció időszaka egy viszonylag stabil, alapvetően még földrajzi elkülönültség szerint sem túl szélsőséges viszonyokat mutató időszakra esik. Aztán amikor ez megbolydul, más korszakokhoz képest igen csak mérsékelt mértékben, akkor már is teleszalad a pelus, úgy tűnik.

    Kb. 5-6 millió éve a Földközi-tenger helyén egy só-sivatagból álló mélyföld volt, a leg ellenségesebb környezet talán, ami az élet kialakulása óta csak volt a Földön. Ennek globális hatása is volt értelemszerűen. Aztán elkezdett feltöltődni és ezzel egyidőben kb. beindult az egyre szélsőségesebb lehűlés-felmelegedés ciklusokból álló jégkorszak, ami ma is tart. Mi csak ezt a leges legutolsó eljegesedést megszakító rövidke meleg időszakot ismerjük, és amikor ebből kezd kilendülni a klíma, akkor teljesen emberi módon önostorozásba kezdünk, régebben Istenhez könyörögtünk, még régebben emberáldozatot mutattunk be. Ma gyak kasztráljuk magunkat, megpróbáljuk kinyírni azokat a képességeinket, amiket ezért a helyzetért hibáztatunk, de eszünkbe sem jut, hogy nem, vagy nem úgy okozzuk ezt az egészet, mint ahogy az elsőre tűnik.
    Közvetlen következményeket keresünk egy olyan rendszerben, ami soha nem így működött.
    Szerintem ez valójában egy modern vallás, egy egszerű kép, amiben saját eredendő bűnünkből indulunk ki, de a célja nem az hogy az egyén valami békéhez, igazsághoz jusson, hanem hogy az embereket valami cél érdekében tömegben lehessen mozgatni.

    Pár hete leugrottunk a horvát tengerpartra, napközben 35 fok volt, plusz mi még a napon döglöttünk 10-től du 6-ig. Nem hiányzott a klíma. Vízparton simán elviselhető, csak ezt akarom mondani. Betondzsungelben, álló levegőben a 30-is túl sok.
  • bundasjezus #169
    Elég, ha nyaranta napközben stabilan 35-36 fok körül lesz a csúcshőmérséklet, a 40 fokot el sem kell érnie. Ez bőven elég ahhoz, hogy az emberi és állati szervezet hőleadása drasztikusan lecsökkenjen. Túlmelegszik a testünk. Klimatizált helyiségeken kívül nem tudunk majd létezni.

    A kulcsszó az alkalmazkodás. A globális felmelegedésből fakadó hátrányokat megpróbáljuk csökkenteni, az esetleges előnyökkel pedig élni fogunk és a hasznunkra fordítjuk.
  • NEXUS6 #168
    "Itt nálunk europában a 45-50 C ok sem lesznek majd ritkák."

    Én azért ezekre nem vennék mérget. Ha folytatódik az exponenciális trend akkor 1000 év múlva meg 1500 fok lesz az átlaghőmérséklet? ;)

    A klímáról keveset tudunk. Pl. a holocén klímaoptimum alatt, a mainál is melegebb volt az átlaghőmérséklet, ami egy más lékörzési rendszert hozott magával, pl a Szahara a monszun hatására egy zöldellő szavannás vidékké vált, a mediterrán térségben viszont a maihoz képest emiatt alacsonyabb volt az átlaghőmérséklet. Nem biztos hogy ez lesz, de a globális melegedésnek nagyon összetett hatásai vannak. És nem mindegyik egyértelműen rpossz nekünk.
  • bundasjezus #167
    "Ha lenne pénzem rögtön csinálnék egy vállalatot amely személyi, ruhába építhető légkondicionáló készülékeket fejleszt és gyárt."

    A minap pontosan ez jutott az én eszembe is, amikor törölgettem a homlokomat :)
  • overseer-7 #166
    Az előrejelző grafikonok szerint most vagyunk a globális hőmérséklet változás exponenciális felfutó ágában.. a következő 10 év elég rázós lesz.
    Az azutáni szakasz meg meredeken fut tovább az emelkedő szakaszban.
    2100 is 6 fokot is emelkedhet az átlaghőmérséklet.. ami az egyenlítő közelében 60 C fokos hőmérsékleteket is jelenthet.
    Itt nálunk europában a 45-50 C ok sem lesznek majd ritkák.

    Ha lenne pénzem rögtön csinálnék egy vállalatot amely személyi, ruhába építhető légkondicionáló készülékeket fejleszt és gyárt.

    A következő 100 év alatt zsírosra gazdagodnék rajta.
  • NEXUS6 #165
    Sőt, már 106 éve megys a riogatás a CO2-vel! ;)