Berta Sándor

Pilóta nélküli vadász­repülőgépet fejleszt Nagy-Britannia

A Tempest lézerfegyverekkel lesz felszerelve.

Az ország Európai Unióból való kilépése (Brexit) miatt Nagy-Britannia nem igazán akar több Eurofighter Typhoon típusú vadászrepülőgépet rendelni, hanem inkább egy következő generációs saját gépet fejleszt, mely a Tempest nevet kapta. Az első modellt már be is mutatták a Farnborough Nemzetközi Légikiállításon. A Tempest külsőre hasonlít az amerikai F-22 Raptorra és az F-35 Lightning II-re, s közösen fogja készíteni a BAE Systems, a Leonardo Company, a Rolls-Royce és az MBDA. A projekt költségvetése összesen 2 milliárd font lesz és az új vadászrepülőgép várhatóan 2035-ben áll szolgálatba.

Gavin Williamson brit védelmi miniszter közölte, hogy a Tempest pilótával vagy akár pilóta nélkül is használható lesz, vagyis gyakorlatilag egy harci drónról van szó. Elképzelhető az is, hogy a repülőgépek vegyes rajokban tevékenykednek majd, ilyen esetekben egy pilóta által vezetett modell lenne a rajvezető, akinek a pilóta nélküli gépek követik a parancsait vagy akár önállóan is reagálnak az egyes helyzetekre.


A Tempest lézerfegyvereket fog kapni, ugyanakkor a fő fegyverzetét továbbra is a rakéták jelentik majd. A tervek (vagy inkább csak álmok) szerint a lézerfegyverek alkalmasak lesznek ellenséges repülőgépek és rakéták megsemmisítésére. A technológia bizonyos elemeit már az Eurofighter Typhoon vadászrepülőgépeken tesztelni fogják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • molnibalage83 #29
    Sokan azért álmodnak a lézerfegyverekkel, mert nem kellene különféle lőszertípus. Egy "deep magazine" van, ami adja a kraftot. Ha erős a cél, akkor sokáig tüzelsz, ha gyenge rövid ideig.

    Csak évtizedes szenvedés után is ott tartunk, hogy kb. kézzel indított drónok ellen pórbálnak rendszeresíteni lézert.

    A YAL-1 kémiai lézere gigantikus bukta volt.
  • Macropus Rufus #28
    "A Tempest lézerfegyvereket fog kapni, "
    itt értettem meg: ez is csak egy brit tudósok féle hülyeség. Lézer fegyver mi? Egy ilyen"pici" gépre, amikor a jenlegi legkompaktabb ilyen izének is minimum egy repülő erőd kell. Továbbá egy lézer ellen a leg1xübb védekezni. Elég ha folyamatosan válzotatja a gép a lézersugárhoz képest a pozicióját. (folyamatosan változik a lézer beesési szöge) v. csak olyan lesz mint az első sr71-es gépek: tükörre csiszolt titán burkolat.
    Nem értem mi a fenért erőltetik ezt a teljesen használhatatlan sz@rt. A scifiken kívűl nincs realitása egy ilyen fegyvernek. Ráadásul a távolsággal csökken az ereje is. Ha párásabb az idő mint kellene már az is csökkenti az erejét stb... na min1.
    Ők hisznek benne... :)
  • molnibalage83 #27
    Gyakorlatilag nincs rá igény.

    Az európai NATO államom meg a Tornado üzemeltetőket leszámítva a hh vége óta egytípusos csúcskat gépes légierő felé mozdultak el, csak átmenet idejére van két típus.

    F-4KWS + EF
    Rafi + M2K
    Tornado GR.4 + EF
    Torado IDS + EF

    De Benelux államok, Portugália, Norvégia egytípusos légierők. Spanyolország kakukktojás, mert Hornet és EF is van. A görög légierő meg mix, de attól még F-16 "fejnehéz". (Így fejből.)

    Az angoloknál is Tornado váltója az EF T3B és nem az F-35B. Az F-35B megoldja a stealth komponenst. A vicc az, hogy a RAF jelenlegi mérete és büdzséje mellett 0 db Tempestre van forrása.
    Franciáknál a Rafit még gyártják és szolgál még vagy 20+ évig az első gép is.
    A poszt KGST országokban Gripen van még alsó hangon 10-15 évig.
    Lengyelek = USA ---> F-35 lesz.
    Spanyoloknál van EF.
    Svédeg Gripen NG.
    Belenlux államok és Norvégia F-35.
    Olaszok F-35.
    Törökök F-35.
    Görögországnak nincs pénze egy ideig...
    Maradt Németország, akik meg Fr-GER gépet akarnak. Portugália van még a listán.

    Én egyelőre csak pislogok, hogy ez a Tempest micsoda. Eddig blöffnek tűnik, realitásnak nem.
  • defiant9 #26
    Ráadásul én biztos vagyok benne hogy Tom Cruise le fogja nyomni a drone-okat, úgyhogy az egy zsákutca fejlesztési irány :)
  • kvp #25
    "Nem kétszemélyesnek van tervezve a gép... Az indiai FGFA-t leszámítva senki nem számol már kétszemélyes 5. gen géppel az automatizáltság szintje miatt. F-22, F-35, J-20, Szu-57 mind egy fős személyzettel rendelkezne csak."

    Nem is irtam, hogy kellene masodik szemely. Itt az a lenyeg, hogy repulheto pilotaval es nelkule is. Pazarlasnak tunhet a folos cuccot magukkal vinni amikor nincs benne ember, de a fejlesztesi koltsegek olcsobbak ha nem kell se ket kulon tipust, se egy tipus ket kulon valtozatat megtervezni es gyartani. A gyartasi es uzemeltetesi koltsegek magasabbak lesznek ugyan pilota nelkuli uzemmodban hasznalva mintha dedikalt dron lenne, de ugy nez ki olyan kis darabszamrol lenne szo, ahol a fejlesztesi koltseg csokkentese tobbet jelent.
  • Wharyoo #24
    UK mint állam ad egy adagot, a többi pénzt esetleg a fejlesztésben résztvevö cégek adnák mondjuk, nem? :)
    Amúgy az elcseszett számokra írtam, amit valaki korábban már emlegetett...
  • overseer-7 #23
    Te agymosott.. átformált gondolkodású, hyper normalizált ****.
    Menj vissza a barlangodba, mert káros vagy az egészségre.
  • lammaer #22
    1. tagjai a commonwealthnak: Igen
    2. jelentős hadikiadásaik vannak: Igen
    3. Van hadseregük aminek esetleg előnyös ha olyan eszközöket használ amiket maguk gyártanak/fejlesztenek: Igen

    Attól hogy lehülyézel se értelmesebb nem lett a kommented, se okosabbnak nem tűnsz és az érveid sem lettek erősebbek (a fél UK indiáé.. peerszeeee)
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.07.25. 11:49:39
  • cateran #21
    En ertem, hogy hulye vagy, de miert reklamozod? A Commonwealthnek van vagy 30-40 tagja, ebbol a 3 -altalad kiemelt- is kerdeses (India...fel UK az ovek mar....Ausztralia sem nagyon jatszik, mas okokbol...Kanada...Kanada esetleg, talan) de a tobbi lepkefing a hurrikanban...
  • TokraFan #20
    Hu bazzeg...Stop soros, migrács, állíccsukmeg...
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.07.24. 03:06:49