Berta Sándor

Egy év WhatsApp nélkül

A baráti, munkahelyi és iskolai csoportok annyira a Facebook szolgáltatásához vannak kötve, hogy az arról való lemondás egyben a társaságból való kilépést is jelenti.

A WhatsApp a világ legnépszerűbb azonnali üzenetküldő alkalmazása, jelenleg több mint 1,5 milliárdan használják. A platform segítségével naponta 60 milliárd üzenetet küldenek az emberek. Knut Traisbach úgy döntött, hogy egy évre lemond a WhatsApp használatáról, a tapasztalatait a The Guardian olvasóival osztotta meg.

A férfi sosem volt a szolgáltatás nagy barátja, 2012-ben telepítette fel a kliensprogramot a készülékére és csak azért csatlakozott a WhatsApphoz, mert az összes ismerőse fent volt. A program 2016 végén kezdte idegesíteni, mert állandóan arról tájékoztatta, hogy néhány héten belül már nem lesz támogatva a Nokia okostelefonja operációs rendszerére, a Windows Phone-ra telepítve. Traisbach ezért 2017 első perceiben úgy döntött, hogy felfüggeszti a WhatsApp használatát, és kilép családtagjai, barátai, munkatársai, gyereke osztálytársainak szülei és egyéb ismerősei virtuális belső köréből. Amíg a barátai az új esztendő első perceiben üzeneteket írtak az okostelefonjaikon, addig az ő készüléke szokatlanul csendben volt. Ez egyszerre volt számára furcsa és kényelmetlen, de jó is.

Traisbach teljesen nem tűnt el az üzenetküldő szoftverek világából, hiszen a Threema és a Signal rendszerében továbbra is jelen volt. A barátai SMS-ekben válaszoltak neki vagy felhívták. A radikális lépés miatt tartalmasabb beszélgetéseket folytatott. De voltak árnyoldalak is: a 70 ismerőséből csak 11 jelentkezett más csatornákon. Gyakran elszigetelve érezte magát, olyan érzése volt, mintha elhagyta volna a barátait. Néhány korábbi ismerősét elveszítette és nehéz volt megbirkóznia azokkal a pillantásokkal, amelyeket akkor kapott, amikor elmondta, hogy nem tudják elérni a WhatsAppon. Néhány héten át folyamatosan benne volt az az érzés, hogy nem tagja a társaságnak és állandóan lemaradhat valamiről.


Szokatlan volt az is, hogy kevesebb alkalommal kellett bekapcsolnia az okostelefonját, és már nem kellett kapcsolatlistákon átgörgetnie magát azért, hogy új profilképeket tekintsen meg. A korábbinál sokkal többet olvasott, viszont a feleségének nagyon nem tetszett, hogy folyton azt kérdezgette mi a téma a gyerekek iskolai csoportjában. Néhány ismerőse támogatta, de azt hangsúlyozták, hogy ők nem tehetnek meg egy ilyen radikális lépést, mert sem a magánéletben, sem a munkában nincs alternatívája a Facebooknak és az ahhoz kapcsolódó WhatsApp szolgáltatásnak.

Traisbach végül kiemelte, hogy a cégek mindig azzal érvelnek, hogy jobbá teszik az életünket, de arról csak ritkán beszélnek, hogy voltaképpen mit vesznek el az életünkből. Már a kapcsolati listák és a felhasználói szokások is elég értékesek, de emellett a megszerzett adatokból még személyes profilokat is létrehoznak. Amikor ezeket a baráti körében szóba hozta, akkor olyan reakciókat kapott, hogy: "nincs mit eltitkolnunk". Számára egyértelművé vált, hogy amíg a WhatsAppot kényelmesen lehet használni, addig a felhasználók többsége nem igazán akarja tudni milyen üzleti modellen alapszik és milyen árat kell fizetni ezért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #15
    de abból mi következik?
  • wraithLord #14
    Nem azt mondtam, hogy 30 és afölött nincs függő, csak annyit, hogy ők egyszer voltak "nem-függők" is...
  • dyra #13
    a felnőtteket éppen úgy beszívja mint a gyerekeket. Nem kor függő. Mennyi anyuka osztogat olyanokat, hogy Pistike ma három éves 10 napos és három órás és már el sem hiszi stb.. 30+ fölött is baromi sok a függő (őszintén beismerem nekem is elvonási tüneteim lennének net nélkül, ráadásnak új melót is kéne keresnem). Napi 8 - 14 órákat rohadunk gépek előtt. Megváltozott a világ.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2018.02.08. 15:37:31
  • wraithLord #12
    Jajj, ezt úgy írják le, mintha valami disztopisztikus jövőben járnánk, ahol még nem hallottak olyanról, hogy valaki nem állandóan az okoskütyüjén lóg.

    Azért még messze nem haltak ki azok a generációk, akik tudják, hogy milyen az élet állandó online jelenlét nélkül. Pl. a 30+-os korosztály is még ilyen. Ők arra is emlékezhetnek, amikor még tárcsás vezetékes telefon sem volt annyira megszokott, nemhogy a mobiltelefon, és nemhogy okostelefon. (Persze ez valszeg a keleti tömbre halmozottan igaz, az amcsiknál azért nem volt ritka a "mobilteló", ami akkor még kocsiba szerelt volt. És mindenhol volt vezetékes telefon.)

    Mindkettőnek van előnye is, hátránya is, mindkettőnek megvan a helye. Attól, hogy az emberek többsége nem gyakorolja előbbit (tehát hogy nem lóg állandóan a "virtuális térben"), attól még más szokta. Többek között én is, és főleg hétvégén, szabadságon, vagy nyáron, de akkor hetekig. Nem csak Whatsappot nem használok, hanem semmit sem. (Mondjuk WhatsAppot még soha nem használtam. :D Inkább Hangouts megy családi/baráti körben, és tágabb körben Viber.)
  • Tikal #11
    És sok barátod van az eredeti ICQ-n?
    Utoljára szerkesztette: Tikal, 2018.02.07. 19:23:54
  • dyra #10
    Ezért mondom nem érted őket. Mert elképzelni sem tudod miért nyomkodják. Nekik ez egy nagyon fontos információs csatorna, haverok, csajok mindenki rajta van. Nem a 10 éves kölykök majd 13 - 14 -től felfelé. Ha a haverjaim jó része ezeken lenne és ott mennének az infók én is regelnék rá.
  • Zombee #9
    Nekem van olyan ismerősöm, akinek még mobiltelefonja sincs, mégis mindent tud, minden programon ott van, mindenkit ismer. Jó, ő a környék postása, de akkor is. :)
    WhatsApp-ot én se használok, egy elég, és akkor inkább a Facebook meg a Messenger. Rengeteg koncertinfó is ott jelenik meg először, hiába vagyok szervezők hírleveleire feliratkozva, már nem jönnek. Volt koncert, amire, mire a rendes sajtóban (értsd: online magazinok) híre ment, már a jegyek jó részét el is adták (ami néhány óra alatt köze 500 jegy egy 1000 férőhelyes klubba).
  • 74auriga #8
    Kortól függetlenül, mindig van választási lehetőség! Rengeteg 8-10 éves nyomkodja a telefont, mennek, mint a lovak és nem látnak előre!
    A fiam 10 éves múlt és esze ágában sincs ilyen szarságokkal foglalkozni. Szerencsére az osztályában viszonylag kevesen vannak, akik hódolnak ezeknek.
    Nevelés kérdése az egész! Amikor 2-3 hónapos csecsemőnek van Facebook fiókja, mit várunk, milyen legyen nagyobb korában?
    Sokan még szarás közben is a telefont nyomkodják...
    Utoljára szerkesztette: 74auriga, 2018.02.07. 06:00:22
  • ostoros #7
    Aha.
  • Cat #6
    Okoska, két edzés között történt.