MTI

Betilthatják Orosz­országban a Facebookot

A hatóságok az adatvédelmi törvényre hivatkoznak, minden orosz állampolgár adatait helyi szervereken kell tárolnia az informatikai cégeknek.

"A közösségi platformnak be kell szüntetnie oroszországi tevékenységét, ha nem tesz eleget a személyi adatvédelmi törvény előírásainak" - figyelmeztetett Alekszandr Zsarov, az orosz tömegkommunikációs és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) vezetője újságíróknak nyilatkozva Moszkvában. Zsarov szerint a Facebookot 2018-tól blokkolhatják. A személyi adatokról rendelkező, 2015. szeptember 1-jén életbe lépett orosz jogszabály arra kötelezi mind az orosz, mind a külföldi vállalatokat, hogy az oroszok adatait Oroszországban működő szervereken tárolja.

"A törvény mindenki számára kötelező, ez nem kétséges, vagyis vagy elérjük a törvény végrehajtását, vagy a cég befejezi tevékenységét az Oroszországi Föderáció területén, ahogyan az, sajnos, a LinkedIn esetében történt. Ebben nincs kivétel" - mondta a Roszkomnadzor igazgatója. Mint mondta, a hatóság idén nem tervez ezzel kapcsolatos ellenőrzést a Facebooknál, de jövőre "megfontolja". A közösségi szolgáltató Zsarov szerint hivatalos levelet nem intézett a Roszkomnadzorhoz. "Nem egyedi szolgáltatásról van szó, vannak más közösségi hálózatok is. Ezért törekedni fogunk arra, hogy a cég tiszteletben tartsa a törvényt" - mondta.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szintén azt hangsúlyozta, hogy a Facebooknak mint profitorientált kereskedelmi vállalatnak be kell tartania az orosz törvényeket. Úgy vélekedett, "nem lenne korrekt" azt mérlegelni, hogy a cég tevékenysége mennyire hasznos vagy káros Oroszországnak. Nyikolaj Nyikiforov orosz távközlési és tömegkommunikációs miniszter ugyancsak azt hangoztatta, "mindegy, hogy hívnak egy vállalatot és mely országból való", tiszteletben kell tartania a hatályos törvényeket. Kilátásba helyezte, hogy az irányítása alatt álló tárca szigorúan ellenőrizni fogja a jogszabály betartását. Mint mondta, ha ezt a cég nem teljesíti, akkor nem marad más lehetőség, mint a blokkolás.

Nem viccelnek, a LinkedIn már csak proxy szervereken keresztül elérhető, de ez is törvénytelen: július óta a VPN (virtuális magánhálózat) és mindenfajta egyéb megkerülést lehetővé tévő szolgáltatás működtetése is jogellenes. Utóbbira a terrorista tartalmak terjedésének akadályozását hozták fel indokul. A szabadságjogokért küzdő helyi aktivisták a kormányzattal szembeni ellenállásra szólították fel a nemzetközi tech-cégeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Aquator #27
    Abba bele se menjünk, hogy milyen fizikai csodákat terjesztenek mai napig tényként, de gondolom a ZB alkalmazása a flekktífuszt terjesztő ruhahetű ellen nevetséges ostobaság lett volna.
  • Sir Cryalot #26
    hja hát ez mezei kábelcsapolós sztori nem kell ragozni.

    Esetleges FB betiltás másnapján dajcstomi megnézhetné magát , saját papagájkommandójuk követelné hogy húzza el a csíkot. Ő meg félreértené, és "púderes" arccal nézne fölfelé skandálva hogy

    Éjjen a csík! ___________
  • gforce9 #25
    "A Facebook, mint rendszer nagyon rugalmas, lehet pőre kommunikációra használni, és lehet egészen narcisztikus kórképig belemerülni. "

    A facebookkal nem ez a legnagyobb gond szerintem. Én 2 fő problémát látok:

    1. A privát szférát elkezdi lecsökkenteni és azt erősíti - főleg a fiatalok körében -, hogy ez így teljesen természetes. Átalakítja az emberi kapcsolatokat, közösségeket. A régi szűk baráti köröket eltünteti és sokszázas laza ismerőshálóvá alakítja. Felszínesíti a kapcsolatokat és a privát szférát lényegében a múlttá teszi. A konfliktuskezelésre manapság nem kell leülni sörözni és rendezni a kínunkat, elég bezárni a chatablakot és letiltani. Úgyis van 100 másik ismerős. Ezekből kifolyólag a későbbiekben egy nagyon könnyen befolyásolható, felszínes réteg nevelődik ki.

    2. Lényegében az előzőre épül az, hogy a franc sem tudja megmondani, hogy az FB-n milyen algoritmusok dolgoznak azon, hogy ki milyen hírt lásson. Mivel ez léynegében 1 kézben öszpontosul, irtózatos tömegbefolyásoló erővel élhet vissza egy olyan közösség felett, ahol szilárd gyökerek és a közvetlen személyes emberi kapcsolatok háttérbe szorulnak.
  • Skylake #24
    Okés, a HK nagy szar. Lejárt lemez. Unalmas és banális. Tökre értem, de azért én javasolnám neked, hogy erről önmagad bizonyosodj meg. Az a legbiztosabb. Viszonylag kicsi anyagi erőforrással lakásod egyik helységét biztosan képes leszel letömíteni a funkcióra. Nem szükséges olyan technológiai precizitás, mint mondjuk egy e célra épített helység esetében. Miután elvégezted a helység előkészítését, nekiállhatsz valamilyen klassz anyag készítésének: lehet a klasszikus Zyklon-B, de esetleg gyárthatsz finom mustárt is. Ha ez kész, nincs más hátra, mint kipróbálni, hogy mennyire nagy szar a HK: tehát besétálsz a helységbe, magadra zárod, ügyelve, hogy a tömítettség tökéletes legyen, kinyitod az anyagot, és mélyeket lélegzel. Teljesen biztosra veszem, hogy maradéktalanul át fogod élni a HK élményét, legalábbis a kulcsélményt, ha lehet ezt mondani. Egy önakasztás nem annyira buli.

    Természetesen a HK után rengeteg népirtás történt. A HK-t szerintem az teszi speciálissá, hogy akkora nagy koncentrációban, annyira mérhetetlenül iparosított technológiával végzett népirtás volt, hogy egyfajta szélsőséget, pólust képvisel a népirtások úgymond skáláján, e két attribútum tekintetében.

    „A fosbukot pont ezert az elkenyeztetett, konzumidiota lelkinyomorekok miatt kene betiltani , akik 3 percenkent bejelentik hogy ongyilkosok lesznek, ha valaki nem lajkolja a reggeli szarukat. A fosbuk ezeket a lelkinyomorekokat elteti, biztatja, erositi ezt agyatlan kenyszerbeteg letezest rombolva ezzel a normalis vilagot.” A Facebook csak nyilvánvalóbbá teszi azokat a tendenciákat, amelyek eddig is megvoltak ugyanúgy. Mondjuk ez azért gáz, de aki zakkant, előbb-utóbb úgy is előre lép zakkantságának pályáján. Elég ehhez maga net is, onnan söprődik össze a szemét, a Facebook-ra, ami koncentrálja, és érdeklődés és ízlés szerint, személyre szabottan újraosztja. Tehát a netet is be kéne tiltani. A Facebook, mint rendszer nagyon rugalmas, lehet pőre kommunikációra használni, és lehet egészen narcisztikus kórképig belemerülni. Nem kényszerít senkit sem az utóbbira, bár könnyebbé teszi az utat oda. De ez megy a Facebook nélkül is – mindig is ment. Akikről írtál az az szegmens, aki FB nélkül is ide-oda rángatná a pszichózisa.
  • Szefmester #23
    Ne vedd személyesnek, de geci buta vagy!

    Te vagy a mintapéldánya annak a korcs nemzedéknek aki el akarja felejteni a múltat. Persze ez rendre előhoz olyan hibákat amik már nem egyszer megtörténtek, és milliók életére voltak kihatással, de sebaj... reklámozd harsogva önnön ostobaságod!

    A múltat el kell fogadni, de nem szabad elfelejteni. Lehet sértődni, meg hisztizni miatta, de annak meg nem sok értelme van, mert pl a határok holléte bizony nem csak egy adott országot érint, hanem a szomszédait is! Lásd Trianon miatti rinyálást... Ahhoz mit szólna vajon a sok turbómagyar ha a Törökök vissza akarnák állítani az Oszmán birodalmat? Vagy az Olaszok a Rómait.. stb...

    A FB-t és társai igenis ártalmasak és fel kell számolni. De a módszer rohadtul nem mindegy!
    (mellesleg az FB-nél még az iwiw is használhatóbb volt...)
  • Mentol #22
    Nem a holokauszt a probléma, hanem az, hogy még mindig az a téma! Azóta is történt rengeteg népirtás a világ minden táján, mégis ezen a pörög a nyugati társadalom még 60 évvel később is...
    Sajnos, ilyen jó a pajeszosok marketingje.
  • nkmedve #21
    "A Holokauszt egy NAGY RAKÁS SZAR!"

    Ezt pedig így leírni néhány nappal azután, hogy Hitler óta először jutottak be szélsőjobbosok a Bundestag-ba (ráadásul nem kis képviselettel), kicsit erős... Nagyon remélem, hogy az emberiséget nem figyeli valami felsőbb rendű intelligencia, ha igen akkor már semmit nem látnak a facepalm-októl: TFP
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2017.09.27. 16:29:22
  • nkmedve #20
    Ha legalább kipróbáltad volna valaha az FB-t akkor tudnád, hogy nem kell minden elmebeteget követni. Vagy ha neked főként ilyen ismerőseid vannak, akkor talán jobb lenne keresni másokat... Én még soha nem láttam a falamon semmi ahhoz hasonlót amit leírtál (ha ilyet olvasnék akkor azonnal repülne az illető), mondjuk az is igaz, hogy nincs 5000 ismerősöm akinek 95%-ával soha nem is találkoztam.

    Zulu12 : Pont az ilyen konteósokról beszéltem, akik attól lesznek felvilágosultak, hogy elolvasnak egy cikket az internet valamely sötét lyukában, aztán pedig hirtelen mindent tudnak a holokausztról, oltásokról, stb. Persze, nem mondja meg senki, hogy mit gondolj, csak ne próbálj meg másokat is téríteni nyilvánvaló hülyeségekkel, mert vannak akik képesek bármit elhinni, majd aszerint cselekedni (talán embereket is ölni miatta).
  • Zulu12 #19
    A Holokauszt egy NAGY RAKÁS SZAR! Nagyon unamas hogy ezen vinnyognak az emberek. A kutyát se érdekli már, hogy mi volt ott csak néhány történelembuzit és öregembert érint max. A szólásszabadság korlátozása meg egész egyszerűen undorító. Ha valaki a "láthatatlan rózsaszínű egyszarvú" ban hisz az az ő dolga. De más emberek ne mondják már meg meg hogy mit gondjak.

    Egy értelmesen és józanul gondolkozó embernek joga van mindent megkérdőjelezni/elgodokozni rajta. Még a retkes Holokauszton is...
  • duke #18
    "rák maga a társadalom, az FB csak felszínre hozta az eddig rejtett romlottságot. "

    A fosbukot pont ezert az elkenyeztetett, konzumidiota lelkinyomorekok miatt kene betiltani , akik 3 percenkent bejelentik hogy ongyilkosok lesznek, ha valaki nem lajkolja a reggeli szarukat. A fosbuk ezeket a lelkinyomorekokat elteti, biztatja, erositi ezt agyatlan kenyszerbeteg letezest rombolva ezzel a normalis vilagot.