Gyurkity Péter

Vízjég van a Ceres krátereinek alján 

Ezt a következtetést vonták le a kutatók, akik szerint ez gyakori jelenség a Naprendszerben.

A NASA Dawn űrszondája már 2015 óta a Ceres törpebolygó körül kering, a korábbi megfigyelésekről pedig mi is folyamatosan beszámoltunk - volt is miről írni, hiszen itt számos érdekes adat futott be. Kutatók egy csoportja most ezen korábbi megfigyelések kielemzése alapján beszél arról, hogy egyes kráterek mélyén vízjég lapul.

A tanulmány a Nature Astronomy magazin oldalán jelent meg, ebben pedig arról olvashatunk, hogy a szakemberek a Dawn űrszonda által szolgáltatott felvételeket vizsgálták meg, ezek segítségével összesen 634 olyan krátert azonosítva be, amelyek folyamatosan árnyékba burkolóznak. Ez azért nagyon fontos kitétel, mert légkör hiányában a felszínen található vízjég a beérkező napsugarak hatására szinte azonnal elpárolog, a mindvégig árnyékban maradó kráterek mélyén azonban -200 Celsius-fokos hőmérséklet uralkodik, így itt ettől nem kell tartani. Nem véletlen, hogy itt (összesen tíz esetben) bukkantak vízjégre, ami mindenképpen fontos fejlemény.

Azt ugyan még nem tudjuk, hogy a víz hogyan érkezhetett a Ceresre, ez talán azonban annyira nem is fontos részlet. Elméletekből persze nincs hiány, ezek közül a legvalószínűbb változat, miszerint aszteroidák hozhatták magukkal a vízjeget, de a kriovulkanikus tevékenységet sem zárhatjuk ki. Spektroszkópiai elemzéssel az egyik jelölt esetében már sikerült visszaigazolni, hogy valóban vízjég jelenlétéről beszélhetünk, ami arra utal, hogy számos további kráter rejthet nagyobb mennyiséget, vagyis vízből egyáltalán nincs hiány a törpebolygón. Ezt egyébként korábban a Merkúr és a Hold esetében is sikerült kimutatni, utóbbinál pedig fel is merül ennek felhasználása, már amennyiben a jövőben állandó holdbázist építenénk ki.

A mostani tanulmány eredményei a készítők reményei szerint hozzájárulnak majd a Naprendszer egészének megértéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    A bibliai ozonviz a boszporusz jegkorszak utani atszakadasat es a mai fekete tenger helyen talalhato siksag feltoltodeset orokitette meg. Az a terulet volt a mai civilizacionk szuletesi helye.

    A jegkorszakban egyebkent a viz jelentos resze fagyott formaban a tengerszint folott volt. A ceres eseten pedig megeshet hogy a felso jegreteg vedelmeben alul folyekony viz is akad.
  • tamas79 #2
    Honnan-honnan, hát nem tudod? Az Úr adta, az Úr elvette. Ennyi.
  • Nemzsidó #1
    "Azt még nem tudják, hogy került a víz a Ceresre..."
    Hát úgy, hogy eleve ott volt, már a Ceres keletkezésekor is :)
    Miért? A Földre hogy került?
    Természetesen érkezik kívülről mindenféle anyag a meteoritokkal, de ez nem magyarázza a teljes jelenlévő mennyiséget.
    Ugyanakkor sokkal komolyabb magyarázatra szorulna, hogy a Föld esetében a bibliai özönvíz hatezres csúcsokat ellepő mennyisége hogyan apadt a jelenlegi szintre, hová lett a tömérdek folyadék?