Berta Sándor

Egyre több helyen tesztelnek csomagszállító robotot

A Metro kereskedelmi áruházlánc is kipróbálja a járművet, a logisztikai szakértő viszont szkeptikus a jövőbeli sikerességgel kapcsolatban.

Düsseldorf Grafenberg városrészében szeptember elején kezdik el tesztelni a Starship Technologies csomagszállító robotját. A tesztet a Metro tulajdonában lévő Media Markt hajtja majd végre és a célja az lesz, hogy 5 kilométeres körzeten belül így szállítsák ki a vásárlók megrendeléseit. A rendszer ugyanakkor nem működik majd teljesen automatikusan, hiszen a háttérben lesz egy szakember, aki a problémás helyzetekben beavatkozhat és szükség esetén akár az ügyfelekkel vagy a járókelőkkel is kapcsolatba léphet.

A Metro mellett az Otto konszernhez tartozó Hermes is tesztelni akarja a megoldást. Frank Rausch, a cég első embere azt nyilatkozta, hogy a robotok használata forradalmasíthatja a a csomagok kiszállítását. A Starship Technologies bejelentése szerint a Metro csoporton és a Hermesen túl Nagy-Britanniában, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Írországban és Svájcban működő Just Eat élelmiszerszállító szolgáltatás és a Pronto.co.uk brit platform is élénken érdeklődik a megoldás iránt.


Herbert Kotzab, a Brémai Egyetem logisztikai szakértője viszont azzal számol, hogy nem fognak gyorsan elterjedni a csomagszállító robotok, különösen nem a drónok. A különleges egyedi esetekben - például fontos tartalékalkatrészek vagy szervadományok kézbesítésekor - ugyanakkor valós alternatíva lesz a robotrepülőgépek alkalmazása, de a következő öt évben aligha fognak elterjedni ezek a szolgáltatások a lakosság számára. Ehhez hiányzik ugyanis a szükséges infrastruktúra és a megfelelő ellenőrzési mechanizmusok sincsenek kidolgozva. A szakember a csomagszállító robotok jövőjével kapcsolatban is szkeptikus. Úgy véli, hogy a kiszivárgott tervek nagyon szépek, de a mindennapi teszteket az elképzelt rendszerek nem élnék túl és sok ügyfélnek lennének problémái a technikával.

A Starship Technologies önállóan közlekedő csomagszállító robotja legfeljebb 10 kilót tud szállítani. A jármű 6,5 kilométer/órás sebességgel közlekedik, ellátták 9 kamerával, GPS-rendszerrel, valamint saját fejlesztésű térkép- és navigációs technológiával, hogy felismerje az útjába kerülő akadályokat és személyeket. A startup az 1000 dollárba kerülő járművet az Amerikai Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is tesztelte már.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #3
    +1

    Lassu, nehezkes es oruletesen limitalt minden szempontbol...Dronok talan, de 1 ilyen foldi szar...ugyan mar...
  • passatgt #2
    Bubira is ezt mondták és kb 5 db-ot loptak el(mindegyik meglett...)
  • TokraFan #1
    Jópofa...Csak nem túlzottan életképes.
    Nagyon limitált a felhasználhatósága a csomag méreteit és súlyát tekintve, ugyanis ma egy futár egyszerre sok csomagot vesz fel és szállít ki, ennek viszont egyesével kell ezt megtenni átlagos csomagméretek esetén is, mert nem fér bele több, vagy túlsúlyos lesz.

    Továbbá az első arra járó "rezes banda" felkapja és eladja a vastelepen...
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.08.09. 14:43:28