MTI

A Budapest Taxi autóiban is lehet majd bitcoinnal fizetni

Februártól akár bitcoinnal (virtuális, digitális fizetőeszköz) is lehet fizetni a Budapest Taxi flottájában, köszönhetően a CoinPay Zrt. szolgáltatásának - jelentettek be a taxitársaság és a bitcoin elfogadó hálózatát működtető és fejlesztő CoinPay Zrt.

A bitcoin digitális pénz, a felhasználók között gyakorlatilag díjtalan, azonnali pénzmozgást garantál. Lőwy András, a CoinPay Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy cégük révén minden vállalkozás gyorsan és olcsón válhat bitcoin-elfogadóhellyé, ráadásul a bitcoin árfolyamkockázatától is mentesülnek. A társaság becslése szerint mintegy 8 milliárd forint értékben birtokolnak bitcoint a magyarok. Az online váltóhelyet és fizikai ATM-et is üzemeltető CoinPay saját ügyfélkörében végzett telefonos közvélemény-kutatása szerint a bitcoint már nemcsak felhalmozásra és spekulációs céllal, hanem vásárlások lebonyolítására is használnák tulajdonosaik.

Erre alapozva fejlesztett gyorsan és olcsón működésbe hozható elfogadóhelyi rendszert a CoinPay. Ha a vásárlónak van bitcoinja, és a mobiltelefonján rendelkezik bitcoin tárcával, akkor bármilyen szolgáltatás igénybevételekor, például a taxiban a célállomáshoz megérkezve, az elfogadóhely saját, egyedi azonosítóként funkcionáló QR-kódjának beolvasása után megadhatja saját bitcoin-tárcájában a fizetni kívánt összeget. Az elfogadóhely mentesül az infrastruktúra kiépítésének, (így a bankkártya elfogadó terminál megvásárlásának) költségeitől, elégséges csupán egy QR-kódról szóló matrica. A fizetett összegről pedig már forintban érkezik meg a vállalkozás részére az értesítés, taxi igénybevétele esetében a sofőrhöz. A taxikban a vásárlásról helyben kaphat nyomtatott számlát az utazó, de bármilyen más módon is hozzáférhető az igazolás, e-mailben, vagy akár SMS-ben is.


Az MNB szerint viszont a virtuális eszközök (így különösen a bitcoin) sokkal kockázatosabbak, mint a felhasználók által már jól ismert elektronikus fizetési megoldások, például a bankkártya vagy az elektronikus pénz. Nincs kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá sem, nincsenek megfelelő felelősségi, garanciális, kárviselési szabályok, amelyek például visszaélés, lopás esetén védenék a felhasználók érdekeit. Mindemellett a felhasználási értékük is gyorsan változhat, amely tovább növeli kockázatosságukat.

A bitcoinnal történő fizetéstől az elfogadóhelyek leginkább pont utóbbi, az árfolyamkockázat miatt tartanak. Ezt azonban a CoinPay kiküszöböli, mivel a tranzakciót követően azonnal konvertálják váltási költség nélkül az elfogadóhely vállalkozása által kívánt devizára, Magyarországon forintra a bitcoinban fizetett összeget. A vállalkozás pedig 48 órán belül a számláján tudhatja a bevételt. Februártól minden Budapest Taxiban bitcoint is elfogadnak a sofőrök. Ráadásul erről ugyanúgy számlát is tudnak adni, mintha készpénzben, vagy más eddig megszokott módon fizetett volna az utas - mondta Horváth Csaba, a társaság ügyvezetője az új szolgáltatásról.

A bitcoinnak, mint fizetésre használt virtuális pénznek sem az Európai Unióban, sem Magyarországon nincs jogi szabályozása. Néhány ország helyi szabályokat ugyan megfogalmazott, ezek azonban nem egységesek, leginkább a bitcoin használatából fakadó kockázatok mérséklésére irányulnak. A bitcoin keletkezését, árfolyamának alakulását semmilyen központi szervezet nem irányítja, és nem ellenőrzi, az a kereslet-kínálat eredményeként alakul ki abban a rendszerben, amely a keletkezését is lehetővé teszi. A bitcoinhoz jelenleg három módon lehet hozzájutni. Pénzért vásárolható (napi ára, illetve árfolyama van, amely napon belül is folyamatosan mozog), un. bányászattal, illetve bármilyen termékért vagy szolgáltatásért cserébe elfogadható ellenértékként, de elfogadásáról nem jogszabályi előírások rendelkeznek, az elfogadásról a termék vagy szolgáltatás nyújtója dönt arról.

A CoinPay Budapesten két bitcoin ATM-mel is jelen van. A közel 200 ezer euró befektetésével kifejlesztett bitcoin-elfogadóhely rendszerét a CoinPay Magyarország után más közép-európai államokba is el kívánja terjeszteni. Az első bitcoint váltó ATM-et 2014-ben helyezték üzembe Magyarországon. Az ATM-be papírpénzt lehet közvetlenül behelyezni, és átváltani a digitális pénzre, a készülék képernyőjére kivetített QR-kód beolvasásával tölthető át az elektronikus pénz egy mobiltelefonos bitcoin tárcába, ahonnan később az összeget vásárlásra lehet fordítani. Egy bitcoin értéke 2016 február 10-én 105 685 forint, 378 amerikai dollár volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garfield #2
    Huszadrangú jelentőségű technológiai maszturbálások helyett inkább csinálhatnának normális taxis appot.
  • asgh #1
    "A bitcoinhoz jelenleg három módon lehet hozzájutni. "

    A cikk fel is sorol kettőt.