Berta Sándor

Kartelleztek az optikai meghajtókat gyártó cégek

Régi ügy ért most véget a bíróságon: éveken át megegyeztek a gyártók, ezért most összesen 116 millió eurós pénzbírságot kapnak.

Az Európai Bizottság nyolc társaság ellen indított eljárást, de közülük csak ötnek kell komoly pénzbírságot fizetnie. Az érintett vállalatok között van a Philips, a Lite-On, a Philips & Lite-On Digital Solutions, a Hitachi-LG Data Storage, a Toshiba Samsung Storage Technology, a Sony, a Sony Optiarc és a Quanta Storage. A cégeket azzal vádolták, hogy Dell és Hewlett-Packard pályázatai kapcsán összebeszéltek és ezzel megsértették az Európai Unió versenyügyi előírásait.

A Philips, a Lite-On és Philips & Lite-On Digital Solutions azért kerülték el a pénzbüntetést, mert elsőként értesítették a testületet a kartellezésről és ezért a 2006-os koronatanú-szabály vonatkozott rájuk. A vizsgálat során kiderült, hogy a fenti társaságok 2004 júniusa és 2008 novembere között kölcsönösen tájékoztatták egymást a stratégiáikról és a pályázati eredményeikről, egyúttal megosztották az üzleti információikat az asztali számítógépekbe és a notebookokba beépített optikai meghajtókkal kapcsolatban. A fő cél az volt, hogy a Dell és a Hewlett-Packard pályázatain elkerüljék az éles versenyt.

A kartellezési megállapodásokra az Európai Gazdasági Térségen kívül került sor, de a megállapodás részleteit világszerte alkalmazták. A gyártók pontosan tisztában voltak azzal, hogy törvénytelen dolgot követnek el és megpróbálták a kapcsolataikat eltitkolni, az egyezség nyilvánosságra kerülését megakadályozni. A dokumentumokban rövidítéseket vagy általános jelzéseket használtak és a képviselőik parkolókban vagy mozikban találkoztak.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa hangsúlyozta, hogy több millió polgár használ a készülékeiben optikai meghajtókat, például arra, hogy a kedvenc fotóikat eltárolják, és a cégek ezt a tevékenységet drágították meg. A Philips, a Lite-On és a Philips & Lite-On Digital Solutions büntetése összesen 63,86 millió euró lett volna, de ezt eltörölték. A Hitachi-LG Data Storage 37 121 000 eurót, a Toshiba Samsung Storage Technology 41 304 000 eurót, a Sony 21 024 000 eurót, a Sony Optiarc 9 782 000 eurót, míg a Quanta Storage 7 146 000 eurót köteles fizetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • molnibalage83 #23
    Az összes steames játékom le van mente HDD-re...
    Ha meg nem bírod ki annyi időre sem játék nélkül, akkor kezelésre szorulsz...
    Igen, nekem is van olyan 10 éves DVD, ami még olvasható. Az eredeti állomány kevesebb, mint 50%.

    Legalább 5-ször volt olyan, hogy a zsír új írt lemezet még vissza is ellenőrizte az író. Aztán soha semmilyen meghajtó nem olvasta be a frissen írt lemezt.

    Okkal mondom azt, hogy számomra az optikai adattárolás egy vicc.
  • Szefmester #22
    Nemrég elővettem a Dexter első évadát amit dvd-re írtam ki, és beolvasta. Pedig az első évadot nem mostanság adták, és én is akkor írtam ki mikor már vége lett az első évadnak. Szerintem a 2-3 év és pusztul a lemez csak pár userfail eset miatti mítosz. Gyári lemezeket meg még simábban visz, még régebbről.

    Amúgy jó dolog a steam, de ha nincs net, és nincs feltelepítve a játék, akkor miként fogsz vele játszani? Begépeled bitenként?
    Hdd-n biztonsági mentés.. jó vicc.. Biztonsági mentést akartam eszközölni az öregedni akaró vinyómon, és felrobban a motorvezérlő ic bekapcsoláskor, pont mikor bedugtam az új vinyót mellé. Micsoda mák... ja.. mégsem.
  • duke #21
    A mai napig dvd-re mentek, es jellemzoen nem szokott vele gond lenni. Mindent duplan mentek, kulonbozo lemezre, kulonbozo iroval.
    A tobbszaz lemezbol volt mar, hogy 1-2 lemez elromlott, de olyan meg nem, hogy mind a ket peldany elszallt volna.
    Szoval szerintem, meg mindig az egyszer irhato dvd a legbiztosabb es persze legolcsobb. Nem biznek valami flash driveban, amivel az oprendszer barmikor barmit csinalhat.
  • molnibalage83 #20
    A saját szobám nem trópusi klímával bírt...
  • molnibalage83 #19
    KB.
  • bdzsana #18
    AZ isteni kinyilatkoztatásaid ellen sok értelme nincs az érvelésnek. Majd jön a metafizikai filozofikus megfoghatatlan válaszod.
  • ostoros #17
    Meg lehet, hogy penész megette az optikait. Ha párás helyen volt, előfordul...
  • molnibalage83 #16
    Egy íróval sem írtam 30-40-nél több lemezt és szökővenként volt használva. Ha enélkül is örgeszik és szar, akkor miről beszélnük...?

    Az egyetemi adathalál óta és mert van pénzem minden igazán fontos dolgom otthon két független vinyón van. (Fótók és pár nehezen beszerezhető film és a zenéim.) Amin éppen dolgozom (HTKA-s írás, MOD amin dolgozom, stb.) az 4 példányban van. Két vinyó, pendrive és a céges gépen. Na, így még nem vesztettem soha adatot.

    Mivel batár sávszélem van, elgondolkozom azon, hogy az összes képemet fellövöm az MF tárhelyre.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.10.22. 16:05:24
  • Macropus Rufus #15
    optikai archiválás: nagyban függ az írótól. Nekem az egyik első (és még most is használt írom) scsi Plextor volt üveg fejjel (nem gagyi műanyag cuccal)
    Mivel a lézer hatására a műanyag öregszik ezért az írás minősége is romlik. Nekem még nem szált el semmi dvd/cd lemezről. Igaz, hogy a fent említett író nem kimondottan alacsony árral bírt. De megérte ;)

    Vinyó backup: na ezzel én is jártam így. Sok GB adatom szált már el vinyó halál miatt. Vinyó nem alkalmas backup-ra.
    elektronikus tárolás (pendrive pl.): mivel a flash alapú tárolás magában hordozza, hogy sok i/o után format, ezért ezt csak átmeneti tárolónak használom, backup-ra soha. Ha jól számolom olyan 8 pen pusztult már el nálam. Köztük volt egy olyan amiben kb. 2cm-es hdd működött. Az is megdöglött. (SSD más tészta, de azt sem használnám backup-ra)

    Vinyó halál miatt nekem is rengeteg adatom szállt már el, az évek alatt, ezért kezdem redundánsan tárolni az adataimat. Van ami 2-3 helyen is meg van. A fontosak: családi fotók, meg magneto-optikai lemezen vannak, tárolva az örökké valóságnak :)
    (hasonló van nekem is + egy külső ami 1.3GB ír/olvas)

    Ami fontos: a backup esetén nem a sebesség számít, hanem az, hogy meg legyenek az adatok. Nálunk pl. a szerverek szalagos egységre mentenek 2TB/kazetta. És nem gyenge árban mennek az meghajtók (IBM Ultrium5 drive lista ára több mint 3000dollár, bár most 1700-ért meg lehet venni)
    És ugye a szalagos tárolók nem a gyorsaságukról híresek. De biztonságban tárolhatók rajta az adatok.

    Steam: igen lehet. De van ami csak online módban megy.

    Ennyi :D

  • molnibalage83 #14
    Milyenen? Hol? A CD és DVD-im 1/3-át nem lehetett 2-3 éven belül visszaolvasni. Volt, hogy gyári, egyszer használt DVD-t nem tudtam 4 év után beolvastatni a 10 év után ez 50% felett volt. Pedig minimális sebességgel lett írva nem gagyi alapanyagra és tokban fénytől védett helyen.

    Vinyó és backup DVD halál miatt meg egyetemen buktam két tárgyat és szarrá dolgozhattam magam másik kettőn a kettesért. Szóval köszi, bárki aki optikai adattárolásról úgy beszél, hogy biztonságos, meg jó és gyors annak feldugnám a seggébe...

    Flashről még soha nem vesztettem adatot...

    Filmet nézni sem lehet róla, mert a meghajtó hangosabb, mint a film és a film hangerejét kell felhúzni, hogy ne zavarjón.

    A Steames játékok offline is tolhatóak, jó reggelt... Felhőt meg annyiban használok, hogy tárhelyam van a mediafire-nél. Ennyi. Nagyon mellélőttél...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.10.22. 14:30:29