Szekeres Viktor

A szürke ötven árnyalata

Hiába szörnyülködnek sokan a mamipornón, pontosan tudjuk, hogy rengeteg mégis elolvasták, illetve meg fogják nézni. És ezért nincs is több kérdésünk.

Hogy tetszett A szürke ötven árnyalata?
  • Tetszett, jó film.
  • Közepes lett.
  • Gyengén sikerült.
  • Még nem láttam.
Nem arról van szó, hogy A szürke ötven árnyalata rossz film lenne. Még véletlenül sem. Azt el kell fogadni, hogy a maguk véleményét kiemelten fontosnak érzők szeretnek divatból utálkozni, s ami kiugróan népszerű, legyen szó zenéről, filmről, könyvről, márkáról vagy ételről, az nagyon sokszor megkapja a magáét egy elég népes csoporttól. Van, amikor az "eke" abszolút megérdemelt, mint például az Alkonyat esetében, hiszen egy közel sem gáz könyvből hozott össze döbbenetes hentesmunkával egy fércművet Catherine Hardwicke, a rendező, akit le is vettek a további epizódokról, melyeket a franchise köpködői jó eséllyel nem is láttak, pedig némelyik talán még a közepes szintet is megütötte.


Nos, A szürke ötven árnyalata nagyjából ezt a közepes szintet lőtte be (valamiért) magának - és ímmel-ámmal telibe is kapta. Az Alkonyatot azért is volt érdemes idecitálni, mert E.L. James eredetileg afféle fanfictionként írta meg könyvét, mely önálló életre kelt és független entitásként letarolta a nemzetközi könyves piacokat, a trilógia darabjai itthon is döbbenetes népszerűségre tettek szert. Természetes volt, hogy elkészül a mozifilmes adaptáció, s az is, hogy sikeres lesz.

Aki azonban csakis azért nézné meg a filmet, hogy megfejtse a siker titkát, annak azt javasoljuk, hogy egyelőre hagyja ki annak megtekintését. Egész egyszerűen azért, mert nincs benne az az "X"-, sőt, "XXX"-faktor, ami bármilyen szempontból különlegessé tenné. Sem a történet egyes szálai, sem a karakterek nem túl érdekesek, újdonságot a BDSM-vonal lájtos megidézésén kívül nem tartalmaznak. Pedig viccen kívül, az ábrázolt férfi-nő kapcsolatnak igen érdekes dinamikája is lehetne, ha nem fojtanák azt némi extremitásba mártott, ámde menthetetlen klisétengerbe. Háttér vagy mélyebb vájkálás nélkül a központi kapcsolat egyszerűen felületes marad, működésképtelen, így nem lehet komolyabb érzelmeket kiváltani a befogadóból, legyenek azok pozitívak vagy negatívak.


Sőt, annak sem érdemes moziba fáradnia, aki valami komolyabb erotikus élményre vágyik, s saját környezetében még vagy már nincs effélében része, hiszen korábban is voltak, s lesznek még sokkal grafikusabb és durvább filmek a multiplexekben, mint A szürke ötven árnyalata. végterméknek ugyanis nagyobb a füstje, mint a lángja e tekintetben, minden olyan benne, ahogy azt egy hollywoodi Móricka elképzeli, ha komoly stúdió áll mögötte (Na, nem úgy! Bár, ki tudja...?!). Talán egy függetlenebb, bevállalósabb, s valamit mondani is akaró készítői gárdával a végeredmény is igazán korrekt lehetett volna - az alapanyag miatt annál több nem lett volna benne semmiképp sem.

Ja, története is van A szürke ötven árnyalatának egy fiatal, szendeszűz lányról és egy kőgazdag iparmágnásról, no meg egy kiemelt szerepet kapó szerződésről szól, de félő, hogy a többséget nem ez fogja érdekelni, hanem az, hogy mi zajlik a zárt ajtó mögött. A második részben, a könyvből kiindulva, elvileg több minden kiderül a karakterekről, főleg Mr. Greyről. Az abból készült film talán már jobban fog működni. Ez sajnos totálisan felejthető lett.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A szürke ötven árnyalata (Fifty Shades of Grey)
színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus dráma, 125 perc, 2015
18 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Sam Taylor-Johnson
forgatókönyvíró: Kelly Marcel, Patrick Marber, Mark Bomback
zeneszerző: Danny Elfman
operatőr: Seamus McGarvey
producer: Dana Brunetti, Michael De Luca, E.L. James

szereplők:
Dakota Johnson (Anastasia Steele)
Jamie Dornan (Christian Grey)
Luke Grimes (Elliot Grey)
Jennifer Ehle (Carla May Wilks)
Max Martini (Jason Taylor)
Eloise Mumford (Kate Kavanagh)
Marcia Gay Harden (Dr. Grace Trevelyan Grey)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • elektor #47
    Nem olvastam sehol hogy a pszichológusok miként vélekednek a filmről de nekem az a véleményem hogy hiányt pótol. Annak idején így volt a Csillagok háborújával is mert olyan ösztönöket (aktivált) ébresztett fel a nézőkben amelyek benne voltak de csak a hiányát érezte. Jelen esetben a Szürke... a férfinézőben és a hölgynézőkben is felveti azt a kérdést hogy a domináns szerepet élnék e meg vagy az alárendeltét. Ne feledjük hogy ma is szuper intelligens pénzes emberek dominákat keresnek fel és jól megfizetik hogy egy ideig kiszolgáltatottak legyenek. Ez fordított esetben is megtörténik mikor a hölgyek keresnek ilyen játékra domináns urakat. Azt hiszem a nagyon mélyen lefojtott ösztönöket célozta meg a könyv írónője és láthatóan bejött.
  • Jakuza1 #46
    Ez jo!!! Rohogtem is egy jo nagyot. Mar ezert megerte elolvasni. A filmrol , annyit beleneztem a bemutatojaba es koszonom, de nem. Raadasul ha nem is kozvetett velemeny, de mostanaban a hollywoodi "tini" es kozepkorusitott noi ill szerelmes tortenetek tomkelege , akkora egy fos szokott lenni, minden kategoriaban, mint drama,vigjatek, sci-fi stb, hogy koszonom de nem, mert mar tobbet nem akarok hanyni sugarban a sokadrangu,szurke es primitiv megkozelitesu torteneteken, amivel elarasztjak a piacot, raadasul ezer reszre osztva.
    Es itt fellehet sorolni az ilyen szarok tucatjait : Alkonyat sorozat, Ehezok viadala,Az emlekek ore,A beavatott, Az utveszto
    Ezeket a szarokat eroltetik, kozben remenykedem, hogy a kovetkezo 10 evben egy-egy olyan film is megjelenjen legalabb egyszer-egyszer, mint a Remeny Rabjai, Halalsoron, Amadeus (1984) stb
    De nem, csak a trash moviek mindenhol. Azonos vagy szinte hasonlo tortenetekkel es szinte mar-mar azonos kivitelben.
  • asgh #45
    Gabriel Garcia Marquez mondta, hogy a szex semmilyen formája sem elítélhető, ha az két ember közös akaratából történik és az egymás iránti szeretetükből ered.
    A probléma ezzel a sztorival az, hogy itt a szex alapja nem a szeretet, hanem csak egy beteg férfi kiéli a hajlamait egy tapasztalatlan lányon. A lány része a játékban nem az élvezet, hanem csak szimpla áldozat: bevállalja a szenvedést a kapcsolat érdekében.
    Methodixnak tehát abban mindenképpen igaza van, hogy a film üzenete káros: azt üzeni a szexualitásukkal még csak most ismerkedő fiataloknak, hogy teljesen rendben van, ha az egyik fél eltűri a fájdalmat és a megaláztatást, ha a másiknak ez okoz örömet.
    Azzal tehát egyetértek, hogy a fiataloknak nincs szükségük erkölcsi cenzúrára, de ez a sztori nettó hazugság, abból pedig kapnak éppen eleget, nem kell még a szexualitásukban is félrevezetni őket.
  • Zombee #44
    Ez az állatvilágban is így van, onnan hoztuk.
  • Zombee #43
    Ez így túlzás, hogy a kötözős szex általában súlyos testi sértéssel vagy halállal végződne. Nem tartom normálisnak, de annyira nem is veszélyes szerintem, és a tinik nem fognak tömegesen rászokni.
  • fonak #42
    Nem láttam, nem olvastam de a könyv és a hatalmas hájp szerintem rámutat pár dologra. Pl. hogy milyen pasira vágynak a nők :) Gazdag, jóképű, domináns.
    Ez persze eléggé eltér attól, amit a feminizmus próbál elhitetni, mármint hogy a nők egyenlő társat akarnak, aki nem dönt helyettük stb.
    A valóság az, hogy a nők ösztönösen mindig az alfahímhez fognak vonzódni, aki pénzzel/hírnévvel/hatalommal rendelkezik. Nem a velük egyenlő férfi párhoz.
  • gothmog #41
    "és talán megértesz valamit abból, hogy én milyen vagyok"
    Igen. Sikerült megértetned, hogy egy túlhájpolt ámde elterjedt vélemény szerint gyenge közepes filmre (-meg az alapjául szolgáló hatásvadász túlírt ponyvára) hivatkozva képes vagy itt meghatározni a nagy bölcs filozófiát arról, hogy a világ milyen gonosz, te meg mennyire jó vagy.
    Annyira a hatásod alá kerültél hogy még verset is idézel, baz+...

    Ja, azt elfelejtettem közölni, a fenti könyv/film nem érdekel, valószínűleg sohasem lesz annyi felesleges szabadidőm, hogy erre pazaroljam. Egyedül az általad előadott nagyhalál miatt írtam ide.
    (38)
  • dyra #40
    Szerintem hagyd meg a fiataloknak az életüket, te pedig a sajátoddal foglalkozz. Próbálgassák a szárnyaikat akár a sex terén is. Az élet a tapasztalásokról szól a könyvek és olvasmányok nem rosszak. De az életet meg kell "ízlelni". Olvasmányos ismeretekből nem fogsz megismerni semmit. Semmi kivetnivalót nem látok abban, hogy egy egészséges lelkületű ember megnézzen vagy elolvasson egy ilyen könyvet. Bízd rá mit vesz ki belőle. Ahhoz nekünk egyébként amúgy sincsen semmi közünk. 36 éves vagyok.
  • Methodix81 #39
    Erotikus tartalom, 18 év felett vetítik a mozikban.
    Önmagában furcsának tartom, hogy a pszichológusok által is rendkívül káros filmet egyedül én tartom károsnak itt.
    Egy ilyen bántalmazásra, megalázásra, dominanciára épülő kapcsolat általában súlyos testi sértéssel, vagy halállal végződik. És szinte mindig lelki törés következik be.
    Amit a filmben és a könyvben közvetítenek felénk, az hazugság. A valóságban nem lesz romantikus happy end.
    Az egész csak arra van, hogy a fiatalok még tovább menjenek az erkölcsi és lelki önmegsemmisülés felé.

    Amúgy meg :), rám még nem mondták, hogy prűd vagyok, pedig próbáltam már pár dolgot. :) Viszont azt sem, hogy egy kegyetlen, lélektelen, rosszindulatú, gonosz, szadista állat, mint aki ebben a filmben a csávó. Ha ezt nem érted, akkor gondolkodj el, lehet, hogy nem velem van a gond.

    Az indexről pedig annyit, hogy próbáld meg NEM olvasni 1 évig. Aztán ha visszatérsz, ordítva fogsz menekülni, annyira látni fogod, hogy mennyire életellenes, cinikus, rosszindulatú, és demoralizáló minden amit ott írnak. Eszméletlenül messze áll minden valójában értékes és fontos dologtól, sőt, ezeket általában viccesem, fiataloknak menő módon, burkoltan, de nagyon is alattomosan lejáratja, szidja.

  • Methodix81 #38
    33 éves vagyok, és valószínűleg többet éltem meg mint itt sokan.
    Nagyon is tudom, hogy miről beszélek. A többit pedig lásd a mai 9:25-ös kommentemben.