Berta Sándor

MacBookok és Chromebookok ellen küzd a Microsoft

A Microsoftnak egyre nagyobb problémát okoznak a vetélytársak termékei, ellenük olcsó ajánlatokkal küzdenének.

A DigiTimes tajvani IT-portál szerint mind a MacBookok, mind a Chromebookok egyre keresettebbek. Utóbbiak előnye, hogy olcsók, így akár az oktatási intézményeknek és a vállalatoknak is érdekesek lehetnek. Az Amerikai Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában már voltak is komoly megrendelések. Az év végén számos gyártó (Acer, Asustek Computer, Dell, Hewlett-Packard, Lenovo, LG Electronics, Toshiba) jelentkezik majd új modellekkel, amelyek 349 dollárba kerülnek majd.

A Microsoft különösen olcsó, 199-249 dolláros notebookokkal venné fel a harcot a MacBookokkal és a Chromebookokkal. A Microsoft az Intellel közösen ugyanakkor megszabta, hogy minimum milyen felszereltséggel kell rendelkezniük ezeknek a termékeknek. Hivatalosan ezek a gyártóknak tett ajánlások, amelyek betartására azért van szükség, hogy a vásárlók optimális felhasználói élményben részesüljenek.

A 199 és 249 dollár közötti árkategóriában megjelenő notebookokat legalább 10,1, legfeljebb 15,6 hüvelykes hagyományos kijelzőkkel szerelnék fel és az Intel Bay Trail platformjára épülnének. 2015 második negyedévétől ebben a szegmensben is megjelennek majd az Intel új Braswell rendszerchipjei. Ezek a modellek maximum 25 mm vastagok lesznek, legalább 5 órás üzemidővel fognak rendelkezni és minimum 1, maximum 4 gigabájt DDR3 memóriával látják majd el őket.

Az ajánlás alapján ezekbe az eszközökbe vagy legalább 500 gigabájtos merevlemezt vagy 16-32 gigabájtos SSD-meghajtót célszerű beépíteni, az operációs rendszerük pedig a Windows 8.1 with Bing lesz. Az Intel emellett a 249-399, illetve a 399-599 dolláros árkategóriába tartozó készülékekhez is készített ajánlásokat: utóbbiaknál például a képernyők minimum 11,6, maximum 17,3 hüvelykes lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sola #1
    A cikk elég pontatlan. A 349 dolláros ár a Chromebook-ok között már a drágább, 13"-os, minőségibb kialakítású modelleket jelenti.

    A belépő szintű Chromebookok 249 dodóba kerülnek, de időszakosan lehet 199-ért is kapni őket (pl.: az Acer modellek).

    A 30GB körüli SSD-t nem tudom, hogy gondolják egy Windows-os gépbe, mert ennyit maga a Win8 kitölt. Ezzel szinte semmi hely nem mardna a felhasználói adatoknak.

    A Win8-al kontrasztban a ChromeOS 5GB alatt van és egy 16GB-os modellen még simán felfér mellé egy full Ubuntu is dual-bootban úgy, hogy még marad néhány GB az adatoknak is.

    Egyébként szerintem a ChromeOS-es gépekkel a Google simán lejjebb tud még menni árban (a várható hirdetési bevételekből kereszt-finanszírozza őket), nem lepődnék meg ha nemsokára a <199dolláros ár válna a tipikussá a belépő Chromebook-ok között.