Berta Sándor

Intel Haswell processzor kerülhet a Google Chromebookjába

Már számos eszközben vannak alacsony fogyasztású Intel Haswell processzorok, hamarosan a Google által erőltetett Chromebookokban is bemutatkozhatnak.

A felhőhasználatra kifejlesztett laptopok és a Chrome OS a Google, illetve a gyártók minden erőfeszítései ellenére sem mondhatók sikereseknek. Könnyen lehet, hogy a héten az Intel Fejlesztői Fórumán (IDF) debütáló új modellek hozhatják meg a régóta várt áttörést. A PC World arról számolt be, hogy az első Haswell chipes Chromebookok bemutatására az IDF első napjaiban kerülhet sor. Az Intel és a Google menedzserei szerint elsődleges a két társaság együttműködésének fontossága, a cél az Android és a Chrome operációs rendszerek Intel lapkákra való optimalizálása.

Az új termékekről még nem szivárgott ki semmilyen információ, így csak a Haswell processzorok adataira lehet támaszkodni. Ezek kétmagos változatai körülbelül 50 százalékkal hosszabb üzemidőt biztosítanak, mint az Ivy Bridge CPU-k. A Haswell processzorokhoz Core-i3 chipeket társíthatnak majd, ezek 4,5 és 11 watt között fogyasztanak. Az Intel ezeket a chipseteket szállítja a tábla PC-kbe és a laptopokba. Előnyük, hogy az alacsony fogyasztás miatt nem igényelnek aktív hűtést.

Az Intel Haswell kapcsán rengeteg változatban sokféle eszközbe kerül majd, lesz i3, i5, i7, mobil és asztali verzió is, de a belső részek ugyanazok maradnak. Az új processzorok esetében három fő területet emelt ki Pawel Gepner, az Intel architektúrákért felelős specialistája: ezek az alacsony fogyasztás, a magas beépített grafikus teljesítmény és a rugalmasság a beépítés terén, hogy bármilyen vékony dologba bekerülhessen. Mindehhez a 22 nanométeres csíkszélességű chipbe négy magot és az L3 cache memórián ezekkel osztozó grafikai modult építettek be. A fejlesztéseknek köszönhetően a mobil eszközökön a videolejátszás 6 helyett 9 órán át működik, míg a készenléti idő a háromszorosára nőtt. Az új Haswell CPU-k a táblákban is megjelenhetnek és ilyen modellekre épülhet a Surface Pro 2 is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • errorista #1
    a 9 jelenlegi chromebook közül 8-ban intel processzor van. Én arra gyanakszom valami csúnya félrefordítás történt, vagy nem értem