Castellum

Desktop Theater 51 DTT2500 Digital



Típus: Hangszóró
Gyártó: Cambridge Soundworks a Creative Labs számára.


Telepítés

Azokhoz a hardverekhez képest, amiket tesztelni szoktam, a hangfalak installálása kész élvezet. Semmi driver, semmi jumper, nem ütközik semmi semmivel. Csak el kell vezetni a kábeleket a szoba falai mentén és bedugni őket. A Creative a szokásos kiváló formáját hozta a telepítésben. Hasonlóan a többi surround hangfalukhoz, két állványt is elhelyeztek a dobozban a hátsó hangszórók számára. A kézikönyv érthető és alapos. Akárcsak a korábbi változatoknál, most is kapunk csavarokat és tipliket, illetve gumitalpakat a hangszórókra.


Benyomások

A legfeltűnőbb dolog a DTT2500-ban a külső erősítője. Elég ritka a PC hangfalrendszerek között az olyan, amelyik különálló erősítővel rendelkezik (nem pedig a mélynyomóba van beépítve). Szerintem ez nagy ötlet volt a Creative-tól. Külön gombokkal állíthatod az egész rendszert, a surround hangfalak és a középső hangfal hangerejét. Azt is meg lehet adni, hogy a hanghoz a rendszer hozzáadjon surround hatást, vagy közvetlenül adja le. Ez a sztereo rendszereknél (például audio CD) nagyon jól jöhet.

Meg kell mondanom, hogy én mindig is imádtam a Cambridge Soundworks kocka alakú hangfalait. Kis méretükhöz képest hihetetlen a hangjuk. A kis hangfalak és a mélynyomó teljesen ugyanolyan, mint az FPS2000-é, csak itt eggyel több hangfal van, és van még egy dekódoló doboz is. Ebben a dobozban az a legjobb, hogy van rajta egy gomb, amivel a surround módokat lehet állítani. Ki lehet választani csak az elülső hangfalakat, csak a hátsókat, és a szimulált surround módokat (olyan input mellett, ami nincs surround módban).



Dolby Digital (AC-3)

Ha ki kellene választanom, hogy mi a legzavarosabb dolog a házimozizásban, akkor a Dolby Digital-t választanám. Először is valójában semmi különbség sincs a Dolby Digital és az AC-3 között. Másodszor csak akkor tud igazi Dolby Digital 5.1-et létrehozni, ha az elülső és hátsó hangfalak azonos erősségűek. Továbbá ha valami Dolby Digital, akkor az még nem surround. A Dolby Digital még mono anyag felvételét is lehetővé teszi.

A másik zavaros rész a csatlakozások. Jelenleg három különböző csatlakozót lehet a Dolby Digital rendszerrel használni. A dolgot az teszi igazán zavarossá, hogy ebből kettő ugyanúgy néz ki. Van koaxiális, RF modulált és Optical/Tosslink csatlakozás. Tehát fontos megnézni, hogy a készülékednek milyen kimeneti csatlakozója van (ugyanis akkor az annak megfelelő bemeneti csatlakozót kell használni). A DTT2500 koaxiális bemenettel rendelkezik, ami a leggyakoribb a DVD lejátszókon, és az egyedüli csatlakozófajta, amit PC-s DVD kártyákon látni lehet.

Tehát akkor mi is a Dolby Digital? A hang 100%-osan digitális kódolása. Emiatt sugároznak a TV adók Dolby Prologic-ban vagy Dolby Surround-ban, míg a DVD-k Dolby Digital rendszerűek. Az audio-t digitális jelek formájában kell rögzíteni, hasonlóan az audio CD-k felvételéhez. A formátum legfeljebb 5 sávot engedélyez, amik lefedik a teljes hallható frekvenciaskálát (20 Hz-20,000 Hz), továbbá egy újabb sávot a mélyfrekvenciájú effekteknek (mélynyomó). Lejátszáskor mind az öt sávnak ugyanolyan erővel kell szólnia, a mélyfrekvenciás sávnak pedig kétszeres erővel, mint bármelyik másik sáv.

Néhány szempontból a Dolby Digital nagyon hasonlít néhány számítógépes specifikációra, köztük a Creative EAX-ára. Ez nagyon nagy lehetőségeket rejt magában, de a hangzás nagyban függ a szoftver készítőitől. A PC standardokkal ellentétben, itt csak egy rivális van, a DTS, ami viszont nem túl népszerű.

Mit jelent mindez? A Dolby Digital egy olyan mechanizmus mely segítségével már öt hangszóró segítségével is térben pontosan elhelyezett hangot kapunk. Továbbá a mély frekvenciák is jól kijönnek rajta (mélynyomó), ami megnöveli a hatást. Jelenleg négy Dolby Digital kódolású médiatípus van (legalábbis én ennyit ismerek), a HDTV, a Digital Satellite rendszer, a DVD-k és a LaserDisc. Figyelembe kell venni, hogy még azok a PC-s kártyák sem nyújtják ezt a teljesítményt, amiknek digitális kimenetük van. A rendszert csak a Digital Satelite-tal és DVD-vel tudtam tesztelni. Van ugyan LaserDisc lejátszóm, és sok Dolby Digital lemezem, de a lejátszó egy régebbi típusból való, és így nincs Dolby Digital kimenete.



DVD teljesítmény

Bár már az FPS2000-rel is nagyszerű volt a DVD lejátszás, a DTT2500-zal egyenesen hihetetlen volt. Tudni kell, hogy azok a filmek, amik nem 5.1-es hanggal rendelkeznek, ugyanúgy szólnak mindkét rendszeren. De amiknek ilyen a hangja, azok csodálatosan szólnak. Lejátszottam párat a DTT2500-on és mindegyik nagyszerű volt. Az Alkonyattól pirkadatig-ban annál a résznél, amikor a denevérek a Titty Twister körül repkednek és be akarnak törni valahogy, olyan surround-ot hallottam, amit még sehol másutt. Össze vissza kapkodtam a fejem. A Ronin autósüldözései szintén jók voltak, főleg amikor egyenesen feléd tart a kocsi, és a lövöldözések is jól szóltak. A Mátrix pedig végig olyan volt mintha a moziban lettem volna, kivéve hogy most a kényelmetlen szék helyett most egy ágyban feküdtem, és koktél ittam.


Játékteljesítmény

A játékokban a DTT2500 méltó párja az FPS2000-nek. Meglepődött lettem volna, ha nem lettem volna tekintettel arra, hogy lényegében ugyanazok az összetevők. Azt kell mondanom, hogy kevés vagy semmi eltérés nincs a játékok nagy részénél, amelyeket mindkettővel használtam. Játszottam az Unreal Tournament-el, a System Shock 2-vel és a Heretic 2-vel, és meggyőzően szóltak. Az FPS2000-hez és a DTT2500-hoz adott mélynyomó mérete valóban extra ütést ad a pisztolylövés hangjának.

Az extra hangszóró és a közvetlen elkülönített elérés a mélynyomóhoz ad valami előnyt a játékokban? A mélynyomó valóban kicsit élesebbnek tűnik, de ez minden. Kellemes, hogy egy picit többet ad a kemény érzésből, amikor elsül a fegyver. Nem igazán vehető észre az 5-ik (középső) hangfal, mivel a játékok nem használják külön, csak segít a hangteret kitölteni.



Előnyei: Digitális bemenet a teljes verziójú (nem Value) Live! hangkártyákhoz, hátsó lábak ideiglenes elhelyezéshez, Dolby Digital dekódoló, teljes külső irányító egység.

Hátrányai: Meglehetősen drága, a hátsó kábelek néha rövidek lehetnek elhelyezéskor, csak feketében kapható.


Összegzés:

Hát, ezek valóban nagyszerű hangfalak. Egy szobában ezek a hangfalak komolyan falrengetőek. Az egyetlen dolog, amelyet a Creative másképp csinálhatott volna, az a mellékelt távirányító. Az ok, amiért ezt mondom, az, hogy a hangerő szabályzás a DVD lejátszó szoftverekben nem állítja a Dolby Digital kimenetet. Nem egy nagy dolog, ha van egy némítás gomb a dekódoló egység előlapján a hangerőállító mellett. DVD hallgatásra a közeljövőben nem tudok jobbat elképzelni a DTT2500-nál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ricsard1 #8
    Nincs valamelyikotoknek Yamaha erositoje (rxv-430rds)? Az istennek sem tudom osszekotni az SB Live!-ommal normalisan. Az erosito is, a hangkartya is tudja az 5.1-et, de megsem nem mukszik. SEGITSETEK!