Pola

3Dfx Voodoo3 3500TV


3dfx. Ez a név, amelyet minden valamirevaló számítógépes játékos ismer. Hisz ki ne emlékezne arra, amikor még azt se tudtuk, mi fán terem a 3D gyorsítás, milyen lehet, ha egy játék közben nem állandó pixelhalmokat láthatunk. Ekkor jött az addig ismeretlen 3Dfx (most már 3dfx), és a Voodoo1-el szerelt kártyák, elsősorban a Diamond Monster 3D, bombát robbantottak. Mostanában az egyre növekvő igények kielégítésére több cég is kínál alternatívákat, robbantgatni többek között az nVidia is szeret, gondoljunk csak a TNT-re. De hogy melyik kártya jobb vagy rosszabb, kényes kérdés, ne menjünk bele, egyrészt ennek a cikknek más témája, másrészt meg ugye ahány ember, annyi vélemény, tapasztalat. A lényeg az, hogy mostanában Voodoo-ék háza táján a Voodoo3 chip, és az azokkal szerelt különféle kártyák a divatosak. Ezekből név szerint van egy PCI-os vagy AGP-s 2000, egy ennél gyorsabb, kizárólag AGP-s 3000, valamint a legújabb, a Voodoo3 3500TV.



A kártya előtörténete érdekes. Alapból ennek a neve simán 3500 lett volna, és nem kínált volna többet, mint a leggyorsabb 3D gyorsítót a 3dfx családban. De amikor az ATI kijött az ő All-in-Wonder Pro 128-ával, amely ugye egy Rage 128 chipset, valamint egy TV tuner keveréke, 3dfx-ék elgondolkoztak. Talán ez így egy kicsit különlegesebbé tesz egy videókártyát, így ők is rászereltek egy TV tunert. Az ötlet végül is nem rossz, és ami a legfontosabb, működik is. Nos, akkor nézzük, mit is kínál nekünk a 3500TV:

- FM sztereó rádiótuner

- 183 Mhz-es órajel

- 16 mega memória

- CD minőségű FM sztereó vétel

- 125 csatornás TV, felvételi és lejátszási lehetőséggel

- Szoftveres MPEG2 lejátszás

- NTSC/SECAM/PAL vétel, S-videó/kompozit ki és bemenet

- Szoftveres 30 fps DVD támogatás

- 2048x1536 max felbontás 75 Hz-nél

- 350 Mhz RAMDAC

- 24 vagy 32 bites színmélység (nem 3D-ben)

- Örökélet garancia

- Kizárólag Windows 98/95 támogatás

Nem is olyan rossz, mi? Bár be kell ismerni, az utolsó előtti örömre, míg az utolsó némi bánatra adhat okot, dehát ilyen ez a világ. Az installálása kissé lökött, először fel kell rakni a drivereket, majd úrjaindítani a gépet, utána mehet be a kártya, majd még egy újraindítás után lehetett felpakolni a 3dfx tools-t és a MiniGL meghajtókat. Nem egyszerű. Ebben az esetben a jól hangzó Plug & Play ugyan kissé nevetségessé teszi magát, de sebaj. Következő meglepetés az a kis, félgömb alakú műanyag valami, amit a kártya hátuljába kell dugni. Ez ötletes dolog, figyel rajta 8 db konnektor, így ha bármit rá akarunk a kártyára kötni, nem kell a gép hátuljában a kábeldzsungelben kotorászni, hanem csak kipakoljuk az asztalra (elég hosszú a kábel), és kész. Egyszóval míg az installálás része kicsit gyenge, ez viszont jelentősen megkönnyíti a kábeleink rendbentartását. Egy egy.



Nézzük a VisualReality-t. Nem kell megijedni, ez nem valami jövőkütyü a Mátrixból, hanem egyszerűen csak annak a programnak a neve, amely segítségével végül is mindent kihozhatunk a 3500TV-nek a TV részéből. Ezzel hallgathatunk rádiót, nézhetünk TV-t, felvehetünk vele, szóval mindent. Tökéletesen üzemel, semmi fagyás, átlátható, könnyen kezelhető (még skin-eket is változtathatunk rajta, mint a Winamp-on). Fontos megemlíteni még, hogy a képe jobb, tisztább, élesebb és gyorsabb, mint az ATI All-In-Wonder Pro 128-nak.

Sebessége nem tartogat meglepetéseket. A kártya piszok gyors. Azt hiszem, ezzel mindent el is mondtam. Képminősége - a 32 bites renderelés és a bump mapping hiánya miatt - sohasem lesz olyan, mint egy TNT2 vagy egy G400, de sebességben verhetetlen. Egy biztos, nem sok kártya tudja a Quake II crusher demót 1600x1200-as felbontásban 35 fps-el pörgetni. Egy dologra viszont figyeljünk, ez pedig a hőmérséklet. A kártya rendesen melegszik, érdemes egy hűtőventit az alatta lévő slot-ba csavarozni, szerencsére már kis hazánkban is könnyen hozzáférhetőek ezek a hasznos holmik (bocs, Stephen :)) ). Egy jobb ventivel fel lehet pakolni 200 Mhz-re, ez a maximum, ám aktív hűtés nélkül örüljünk, ha a kártya simán, 183 Mhz-en megy.

Végszóként mit is írhatnék? Akinek a képminőség mindenek felett áll, az rossz helyen kapirgál, bár azt hiszem, ez a figyelmeztetés kissé már idejétmúlt. Aki viszont nem ezt nézi elsődlegesen, annak már érdemes elgondolkoznia. A 3500TV kb. 5-10%-al gyorsabb a 3000-nél, ami nem olyan nagy szám (főleg, ha a 3000-est is megpörgetjük), szóval ezért nem érdemes cserélni, valamint a hardcore gamereknek sem éri meg szerintem a viszonylag nagy (kb. 10000 ft + áfa) különbséget. Aki viszont nem csak játékra használja a gépét, hanem kiváncsi egy kicsit a külvilágra, szeret rádiót hallgatni és TV-t nézni, emellett ugye nagyon jól be tudja vele digizni a nyaralást a balcsin, és még emelett egy villámgyors 3D gyorsítót is szeretne, az ennél jobb választást keresve se találhat. És ez szól az ATI All-In-Wonder Pro 128 tulajoknak is, itt a lehetőség a fejlesztésre. A 3dfx Voodoo3 3500TV gyorsabb nála, TV és rádió része minden téren tökéletesebb, így tehát ideális választás lehet annak, aki már megszokta a TV-t a gépében. Az nVidia és az S3 pedig nézhet nagyokat, ilyen cuccosuk ugyanis még nekik sincs.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)