Hunter

RNS-einket roncsoljuk a túlzott napozással

Aligha van olyan, aki ne tapasztalta volna meg a túlzott napozás bőrre gyakorolt hatását. Most amerikai kutatók megvizsgálták, mi sérül pontosan egy-egy leégéskor, amikor bőrünk fájdalmasan vörösessé és gyulladtá válik.

Dr. Jamie Bernard a San Diego-i Kalifornia Egyetem bőrkutatója munkatársaival megállapította, hogy az ultraibolya sugárzás töredezetté teszi és összegubancolja a bőrsejtek egyik fontos molekulacsoportját, az úgynevezett nem-kódoló RNS-t. Az RNS-ek, vagyis ribonukleinsavak a genetikai információt hordozó DNS molekulák rokonai, számos szerepet töltve be a sejtekben, többek közt kontrollálják a génkifejeződést és érzékelik a celluláris jeleket.

Emberi bőrsejtekkel és laboratóriumi egerek felhasználásával a kutatók felfedezték, hogy az UV fénynek kitett sejtek módosult nem-kódoló RNS molekulákat bocsátottak ki, amiket a szomszédos sejtek szenzorai észleltek. Az RNS jel gyulladásos reakciót váltott ki a környező sejtekből, melynek célja a napfény által károsított sejtek eltávolítása, magyarázza a Nature Medicine szaklapban megjelent tanulmány. "Közismert volt, hogy az UV fény károsítja a DNS-t, azt azonban nem gyanítottuk, hogy káros az RNS-re, illetve ez az RNS sérülés a gyulladást kiváltó jel" - mondta a tanulmány szerzője, Richard Gallo professzor. "Sikerült kimutatnunk, hogy az RNS volt a jel, és leírnunk, hogyan észlelik mindezt a többi sejt RNS szenzorai"

A gyulladásos reakció a sejthalál utáni gyógyulási folyamat elindulását jelzi, tette hozzá Gallo, ami megtisztítja a sejteket a genetikai sérülésektől mielőtt elrákosodnának. "Természetesen ez a folyamat nem tökéletes, és minél több UV fény éri a bőrt, annál nagyobb a sejtek rákosodásának esélye" - hangsúlyozta a tudós.

Az ultraibolya fény gyulladásos reakció kiváltásának megismerése segíthet a kutatóknak a különböző bőrrel kapcsolatos rendellenességek, mint a pikkelysömör vagy a lupus kezelésének továbbfejlesztésében. "Az olyan betegségeket, mint a pikkelysömört UV fénnyel kezeljük, ennek a kezelésnek azonban az egyik komoly mellékhatása a bőrrák kockázatának megnövekedése" - taglalta Gallo, aki szerint az újonnan felfedezett RNS jelet felerősítő készítményekkel elérhetnék az UV terápia jótékony hatásait, anélkül, hogy a betegeket ténylegesen kitennék az ártalmas UV fénynek.

A kutatás azokon is segíthetne, akik túlságosan érzékenyek az ultraibolya fényre, ilyenek a lupusban szenvedők, ami nem csak a bőrt, de akár az egész szervezetet is érintheti. "Vizsgáljuk, hogy segíthetünk-e rajtuk a felfedezett útvonal blokkolásával" - mondta Gallo.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TARTYOM #19
    Vállalom ostoba vagyok, na mondod?

    Egyébként a vallás meg a gyökereké like you!
  • Tau Tang Wou #18
    Már mondtam neked, hogy az erőszak az ostobák fegyvere.
  • TARTYOM #17
    Tau Tang Wou : Mond meg légyszíves, hogy hol laksz.. Elmegyek, megöllek, eláslak és feladom magam a rendőrségen. 3 év alatt szabadulok de legalább te megdöglesz :D
  • orbano #16
    azt vágod, hogy ebben azért van egy jó adag csúsztatás? nem a többsejtűek jöttek rá, hanem azon belül valamelyik fejlettebb fajta, amelyik már nem csak sejt szinten képes szaporítani önmagát...
  • drucski #15
    Hát úgy,h el voltak látva nagyon jó UV szürövel,tengerben fejlödtek,ami megvédte öket nagyon sokféle sugárzástól.És nem kéne keverni a mutációt az információ károsodásával.A károsodás mindig veszteséges.A mutáció még többletet is hozhat(pl. egy génszakasz megismétlödése),nem várt elönye is lehet.És így,csak az pusztul el,ami károsodott,nem a mutáns sejt,persze,ha a mutációval életképes marad.
  • Tau Tang Wou #14
    Aha.
    Szóval a többsejtűek rájöttek, hogy ki kell nyírni a mutáns sejteket...

    De, akkor hogy lett az ezersejtűből ember?
  • Merces #13
    hülye-e vagy ? ha nem lennének képesek rá még mindig az egysejtű életnél tartanánk mivel a többsejtűek beledöglenének a rákba.....
    Szerintem Darwin komolyan fontolgatná a gyilkosságot.......
  • Tau Tang Wou #12
    "az UV fénynek kitett sejtek módosult nem-kódoló RNS molekulákat bocsátottak ki, amiket a szomszédos sejtek szenzorai észleltek. Az RNS jel gyulladásos reakciót váltott ki a környező sejtekből, melynek célja a napfény által károsított sejtek eltávolítása"

    Ebből se lesz már evolúciós lépés az tuti.
    Ezek a nyamvadt sejtek képesek kinyírni a mutáns szomszédjaikat.

    Darwin, mit tennél te most a helyünkben?
  • Sir Ny #11
    benne volt a mai METROban is szórúl szóra ugyanez, gondolom ez lett az idejális mantra, mióta valaki kiadta felülrõl a parancsot, hogy hátmégse. ( de ennek legalább lehet örülni, véletlenül van valaki valahol, aki azzal foglalkozik, hogy az emberek ne legyenek nagyon betegek. )
  • TARTYOM #10
    Na az meg a másik :D