Hunter

"Homer Simpson" gént találtak az egereknél

Egy bizonyos gén törlése után okosabbá válnak az egerek, fedezték fel az Egyesült Államokbeli Emory Orvosi Egyetem kutatói, akik óvatosságra intenek a gén törlésének emberekre gyakorolt lehetséges kognitív hatásaival kapcsolatban, igen szűkösek ugyanis az ismereteink az agy azon területéről, amihez ez a gén kapcsolódik.

A felfedezések szerint a kikapcsolt RGS14 génnel rendelkező egerek élénkebben emlékeznek az általuk már megvizsgált tárgyakra, és jobban tájékozódnak a labirintusokban, mint hagyományos társaik. Mindez arra utal, hogy az embereknél is immár egy évtizede azonosított RGS14 jelenléte korlátozza a tanulás és emlékezés egyes formáit, mentálisan hátrányos helyzetbe hozva az egereket. A szóban forgó gén elsődlegesen a hippokampusz CA2 régiójában fordul elő, ez az agyterület elvileg az újonnan tanultak megszilárdításáért, és az új emlékek létrehozásáért felel, ugyanakkor, mivel a CA2 régió kívül esik a tudomány által kitaposott ösvényen, nem egyértelműek a funkciói.


RGS14
Érdekes módon a CA2 régió elkülönül a többi agyterülettől, azáltal hogy ellenáll a hosszú távú potenciációnak (LTP), vagyis a neuronok közötti szinaptikus kapcsolatok megerősödésének, amik az új emlékek kialakulása után észlelhetők. Viszont a CA2-n belüli neuronok túlélési aránya magasabb a szélütések vagy epilepsziás rohamok után, mint a hippokampusz más területeinek agysejtjeié.

A kiiktatott RGS14 génekkel rendelkező egereknél a CA2 régióban létrejöttek az erőteljes LTP-k, aminek az lett a következménye, hogy a génmódosított egerek tárgyfelismerése és tájékozódási képessége javult hagyományos társaikéhoz viszonyítva. "A kutatás nagy kérdése, hogy miért rendelkezünk mi, vagy az egerek egy kognitív képességeket csökkentő génnel?" - fogalmaz John Hepler professzor, a kutatás vezetője, aki "Homer Simpson génnek" keresztelte el az RGS14-et.

"Úgy vélem, még nem látjuk a teljes képet. Az RGS14 feltehetően az agy egy olyan területének a kontrollgénje lehet, ami ha hiányzik vagy kiiktatják, kizökkenti az agy tanulás és emlékezés szempontjából fontos jeleit az egyensúlyukból" - magyarázta Hepler, Elmondta, az RGS14 hiánya látszólag nem okozott problémát a módosított egereknél, ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy agytevékenységük olyan módon változott, amit a kutatás során nem voltak képesek észlelni.

Bár a CA2 neuronjai ellenállók a rohamok okozta sérülésekre, bizonyos típusaik eltűnnek a skizofrénia kialakulásával, ezért egy főként a CA2 régióban működő gén elvesztése változást idézhet elő a viselkedésben is. "Ebből arra következtethetünk, hogy a módosított egerek talán nem felejtik el olyan könnyen a dolgokat, mint más egerek, ugyanakkor megváltozhat társadalmi magatartásuk, vagy érzékenyebbé válhatnak a rohamokra" - összegzett Hepler, hozzátéve, hogy az utóbbi feltevések nem szükségszerűen igazak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #54
    "Na jó, mostmár elég közel jártok, úgyhogy elmondom."

    Magyarul, leereszkedsz a pórnéphez?

    Ilyen seggfej módon, hogy lehet egy hozzászólást elkezdeni?
  • Sir Ny #53
    Láttál te már autistát?
    Mert nekem van autista osztálytársam, és elárulom neked, hogy őrült.
  • AbyssLord #52
    Fú, ezt a földönkívüli uralkodóink és teremtőink építették belénk, hogy véletlenül se tudjuk túlszárnyalni őket. :)
  • annabella2 #51
    Szerintem sem kéne génesdit játszani, még a végén Homérokká válunk :) azon csodálkozok hogy az egerek élve maradtak, bár tudjuk ők sok mindent kibírnak. :)
  • N1ggA #50
    Valszeg az a gén nem véletlenül van ott. Szerintem nem kéne zargatni ezeket a területeket.
  • stremix #49
    Kösz, ez jól esett! Amúgy a barátnőm volt a témám alanya, vagyis ő volt a hab a tortán (nem az eszéért szeretem, egy hisztis picxa), de talán te is ráismertél a tiédre????
  • WilliamMcKinley #48
    Hogy ebben neked mennyire igazad van basszus :D 1 millió pont
    akárki akármit mond ez így van, nem mindenkinél, de így van
  • gz8 #47
    [URL=http://i.imgur.com/5Evtk.jpg]lehet, h. egy picit off, mindenki döntse el maga ^^[/URL]
  • stremix #46
    A nőknél pont ugyanez van. (Elsőre durvának tűnik de tényleg így van)
    A nők sokkal jobban bemagolnak bármit, akkor is ha a tizedét sem értik az anyagnak. A férfiak mindenbe jobban belegondolnak és sokszor kötekedésnek is veszik mások (pl a tanárok) amiért a teljességet akarják érteni, igaz, kevesebbet tudnak tanulni. A nők ráadásul annyira nem vitatkoznak egy már megtanult dolgon, hogy ha azt egyszer helyesnek gondolták (és tök mindegy, hogy mennyire hülyeség), később akkor is ahhoz fognak ragaszkodni, és ha ellent mondok nekik, akkor azt hiszik, hogy ő ellenük lázadok, pedig csak az helytelen amit megtanultak. És simán lehülyéznek olyasmiért, amit ők csak tanultak, én meg már gyakorlatból tudom évek óta.
    ...bocs csajok, de ez tapasztalat...

    ui: A hülyeséget a férfiak is pillanatok alatt megtanulják!
  • NEXUS6 #45
    "Ebből arra következtethetünk, hogy a módosított egerek talán nem felejtik el olyan könnyen a dolgokat, mint más egerek, ugyanakkor megváltozhat társadalmi magatartásuk, vagy érzékenyebbé válhatnak a rohamokra"

    Szerintem, meg nagyjából itt lehet az eb elhantolva.
    Az emlősök általában kisebb nagyobb közösségekben élnek. Ezeknek a közösségeknek a jellemzője, hogy rangsor szerint alá-fölé rendelődnek az egyedek, ami leginkább a szaporodáshoz való viszonyukat jelzi. A valamilyen szempontból rátermettebbek, magasabb pozícióban levők nagyobb eséllyel tudnak szaporodni, génjeiket tovább adni, és az erőforrásokhoz is jobban hozzáférnek. A kevésbé rátermetteket viszont befékezi a természet, csökkenti a szexuális aktivitásukat, kezdeményezőképességüket, és az életüket is rövidíti.
    Ebbe a logikába beleillik ez a gén is.
    Ha kevésbé rátermett vagy bebutulsz és így csökken a közösségen belüli harc, kevésbé veszélyezteted az alfákat.
    A stressz IQ csökkentő hatását már bizonyították, már csak összefüggést kéne találni ennek a génnek az aktivizálódása és a stressz között.