Hunter

Megtalálták az élesztő sejtfiatalító génjét

Az emberi sejteknek véges az élettartamuk, csupán bizonyos számú osztódásra képesek, mielőtt elhalnának, a gyerekeknek azonban születéskor mégis azonos a várható élettartamunk, függetlenül attól, hogy az apa 20 vagy 80 éves volt. Ez azt jelenti, hogy egy férfi szaporítósejtjei valahogy visszaállítják óráikat, azt azonban, hogy ezt hogyan teszik, senki sem tudja.

Most egy, az MIT biológusai által az élesztőgombáknál talált öregedést visszafordító gén talán szolgál némi utalással a rejtély megoldására. "Ha sikerül azonosítanunk, mely gének fordítják vissza az öregedést, akkor elkezdhetjük a genetikai módszerek kifejlesztését azok normál sejtekben történő kifejeződésére" - nyilatkozott a Science-ben megjelent tanulmány szerzője, Angelika Amon biológus professzor.

Az öregedő élesztő sejtek egészen másként néznek ki, mint a fiatal sejtek, számos korfüggő változás jegyeit hordozva magukon. Az élesztő normál élettartama körülbelül 30 sejtosztódást foglal magába, a korfüggő változások között jelentkezik az többlet DNS darabok felhalmozódása, a celluláris fehérjék összecsomósodása, valamint a rendellenes szerkezetek kialakulása a sejtmagban. Azt azonban nem lehetett tudni, melyik élettani jelzés fontos az öregedés szempontjából. Az élesztősejtek szaporodáskor egy speciális sejtosztódáson, az úgynevezett meiózison mennek keresztül, ami spórákat termel. Az MIT csapata ennek a folyamatnak a legvégén észlelte a sejtöregedés jeleinek eltűnését. "Egy igazi megfiatalodáson mennek keresztül" - tette hozzá Amon.

A meiózis egy számfelező sejtosztódás, az élesztősejtek esetében az így keletkező spórák mindegyike egy átlagos sejt kromoszómáinak felét tartalmazza, hasonlóan az emberi petéhez és spermához. A sejtek öregedésével kialakuló rendellenességek a meiózis végén eltűntek, vagyis minden spóra ugyanazzal az életkilátással rendelkezett. A vizsgálatok azt sugallják, hogy a felhalmozódások kitisztulása az autofágiának köszönhető, melyben a sejtek "elfogyasztják" egymást, megújítva apró részeiket. Ezzel a módszerrel elvileg képesek arra, hogy hibás alkotórészeiket kiküszöböljék és jól működő újakkal pótolják.

A spóraképződés végén egy NDT80 nevű gén fejeződött ki, amivel a kísérletek során a kutatóknak sikerült megduplázniuk az öregedő sejtek élettartamát. "Sikerült megfiatalítanunk vele az idős sejteket" - mondta Amon, hozzá téve, hogy az idős sejtekben aktivált NDT80 csak a sejtmagi sérüléseket javította ki a korral kapcsolatos elváltozások közül. Ez arra utal, hogy a sejtmagban kialakuló változások az öregedés elsődleges motorjai. A következő kihívás a változásokat vezérlő sejtmechanizmusok megtalálása lesz.

"Olyasvalami zajlik, amiről nem tudunk, ami egy új biológia előtt nyithatja meg az utat"- mondta Daniel Gottschling a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársa, aki nem vett részt a kutatásban. Az NDT80 gén által termelt fehérje egy transzkripciós faktor, ami más géneket aktivál. Az MIT kutatói jelenleg az NDT80 által megcélzott, feltehetően a megfiatalító folyamatot véghez vivő géneket keresik. Amon és munkatársai a C. elegnas férgen is ki akarják próbálni az NDT80 gént, tanulmányozva hatásait. Az NDT80 emlősökben megtalálható változata a p63, egy sejtciklusokat szabályozó gén, ami szoros rokonságban áll a rákosodás ellen védő p53 génnel, ami a szaporítósejtekhez kötődik. A kutatók az egerek p63 génjeinek hatásait is vizsgálni fogják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szomferi #115
    csak nehogy az legyen, mint a Repo Menben... az agy- és gerincvelő életben tartása érdekes egy ötlet, ugyancsak ott van a fenti filmben a megvalósítása...
  • Tetsuo #114
    Igen, a felvetes valamire biztos jo, csupan nem cafolja meg Isten letezeset, mint azt Rotyoka velemezi a #108-ban. ;)
    Az ateizmust mar jopar teologus es egyszeru hivo is tanulmanyozta, meg a "hires" rozsaszin unikornis elmeletet is, dehat semmi vica versa, nincs cafolat vagy bizonyitas.
    Az altalam figyelt vallasokban logikai onellentmondas viszont van vagy legalabbis en azt ugy ertelmeztem. Egy romai katolikus-teologussal vitazva nem kaptam kello magyarazatot a buktatokra, de az unikornis elmeletenel kicsit komolyabb ervek voltak...
  • JMáté #113
    Q.E.D, és egyébként is aki mást mond az eretnek.
  • JMáté #112
    Persze. Miért, látsz most engem? Ugye hogy nem. Ahogy a láthatatlan egyszarvút sem.
  • ManoNegra #111
    És a saját képére teremtet Téged!
  • JMáté #110
    Igazából ez egy teljesen jó felvetés, csak a legtöbb ember túl buzi hogy egyáltalán elgondolkodjon rajta. Aki Istenben hisz az hülye. Én ugyanis tudom hogy a láthatatlan rózsaszín egyszarvú az egyetlen igaz istenség.
  • Tetsuo #109
    Ezt a hatalmas logikat! Gratulalok. Ovoda.
  • Rotyoka #108
    Én pedig a láthatatlan rózsaszín unikornisban hiszek.

    Ha ő nincs akkor isten sincs.
  • physis #107
    Úgy értetted, hogy egy sejtést, aminek nincs ,,tiszta'' matematikai bizonyítása, de van valamilyen értelemben valamiféle fizikai megfelelője, be lehet-e úgy bizonyítani, hogy hivatkozunk a szóbanforgó fizikai jelenségre, és arra, hogy ez eddig minden kísérletben igaznak bizonyult? Sajnos nem tudom, szerintem ez így önmagában nem jelent megfelelő matematikai bizonyítást, de úgy tudom, hogy az eddig ismert esetekben úgy volt, hogy ha már egy ilyen fizikai meglátás megvan, abból elég jól tovább lehet lépni olyan irányba, hogy meglegyen az ,,igazi'' matematikai bizonyítás is. Newton használt intuitív fogalmakat az ,,epszilon'' helyett (amit még nem ismerhetett), ehelyett ő valami furcsa -- talán fizikai -- fogalmakkal dolgozott (fluxiók meg fluensek meg vagy valami ilyesmik, nem értettem meg, LINK ITT), meg azt hiszem Arkhimédész tudott olyan geometriai tételekre rájönni, amik bizonyítását ő fizikai formában fogalmazta meg (LINK), meg még egy matematikai tételről hallottam, hogy eredetileg valamilyen fizikai kép alapján fogalmazták meg a bizonyítását, töltések viselkedését képzelték el. Sajnos ezeket az érdekes esettanulmányokat nem ismerem, csak felületesen hallomásból, és az is lehet, hogy nem is illenek ide válaszként.

    A vallások, sőt még a misztika sem jött be nekem valahogy, még a racionalistább irányzatok sem. Amit a természettudomány mellé olvasni szoktam afféle ,,ellensúlyként'', az inkább az egészen elszigetelt ,,vadnépek'' világa, itt a mezőgazdaság előtti vadász-gyűjtögetőkre gondolok, eszkimók, busmanok, hadzák, ausztrál bennszülöttek, egyes szibériai kisnépek. Amennyire általánosíthatom ezeket a valójában eléggé különböző kultúrákat, ezek tudtommal nem annyira misztikus jellegűek, sőt valamilyen értelemben eléggé ,,földközeliek'', ,,földszagúak'', néha szinte mechanisztikusak is, ugyanakkor viszont -- talán az évezredes elszigeteltség miatt -- van bennük egy furcsa belterjesség, ami miatt a maguk módján nagyon kifinomult, ,,túlszabályzó'' irányba mennek el. Érdekes még a témaválasztásuk is, amit átsző az ember érzelmi élete + a természet világa, sokszor igen részletes és valós természetrajzi megfigyelések alapján.
  • wraithLord #106


    #101

    Mert nem én írtam le már milliószor, hogy nem lehet bizonyítani... :) De nyugi, már hozzászoktam. X)