Hunter

Stabilizálódott Fukusima

Végre sikerült stabilizálni a katasztrófa sújtotta japán fukusimai erőmű atomreaktorait, jelentette be Josihiko Noda miniszterelnök. A szakértők szkeptikusak a jövőt illetően.

A márciusi földrengés és szökőár kiiktatta az erőmű létfontosságú hűtőrendszereit, ami radioaktív szivárgáshoz és több ezer ember evakuálásához vezetett. A miniszterelnök "hideg leállításról" szóló bejelentése azt jelzi, hogy sikerült a létesítmény stabilizálása, a teljes lebontás azonban évtizedeket vesz majd igénybe.

A hatreaktoros Fukusima Daiicsi atomerőmű súlyos sérüléseket szenvedett a szigetországot megrázó földrengés és cunami következtében, a hat reaktorból négynél következtek be robbanások, miután az erőmű hűtőrendszerei leálltak. A Tokiói Elektromos Művek (Tepco) által üzemeltetett üzem munkásai tengervízzel hűtötték a reaktorokat, melynek hatására jelentős mennyiségű szennyezett folyadék gyűlt fel, aminek egy részét visszaengedték a tengerbe. Az erőmű körül a jövőben is fenntartják a katasztrófa után kijelölt 20 kilométer sugarú kizárási övezetet.

"Az atomreaktorok elérték a hideg leállítás állapotát, ezért most már megerősíthetjük, hogy eljutottunk a baleseti fázis végéhez" - nyilatkozott Noda a sajtó képviselőinek. "A stabilizálási kísérletek irányából elmozdulhatunk a leszerelés felé. A japán kormány ígéri, hogy innentől egyértelművé teszi az ütemtervet és minden tőle telhetőt megtesz, hogy biztosítsa a nukleáris reaktorok lehető legbiztonságosabb leszerelését"

A "csatának ezzel még nincs vége", tette hozzá, elmondva, hogy a munkálatok következő fázisa a környezet megtisztítása lesz a nukleáris szennyeződésektől. Most, hogy a reaktorok stabilizálódtak, a kormány felülvizsgálja az evakuációs zónákat is. A katasztrófa kiteljesedését követően a kormány az év végére tűzte ki a hideg leállítás időpontját. Ez az a pont, ahol az üzemanyag-rudakat hűtő víz forráspont alatt marad, vagyis az üzemanyag nem tud újra felforrósodni. A Tepco közleménye szerint sikerült lecsökkenteni a lakosság sugárzási kitettségét évi 1 mSv szintre a terület határainál.

Több szakértő is attól tart azonban, hogy az erőmű stabilizálása csak ideig-óráig tart, ami minden előjel nélkül összeomolhat. Több mint 80.000 ember hagyta el a körzetet, a sugárzási szint azonban egyes helyeken még mindig túl magas ahhoz, hogy a lakók visszatérjenek otthonaikba.

A hét elején a kormány azt nyilatkozta, hogy akár 40 évet is igénybe vehet az erőmű teljes lebontása és a környező területek szennyezésmentesítése. Mindenek előtt el kell távolítani az elhasznált üzemanyag-rudakat és a reaktorok belsejében megolvadt üzemanyagot, emellett pedig meg kell oldani a szennyezett víz tárolását is. Szennyeződést észleltek a terület élelmiszereiben, köztük a rizsben, marhahúsban és halakban, miközben több terület talaja is komoly radioaktivitás mutat. A szakértők leginkább egy újabb rengéstől tartanak, ami újra károkat okozhat az erőműben. Eközben a területen dolgozó mérnökök is újabb és újabb problémákkal szembesülnek, múlt héten ismételten radioaktív víz szivárgását erősítették meg a Tepco vezetői, tehát a helyzet még koránt sem nevezhető megnyugtatónak.

A helyzet kezelése érdekében Ukio Hatojama, aki 2009 szeptembere és 2010 júniusa között töltötte be a miniszterelnöki tisztet, a fukusimai erőmű államosítását javasolja. Hatojama, aki jelenleg a japán parlament alsóházának tagja, egyik képviselőtársával, Tomojuki Tairával közösen nyújtotta be az indítványt, amit közzé is tettek a brit Nature tudományos folyóirat december 15-i számában.

A két politikus nem csupán a helyzet kezelése érdekében követeli a lépést, de a baleset okainak kiderítése miatt is, az erőművet üzemeltető Tepco ugyanis nem hajlandó felfedni az okokat. Augusztusban egy kormánybizottság, már bekérte a Tepco-tól a vészhelyzeti intézkedések forgatókönyvét, a cég azonban a dokumentum nagy részét egyszerűen cenzúrázta, a szellemi tulajdon védelmére és egyéb okokra hivatkozva. Hónapokat vett igénybe, mire sikerült teljes egészében beszerezni a leírást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordsithlord #96
    Terelésről annyit, hogy én megjelöltem, hol találod a tudósok nevét, te viszont közölted, hogy mind csak hazudozik. Bárhogy is nézem, bizony ez a terelés, ha valami nem felel meg a te elméletednek, az egyből valótlan. Terelés ez a javából...

    Nos, csak jelezném, hogy a Greenpeace olyan cikkeket is publikál, amiknek az írói semmiféle kapcsolatban nincsenek a szervezettel, pusztán olyan dolgot publikáltak, ami a Greenpeace-nek kedvező. Ez a szervezet tagadhatatlanul előszeretettel csap le minden ilyen cikkre és egyből publikálja is az oldalán, a nekik ellentmondó nyilatkozatokkal meg nem foglalkoznak (vagy csak indoklás nélkül hazugságnak állítják be), ugyanakkor attól, hogy hírneves tudósok nem értenek egyet a hivatalos állásfoglalással és a cikkeik kikerülnek a Greenpeace oldalára, nem kellene őket egyből hazugnak nevezni és megkérdőjelezni a hozzáértésüket és a szakértelmüket. Mégegyszer mondom, sokuknak semmi köze a szervezethez, teljességgel függetlenek tőle!

    Az, hogy szövegértési problémáid vannak, sajnálatos, de ha elolvasnád, mit írtam, ott volt, hogy még cinikusságból se kellene hülyeséget leírni. Arról meg szerintem nem én tehetek, hogy te cinikusan ironizálsz...

    Gondolkozni kellene azon, hogy a szarkofágból hova is kerül a szennyezett víz. Ha ezt megtennéd, hamar rájöhetnél, hogy igen jelentős része a talajvízbe szivárog. Innentől kezdve elég, ha előveszel egy vízrajzi térképet és láss csodát, egyből érthető, hogy miért is fontos a zóna szempontjából a szivárgás mennyisége és ezzel összefüggésben a szarkofág állapota. Másik dolog, hogy a szarkofág oldalán keletkezett rések miatt a belsejében található szennyezett por és grafit kijut a k9örnyezetbe és a szél útján elég messze el tud jutni. Tehát tetszik vagy sem, a szarkofág állapota elég fontos a zóna fertőzöttségéének szempontjából.

    Semlegesítésnek azt nevezzük, ha ténylegesen eltüntetjük a problémát, azaz ha ténylegesen meg tudnák semmisíteni a sugárzást, az lenne a semlegesítés. Az, hogy a területet megtisztítják, az legfeljebb kármentesítésnek fogható fel, hiszen bár a fertőzött terület megtisztul, a szennyezett föld és törmelék továbbra is kezelhetetlen problémát okoz (az, hogy "biztonságos helyen" eltárolják, nem a probléma kezelése, pusztán megkerülése, kvázi "homokba dugott fej" -> struccpolitika). Tehát ez nem semlegesítés, pusztán a probléma megkerülése.

    A protonelvonásos módszeredről megkérdeztem egy kémiában jártas embert (vegyészmérnök az illető), mivel én nem értek a dologhoz. Hogy szó szerint idézzem: te vagy túl sok sci-fit olvastál, vagy alkimistának képzeled magad, vagy Nobel díjat érdemelnél egy új eljárás kifejlesztéséért, ugyanis ilyen módszer jelenleg nem létezik. Elmondása szerint mégha sikerülne is ilyesmit megcsinálni, ahhoz olyan kémiai anyagokat kellene használni, ami nagyobb természeti károkat okozna, mint maga a sugárszennyezés, ezáltal ugyanúgy lakhatatlanná válna a terület.
  • Irasidus #95
    "Ha rendesen utánanéznél a dolognak, több, a témához nálam sokkal jobban értő szakértő is nyilatkozott már a kérdésben és megkérdőjelezte a számokat, amiket a japánok közzé tettek."

    Még mindig várom, kik azok a szakértők. Nehéz linkelni, vagy csak kitaláltad? Greenpeace nem jó, ott nem szakértők vannak, hanem sötétzöldek. Folyton hazudoznak, és rengeteg felajánlott pénzt elsikkasztanak ezt tapasztalatból tudom. Meg is érdemled ha innen tájékozódsz. Más?

    Nem blődség volt irónia, de nem értetted, és szépen megmagyaráztad ami nyilvánvaló. Ugyanígy megmagyarázhatnád miért tereled a témát a lezárt zónáról a szarkofágra? Már érted?

    Sugárzás semlegesítése az is ha elhordod és elzárod a veszélyes dolgokat. Igaz ez közvetett. Közvetlenül is lehet, ha protonokat veszünk el belőle és egy nem sugárzó elemet hozunk létre belőle, pl.: ólmot. Ez drága, és energiaigényes de meg lehet csinálni ha akarjuk. Aki ennyire jártas az atom témában annak ezt illene tudnia.

    "A csernobili szarkofág valóban nem egy teljesen zárt szerkezet, ez tény, nem is állítottam az ellenkezőjét. Viszont nem mindegy, hogy merre és mennyire nyitott. A szarkofág nem arra szolgált, hogy teljesen légmentesen lezárják a reaktorroncsot, hanem arra, hogy állandó, kontrollált körülményeket biztosítsanak a romok körül. A problémát az okozza, hogy az új nyílásokon egyre több felesleges víz kerül a lezárt térbe, ami korrodálja a vasbeton szerkezet alját, ezáltal elég durván rombolja azt. Emelett ez a vízfelesleg kontrollálhatatlanul szivárog át a szarkofág falán illetve alatta és nemkevés szennyeződést sodorhat magával."

    Megint terelsz, nem a szarkofágról volt szó, hanem a lezárt zónáról. A kérdés ugye az mennyire veszélyes ez. Erről megint nem tudsz semmit mondani.

  • lordsithlord #94
    Imádom, ha valaki (mégha csak cinikusságból is) ekkora blődséget leír :D Mert ez a reaktortartályos dolog elég durva volt, gondolom magyaráznom se kell, miért... Hogy a fenébe ne lenne benne halálos a sugárzás benne, mikor pont az a feladata, hogy a reaktort elszigetelje a környezettől és visszatartsa a sugárzást? Ekkora hülyeség már kabaréba illik...

    A sugárzást nem lehet semlegesíteni, ez tény, viszont talajcserével illetve a szennyezett épületek lebontásával és elhordásával a sugárszennyezett terület megtisztítható olyan mértékben, hogy az lakható legyen ismét. Ez nem semlegesítés, ez kerülőmegoldás, hiszen a szennyezett talajt és a keletkező hulladékot ugyanúgy el kell tárolni x ideig olyan helyen, amit erre a célra alakítottak ki (lásd atomhulladék temetők).

    A csernobili szarkofág valóban nem egy teljesen zárt szerkezet, ez tény, nem is állítottam az ellenkezőjét. Viszont nem mindegy, hogy merre és mennyire nyitott. A szarkofág nem arra szolgált, hogy teljesen légmentesen lezárják a reaktorroncsot, hanem arra, hogy állandó, kontrollált körülményeket biztosítsanak a romok körül. A problémát az okozza, hogy az új nyílásokon egyre több felesleges víz kerül a lezárt térbe, ami korrodálja a vasbeton szerkezet alját, ezáltal elég durván rombolja azt. Emelett ez a vízfelesleg kontrollálhatatlanul szivárog át a szarkofág falán illetve alatta és nemkevés szennyeződést sodorhat magával.

    Ha megnézed a YouTube-on fent lévő, Inside the Chernobyl Reactor című videót, ott nagyon jól elmagyarázzák, mi is okozza a problémát. Jól látszik a felgyülemlett víz is az egyik részen, mikor a munkások bokáig járnak benne.

    Nem, Fukosima nincs meg, ugyanis a balesetet szenvedett erőmű Fukushima-nál volt, a Fukushima 1 vagy másképpen a Fukushima Daiichi erőmű 3 reaktora robbant szét :D

    Na jó, hamár nem tudod használni a google-t, akkor nézd meg a Greenpeace honlapját, ott több, az általam említett tudós neve is szerepel, mint forrás, illetve nyilatkozataik is vannak fent.
  • Irasidus #93
    Figyelj, Fukosima megvan? Mert nem látom név szerint, ki azok a szakérők akiket említettél, meg a nyilatkozataikat, forrás?

    Senki nem mondta, hogy a szarkofág makulátlan állapotban van. A szarkofágot elve nem zártnak, hanem lyukasnak építették. Biztonsági okok miatt szellőzik! Van rajta még egy lyuk, repedés...Mekkora? Ugye az elején te azt állítottad, hogy a sugárzást "nem lehet semlegesíteni", és a környék sugároz. Akkor légy szíves ne terelj, és mutass mérési adatokat. Tényleg tudtad, hogy paksi atomerőmű rektortartályában a sugárzás halálos? Na és Pakson...? :D
  • lordsithlord #92
    1987-ben valóban megnyitották a zónát, de először kizárólag a tudományos köröknek, majd pár hónappal később az újságíróknak is.

    Valóban, 2011 márciusától júniusáig között volt szabad turizmus, azonban ezt be is tiltották, nem véletlenül, ugyanis 2011 májusában kijött egy újabb állapot tanulmány, melyben szó volt a szarkofág állapotáról. Eszerint igen komoly sérülések találhatóak a szarkofágon, melyeket az utóbbi évek kemény telei okoztak. Ennek megfelelően, bár erről nincsenek konkrét számok a tanulmányban, valószínűleg a sugárzási adatok is megnőttek. A tanulmányt készítő német professzor az eredményeket arra alapozza, hogy a szarkofág aljába víz jutott be, egy cikkben nyilatkozott is. Szerinte ahol a víz bejut, ott más kijuthat. Gondolom más alatt szennyezett anyagokra, konkrétan a mai napig igen nagy mennyiségben a reaktoron található homokra és grafitra gondolhatott...

    Ezeket a számokat, amiket leírtam, több cikk is leközölte, tehát nem értem, miért nem találod őket. Én csak megfogadtam a tanácsodat és kigugliztam őket :D

    Hogy a te javaslatoddal éljek: "Száj becsuk, google használ!"
  • Irasidus #91
    Nem látom a forrást, honnan szeded az adataidat, ki azok a szakértők? De volt turisztika, igaz? A kérdés, hogy miért szüntették meg. Mivel már csak az ott lakók, meg a kutatók, illetve a Csernobil2 titkos katonai létesítményben szolgálók mehetnek be ... talán ezért zárták le egy katonai létesítmény van ott?
  • lordsithlord #90
    Először is megint egy féligazságot írtál le, ugyanis pont az általad idézett wiki rész utolsó sorában szerepel a következő mondat: "2011 júniusában a Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma sajtóközleményt adott ki a zónában tett turisztikai jellegű látogatások határozatlan időre történő felfüggesztéséről."

    Másodszor: a franciák az új acélkupola felépítéséhez, a sínrendszer kiépítéséhez (amin a helyére akarják húzni a kupolát), illetve a kupola végső helyére szállításához szükséges eszközökre nyertek pályázatot, nem pedig a kupola lebontásához szánt robotkarokhoz. Már csak azért sem lehetséges ez, mivel a technika jelenlegi állása szerint nem tudják kezelni azt a több, mint 200 tonnányi, 25 éve málló anyagot, amiben természetesen benne van a megolvadt és szétfolyt nukleáris anyag is. Már csak azért is irreális lenne a 10 év, mivel több, mint 200 tonna szennyezett, máló anyagot kellene kezelniük, ami jelenleg nem megoldható. Egyébként a jelentősen kisebb Fukushima-i baleset után is a legújabb becslések szerint 50 évig fog tartani a teljes kármentesítés és az erőmű elbontása.

    Fukushimánál egészen addig nincsenek reális környezetszennyezési és sugárzás adatok, míg el nem készül az ideiglenes védőburok a három sérült reaktor főlé (kiemelten az 1-es reaktor, mivel ott már biztosan átolvasztotta a megolvadt fűtőanyag a reaktorkamrát (jelenleg azt próbálják megbecsülni, hogy mennyire sérülhetett a 2,6m vastag beton konténment tartály; optimista becslés szerint 65cm, pesszimista szerint akár 2m is lehet ez a rongálódás). Emellett az új becslések alapján, melyek jóval komolyabb károkat feltételeznek már a 2-es és 3-as reaktoroknál is (a 2-es reaktornál 57%-os, a 3-as reaktornál 67%-os leolvadással számolnak jelenleg), ennél a kettőnél is lehetséges, hogy a reaktorkamra alja átolvadt és a nukleáris anyag a konténment tartályban található.

    Ez az 1 mSv/év tökéletesen hülyeség, már megbocsáss, ugyanis a baleset előtt is a természetes háttérsugárzás a környéken 2-3 mSv/év volt.

    Szintén hülyeség, hogy csak az erőmű területe szennyeződött, ennek ellentmond az a 12.19.-ei hír, mely szerint a japán kormány az ország nyolc prefektúrájában, összesen több mint 100 olyan helységben végez hatástalanítási munkálatokat, amelyek radiációs fertőzést kaptak a március 11-i földrengés következtében megsérült Fukusima-1 atomerőműből elszivárgott radioaktív anyagok miatt. Szintén ellentmond ennek, hogy az erőmű körüli 20km-es védőzónába továbbra sem költözhetnek vissza a lakók, sőt, létrehoztak 3 kiemelten szennyeződött, tartósan lezárandó zónát, melyek tartósan le lesznek zárva a sugárszennyeződés miatt. Emellett a biztonsági zónában az erőművön és a dekontamináción dolgozó szakértőknél a japán kormány 100-ról 250 millisievertre emelte az engedélyezett sugárzási mennyiséget.

    Egyébként a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy végleges szennyeződési adatokat egészen addig nem lehet kapni, míg el nem készül a három blokk fölé az ideiglenes lezáró kupola,. amit építeni terveznek. Az 1-es blokk fölé már elkezdték építeni, de technikai problémák miatt (rengeteg a szétszóródott törmelék és a magas sugárzás miatt csak robotokat használhatnak) messze nem a terveknek megfelelően haladnak. Mivel míg nincsenek a reaktorok légmentesen lefedve, addig a szennyező por és a a szennyezett víz szivároghat belőlük, így nem is lehet végleges és reális számokat kapni jelenleg.

    És akkor én is azt mondanám neked, hogy használd a google-t és megfelelő keresőszavakat, akkor megtalálod azoknak a tudósoknak a nevét, akik valótlannak vélik a számokat és az erről szóló cikkeket illetve nyilatkozatokat is.
  • Irasidus #89
    Kik azok a szakértők, hol vannak a nyilatkozatok? Egy hete jelentették be, hogy a földrengés és a szökőár során megsérült három blokk elérte a stabil hideg leállított állapotot. A mérések szerint a sugárzási szint a telephely határán nem haladja meg az 1 mSv/év (1 millisievert/év) értéket. Eddig mérési adatokat te nem írtál, semmit. Csak démonizálod a sugárzást.

    A ChernobylInterinform nevű ügynökség 1987 óta szervez túrákat ebbe a zónába szakemberek és újságírók számára, később ez a lehetőség a civilek számára is megnyílt. Teljes körű ellátást (szállás és élelem) biztosít az érdeklődők számára, valamint a Kijevből érkezők oda- és visszaszállítását is vállalja. A Zóna ma egy külön, saját szabályai szerint élő "miniállam". 2827 km2 területen helyezkedik el, tehát valamivel nagyobb, mint mondjuk Nógrád megye. A Zónába nem lehet csak úgy bejutni – a belépéshez speciális engedélyekre van szükség. A terület szögesdróttal van elválasztva a külvilágtól, és csak megfelelő átkelő pontokon keresztül lehet bejutni. Kilenc ilyen átkelő hely van jelenleg kialakítva. A Zónát egy erre a célra létrehozott szerv, a „30 km-es zóna Állami Adminisztrációja” felügyeli, amely az ukrán Rendkívüli Ügyek Minisztériumának felel. A „Zónának” is, mint minden államnak van egy „fővárosa”, központja: ez a több száz éves Csernobil városa, kisebb kivételektől eltekintve az egyetlen település a „Zónában”, ahol emberek laknak. Csernobil lakói azonban nem állandóak, ők a város dolgozói, akik 2-3 hetes turnusokban váltják egymást. A Zóna biztonságáért egy többszáz főből álló rendvédelmi alakulat felel. Ők gondoskodnak arról is, hogy senki se juthasson be engedély nélkül a területre. Az illetéktelen behatolást a törvény is bünteti.

    Mondom googlizd ki honnan veszem a robotkarokat, hamar meglesz ha tudsz angolul! Ne én rágjak mindent szádba, na. Ha tényleg nem megy, akkor segítek.
  • lordsithlord #88
    Ha rendesen utánanéznél a dolognak, több, a témához nálam sokkal jobban értő szakértő is nyilatkozott már a kérdésben és megkérdőjelezte a számokat, amiket a japánok közzé tettek. Emellett a japánok is elismerik, hogy egyes részekre nem jutottak el még a robotok sem, emiatt ezeken a területeken fogalmuk nincs, hogy milyen állapotok uralkodnak (pl. a mai napig nem tudják, hogy a leolvadt reaktormagok pontosan mekkora területen folytak szét, hogyan helyezkedik el a szétfolyt anyag, mivel odáig gyakorlatilag lehetetlen bármivel is eljutni a romok illetve a magas sugárzás miatt). A kármentesítési munkálatokat ugyan elkezdték, de még csak a romeltakarításnál tartanak, illetve igyekeznek elérni azt, hogy a reaktorok stabil hideg leállított állapotba kerüljenek (ez a tervek szerint idén decemberre el kellett volna érniük, ám még mindig nem sikerült). Azok a sugárzási adatok, amiket te leírsz, az erőműtől számított biztonsági zónában található érzékelőkből erednek, amiket a kitelepített 20-30 kilométeres sávon belül a SZÁRAZFÖLDÖN mértek, márpedig a sugárszennyezés legnagyobb része jelenleg a TENGER felé távozik szennyezett hűtővízzel, illetve magának az erőműnek a területén található a leolvadt reaktorok miatt.

    Továbbá már többen megkérdőjelezték a japán kormány szavahihetőségét a baleset kapcsán, már csak azért is, mert a mai napig többször nyilatkoztak arról, hogy az erőműből már nem történhet szivárgás, majd gyorsan kénytelenek voltak visszakozni, mikor kiderült, hogy valahol mégis szivárog még nukleárisan szennyezett víz. Emellett a kármentesítés kapcsán szabadulhat fel szennyezett por is, aminek szerencsére eddig legnagyobb részét a szél ugyanúgy a tenger felé vitte (ez persze a hivatalos verzió)...

    És akkor hogy pontosítsam Csernobilra vonatkozó értesüléseidet: a 30 kilométeres biztonsági körzet mind a mai napig fennáll, katonákkal őrzik, ez le is van írva az általad említett Wiki-n (részlet a Wiki-ről: "A területre való szervezett utazásokat pár hónappal később, 2011 júniusában ismét betiltották."), de gondolom eddig nem terjedt a figyelmed, így fél igazságot írtál le azzal, hogy megnyitották a zónát.
    Nem tudom, honnan vetted ezt a "szarkofág csak az első lépés. Egy francia cég nyerte el azoknak a robotkaroknak a pályázatát amik 10 éves később lebontják" részt, ugyanis az ukránok semmi ilyet nem terveznek, egy acél hangár-szerű építményt akarnak külföldi segítséggel emelni a reaktor fölé, ami jópár évszázadra le fogja fedni a felrobbant 4-es reaktort, márha egyszer végre elkészül (a legutolsó hírek szerint az 1,6 milliárd eurós projekt 700 milliós hiánnyal küzd). Ez a szerkezet legalább 100 évre le fogja fedni a reaktort, de a környezetben keletkezett károkkal semmit nem tudnak kezdeni, így a biztonsági zóna jóval tovább fennmaradhat. Arra sincsenek tervek, hogy a több, mint 200 tonnányi olvadt hasadóanyaggal mit kezdjenek, ami a burok alatt van, nemhogy a környék rehabilitálásáról...

    Ennyit a tájékozatlanságról ha már ki akarsz oktatni valakit, javaslom, kicsit jobban járd körbe a témát és ne írj le fél igazságokat...
  • Irasidus #87
    Hogy te milyen aranyos vagy! Hirtelen eszedbe jutott, hogy az EU pénz gyűjt egy szarkofágra, miután leírtam? Lol. De azt már nem tudod, hogy a szarkofág csak az első lépés. Egy francia cég nyerte el azoknak a robotkaroknak a pályázatát amik 10 éves később lebontják. Száj becsuk, google használ! ;) Megint csak tájékozatlan vagy.