• lordsithlord
    #90
    Először is megint egy féligazságot írtál le, ugyanis pont az általad idézett wiki rész utolsó sorában szerepel a következő mondat: "2011 júniusában a Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma sajtóközleményt adott ki a zónában tett turisztikai jellegű látogatások határozatlan időre történő felfüggesztéséről."

    Másodszor: a franciák az új acélkupola felépítéséhez, a sínrendszer kiépítéséhez (amin a helyére akarják húzni a kupolát), illetve a kupola végső helyére szállításához szükséges eszközökre nyertek pályázatot, nem pedig a kupola lebontásához szánt robotkarokhoz. Már csak azért sem lehetséges ez, mivel a technika jelenlegi állása szerint nem tudják kezelni azt a több, mint 200 tonnányi, 25 éve málló anyagot, amiben természetesen benne van a megolvadt és szétfolyt nukleáris anyag is. Már csak azért is irreális lenne a 10 év, mivel több, mint 200 tonna szennyezett, máló anyagot kellene kezelniük, ami jelenleg nem megoldható. Egyébként a jelentősen kisebb Fukushima-i baleset után is a legújabb becslések szerint 50 évig fog tartani a teljes kármentesítés és az erőmű elbontása.

    Fukushimánál egészen addig nincsenek reális környezetszennyezési és sugárzás adatok, míg el nem készül az ideiglenes védőburok a három sérült reaktor főlé (kiemelten az 1-es reaktor, mivel ott már biztosan átolvasztotta a megolvadt fűtőanyag a reaktorkamrát (jelenleg azt próbálják megbecsülni, hogy mennyire sérülhetett a 2,6m vastag beton konténment tartály; optimista becslés szerint 65cm, pesszimista szerint akár 2m is lehet ez a rongálódás). Emellett az új becslések alapján, melyek jóval komolyabb károkat feltételeznek már a 2-es és 3-as reaktoroknál is (a 2-es reaktornál 57%-os, a 3-as reaktornál 67%-os leolvadással számolnak jelenleg), ennél a kettőnél is lehetséges, hogy a reaktorkamra alja átolvadt és a nukleáris anyag a konténment tartályban található.

    Ez az 1 mSv/év tökéletesen hülyeség, már megbocsáss, ugyanis a baleset előtt is a természetes háttérsugárzás a környéken 2-3 mSv/év volt.

    Szintén hülyeség, hogy csak az erőmű területe szennyeződött, ennek ellentmond az a 12.19.-ei hír, mely szerint a japán kormány az ország nyolc prefektúrájában, összesen több mint 100 olyan helységben végez hatástalanítási munkálatokat, amelyek radiációs fertőzést kaptak a március 11-i földrengés következtében megsérült Fukusima-1 atomerőműből elszivárgott radioaktív anyagok miatt. Szintén ellentmond ennek, hogy az erőmű körüli 20km-es védőzónába továbbra sem költözhetnek vissza a lakók, sőt, létrehoztak 3 kiemelten szennyeződött, tartósan lezárandó zónát, melyek tartósan le lesznek zárva a sugárszennyeződés miatt. Emellett a biztonsági zónában az erőművön és a dekontamináción dolgozó szakértőknél a japán kormány 100-ról 250 millisievertre emelte az engedélyezett sugárzási mennyiséget.

    Egyébként a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy végleges szennyeződési adatokat egészen addig nem lehet kapni, míg el nem készül a három blokk fölé az ideiglenes lezáró kupola,. amit építeni terveznek. Az 1-es blokk fölé már elkezdték építeni, de technikai problémák miatt (rengeteg a szétszóródott törmelék és a magas sugárzás miatt csak robotokat használhatnak) messze nem a terveknek megfelelően haladnak. Mivel míg nincsenek a reaktorok légmentesen lefedve, addig a szennyező por és a a szennyezett víz szivároghat belőlük, így nem is lehet végleges és reális számokat kapni jelenleg.

    És akkor én is azt mondanám neked, hogy használd a google-t és megfelelő keresőszavakat, akkor megtalálod azoknak a tudósoknak a nevét, akik valótlannak vélik a számokat és az erről szóló cikkeket illetve nyilatkozatokat is.