Balázs Richárd

Kína lehet az első ökológiai civilizáció?

Egy olyan országban szeretne élni, amit az "ökológiai civilizáció" filozófiája vezérel, ami azért küzd, hogy gyermekeik kamatoztathassanak ebből a politikából akkor is, ha rövidtávon magasak a költségek? Ha igen, akkor érdemes megpróbálkozni Kínával.

A múlt héten napvilágot látott hírek szerint Kína fontolóra vette üvegházgáz kibocsátásának korlátozását. A csúcspontot 2030-ban érnék el, amit egy aprólékosan megkomponált visszaesés követ. A bejelentés, ami egy pekingi konferencián hangzott el, nem hivatalos. Azonban a nyilatkozattévő He Csiankun, Kína Éghajlatváltozási Tanácsadó Bizottságának elnöke, meggyőződéssel állítja, szavai összhangban vannak nemzete globális felmelegedés ellenes intézkedéseivel.

"Kína már most is sokat tesz" - mondta Fergus Green, a Londoni Gazdasági Főiskola tanára. "Valószínűleg ők érik el a legnagyobb előrelépéseket az összes ország közül, ami abból adódik, hogy jóval hátrányosabb helyzetből indultak"

"A dolgok nagyon gyorsan változnak" - tette hozzá Csanghua Vu, a pekingi Climate Group elnevezésű agytröszt munkatársa. Mindez nem jelenti azt, hogy ne Kína lenne a világ jelenlegi legnagyobb széndioxid kibocsátója. A nagyvárosok, mint Peking lakói a szmog fojtogató rabságában élik mindennapjaikat, és a levegő megtisztítására tett erőfeszítések inkább csak máshová viszik a szennyezést. Azonban nagyon nagy az igény a változásra.

A vízhiány és a globális felmelegedéstől való félelem is ott van a tényezők között, de a legnagyobb nyomást az egészségügyi aggályok testesítik meg. Sok nagyváros levegőjét veszélyes belélegezni, a víz mérgező és gyakori az élelmiszerhiány. "Az embereknek elegük van" - mondta Vu.

Li Ko-csiang miniszterelnök háborút hirdetett a szennyezés ellen. Vezetése alatt felállított egy filozófiai vázat, amit ökológiai civilizációnak nevezett el. Célja, hogy "mindent visszahelyezzen az ember és a természet közötti viszony keretei közé" - magyarázta Vu, aki szerint ez nagy változásokat indított el.

Kína hat területen indított szénkvóta kereskedelmi rendszert, melyben a vállalatoknak fizetniük kell a szennyezésért és el kell fogadniuk egy összkibocsátási "sapkát". Heteken belül a hetedik ilyen rendszer is életbe fog lépni, amivel a világ második legnagyobb szénkvóta kereskedelmi rendszerévé lépnek elő Európa mögött. Ebben az évtizedben egy nemzeti program is kezdetét fogja venni. Kína célja, hogy kevesebb energiát használjon, jelenleg egyötödét adja a megújuló energiákba történő globális befektetéseknek, ami több mint bármelyik másik nemzet hozzájárulása. Hatalmas szélerőmű rendszerrel rendelkeznek és 2013-ra megduplázták napenergia kapacitásukat.

A szmog meggyőzte az embereket, hogy váltaniuk kell. A széntüzelésű erőművek építése 2007-ben tetőzött, a kisebb erőművek közül többet már leállítottak. A londoni Carbon Tracker felmérése szerint a 30 tartományból 10 csökkentette szén felhasználását és ma már a szélkapacitás kétszer olyan gyorsan nő, mint a szén. "A Kína által épített széntüzelésű erőművek a legmodernebbek és leghatékonyabbak" - mondta Luke Sussams, a Carbon Tracker munkatársa, hozzátéve, hogy a vízszennyezőkkel is megfizettetik a károkat.

A környezetvédők évek óta küzdenek ezekért az intézkedésekért, azonban míg a nyugati nemzetek főként vitatkoznak velük, Kína teszteli az elgondolásokat és a működőeket meg is valósítja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Józsibácsi #39
    Ez már csak azért is kizárt, mert kommunista diktatúra van, azaz ál-kommunista, mert valójában egy képmutató rablókapitalista káosz, ami ott van és fütyülnek a környezetvédelemre... a Föld egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb környezetszennyező országa jelenleg Kína...
  • Lucy in the Sky #38
    Mindig csak akkor kezdődnek ezek a folyamatok, mikor már elviselhetetlenné fajult a helyzet. Ez lokálisan még nem is baj (most nekünk), de ugyanez történik a légköri CO2-vel vagy a használt fűtőelemekkel. Majd ha már kurvanagy a baj, akkor lesz válságmenedzsment, addig meg lófasz van, ígérgetés, meg a látványos problémák elköltöztetése. NIMBY.

    Ezek az intézkedések is csak a pillanatnyi lokális gondok megoldását célozzák, persze mindenképp jó pont, hogy próbálnak egyúttal a nagyobb problémára is válaszokat keresni, de kétes, hogy pl. a 3GD vízlépcső "zöld", hogy a szélfarmok hosszútávon is fenntartható megoldást jelentenek bármire, vagy hogy a majd egyszer valamikor megvalósuló tutifrankó tóriumos erőművek eljöveteléig nem gyűlik össze kezelhetetlen mennyiségű erősen sugárzó hulladék...

    Amúgy a kínai nagyvárosok drámai valójában mutatják azt az egyébként láthatatlan folyamatot, hogy mit is művelünk ténylegesen a világunkkal. Magyarországnyi ember Budapestnyi területen éli a hétköznapi életét, és ez az eredménye. Mi is kinyomunk legalább ennyi dzsuvát az égbe, csak a nagy terület miatt ez szépen megoszlik, észre se vesszük, bár a nagyon hideg téli estéken még itt, egy ritkábban lakott agglomerációs kertes övezetben is tudja csípni néha az ember szemét.

    2030, egyrészt az is késő a hosszú távú hatások tekintetében, másrészt szinte garantált, hogy mint minden nagy projekt, ez is csúszik pár évtizedet. Hacsak nem jön valami igazi csoda, az unokáink nagyon csúnyán beszopták már ezt az egészet.
  • barret #37
    Bele kell húzniuk,mert ha így folytatják,2030-ra minden születő csecsemő tüdőrákkal indít...
  • Molnibalage #36
    A kíniak nem azért preferálják a PWR reaktortechnológiát, mert Pu jön belőle. Ha akarták volna, akkor csinálhattak volna nagyobb atomarzenált. Nem akarnak, hiszen értelmetlen. Mellesleg pont ott adták ki az ukázt, hogy akkor a tóriumos technológiával teljes gőzzel előre elvtársak...

    http://www.theguardian.com/world/2014/mar/19/china-uranium-nuclear-plants-smog-thorium

    http://www.scmp.com/news/china/article/1452011/chinese-scientists-urged-develop-new-thorium-nuclear-reactors-2024?page=all

  • kvp #35
    A kinai kornyezetvedelem mogott az all, hogy most mar tenyleg akkora a szennyezettseg, hogy az gazdasagilag is karos. Mindezt kombinalni szeretnek a gazdasagi fejlodessel es azzal a tennyel, hogy tul sok napelem eloallito kapacitasuk van ami kihasznalatlan. Mindezt megfejelve az uj atomeromu epitesi tervekkel, amik azert is jok, mert egyreszt meglevo szeneromuvek rendszereire csatlakoztatnak a reaktorokat, tehat az aramfejleszto es masodlagos korok kozosek lennenek (igy olcsobb es reaktor karbantartas alatt lehet szennel is termelni), masreszt a kivalasztott technologia plutonium eloallitasra lett kitalalva, tehat igy az osszes civil eromu katonai alapanyagot gyartana. Ezeket a celokat kombinalva erheto, hogy a kinai vezetes gazdasagi hasznot remel az egesztol es kozben eladhatja az embereknek es a nyugatnak mint kornyezetvedelmet. Osszessegeben akar meg jol is jarhat az emberiseg ha csokken a szennyezes merteke. A gond inkabb ott van, hogy amire ebbol lesz valami, addigra mar tul keso lesz es nem lehet majd megallitani a karos folyamatokat.
  • emberz #34
    Ez csak valami morbid vicc lehet. Ilyen baromságok adagolásával akarják megkedveltetni velünk a jogfosztó diktatúrát? Nem csodálom, hogy a cikk írója nem merte a nevét adni ehhez a szeméthez!
  • teddybear #33
    Kína légszennyezése műholdképeken

    Kína leghíresebb szellemvárosa

    A kínai szmog



  • Papichulo #32
    szokott néha tiszta égbolt is lenni.

    Szokott es neha, ha eppen kegyes az idojaras... ezek a kulcsszavak.

    Legutobb harom honapja voltam Kinaban es ugyan ez nem tesz engem a tema szakertojeve, azert eleg sokat jelent, hogy mar joparszor es az orszag jopar helyen a sajat szememmel is tapasztaltam a kinaiak kornyezettudatossagat es ennek a hatasat...
  • sempronius18 #31
    Igazából tényleg nem kamu, de nem a szmog miatt van kivetítve, hanem országimázsból vetítik ki váltakozva folyamatosan Kína egyes tájait.

    Pekingben pedig hatalmas szmog van, de azért nem az a jellemző mindig amit a képen is látni, szokott néha tiszta égbolt is lenni.
  • Richard Donkies #30
    Kamu.