Hunter

Ma is Csernobil borzalmait tükrözi a helyi élővilág

Csernobil a maga nemében legnagyobb élővilág felmérése szerint csökken az emlősök száma a lezárt zónában. A közel négyévnyi számlálásokon és tanulmányokon alapuló kutatás célja a terület nukleáris szennyeződése miatt létrejött hatások felmérése az élővilágon. A jelentést az Ecological Indicators szaklapban tették közzé.

A kutatócsapat szerint a zónában élő fajokon elvégzett cenzus, amit három éven át zajlott, számos újabb bizonyítékkal járul hozzá a biológiai sokféleség és a szennyeződés közötti lesújtó összefüggésekhez. A projektet Timothy Mousseau, az amerikai Dél-Karolina Egyetem professzora, illetve a francia Paris-Sud Egyetem kutatója, dr. Anders Moller vezették, 2006 és 2009 között szemügyre véve a helyi élővilág nagy részét, rovarokat, kétéltűeket, hüllőket, madarakat és emlősöket. Korábbi munkáikban a területen még mindig uralkodó alacsony sugárzási szint madarakra és rovarokra gyakorolt negatív hatást taglalják.

Az emlősökről és hüllőkről gyűjtött új adatokat Mousseau professzor a két nagy csoport biodiverzitását jellemző erőteljes csökkenés bizonyítékaként értékeli. A kutatócsapat tagjai összehasonlították a fajok sokszínűségét a lezárt zónában és a körzet más hasonló szennyezéstől mentes élőhelyein. "Az az igazság, hogy ezek a sugárszennyeződési hatások annyira nagyok, hogy az már rettenetes" - nyilatkozott Mousseau professzor a BBC-nek.

A dr. Mollerrel közös munkájuk során a sugárszennyeződés állatokra gyakorolt hatásait is megvizsgálták, ami szerintük a madarakon a legszembetűnőbb. A helyi füsti fecskéken végzett vizsgálataik során daganatokat figyeltek meg a madarak lábain, nyakán és szemeik körül. "Úgy véljük hosszú vándorlásaik után ők fogékonyabbak lehettek a túlzott környezeti behatásokra" - magyarázta Mousseau.

Az ukrán tudósok kritikával illették a nemzetközi kutatócsoport megállapításait. Dr. Szerzsi Gascsak, a Csernobil Központ kutatója bár a most megjelent publikációt nem kommentálta, korábban a BBC-nek adott interjújában elutasította a Mousseau-Moller páros madarakkal és rovarokkal kapcsolatos észleléseit. Elmondása szerint ő teljesen "ellentétes következtetésekre" jutott. "Az élővilág virágzik a csernobili körzetben az alacsony szintű emberi behatásoknak köszönhetően" - nyilatkozott akkor dr. Gascsak. "Az összes jelenlegi élet a sugárzás hatása alatt jelent meg és fejlődött, ezért ellenálló és gyógyulási mechanizmusuk úgy fejlődött, hogy túléljék ezeket a körülményeket"

Mousseau azonban azt állítja, hogy a terület biodiverzitásának növekedése nem több puszta szóbeszédnél. "Ez az első tanulmány, ami számszerű, rideg adatokat közöl a szennyeződés emlősökre gyakorolt jelentős hatásáról" - nyilatkozott Mousseau. "Ez nem a vadon élő állatok paradicsoma, ez egy természetes laboratórium, ahol tanulmányozhatjuk az ilyen típusú balesetek hosszú távú következményeit"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #118
    Hajduch úr mérései
  • Kara kán #117
    Nem hőmérséklettartomány, te együgyű, hanem távolság, méterben, ha akarod.
    A hőmérsékletet kelvinben mérik. Nem ua.
  • Irasidus #116
    Neked a "#111 Lakhatósági öv, meg ilyenek, ugyebár." - hozászolásodban a "lakhatósági öv" az intelligens főemlősök lakhatósági övét jelenti? Mert az asztrobiológiában ellenben azt a hőmérséklet tartományt ahol központi csillagtól számított távolságon belül a kőzetbolygókon a víz folyékony marad. Érdekes az Európa ezen kívül esik mégis folyékony víz van rajta. Én erről beszéltem, te mi frászkarikáról???

    Nem ártan ha előbb azt tudnád te miről beszélsz, mielőtt másokkal elkezdesz vitatkozni valamiről, mert láthatólag a szavak, kifejezések értelmével sem vagy tisztában. Úgy is mondhatnám össze vissza hadoválsz. Kissé dedós szint, nem gondolod?

    További zagyvaságaidra nem válaszolok, te saját magadat járatod le, ehhez én úgy hiszem nem kellek. Szép napot!
  • Kara kán #115
    "Gondolj a Jupiter Európa nevű holdjára"

    Már úgy gondolkodom, hogy bele is fájdult a fejem. Az Europa tele van fejlett élőlényekkel, mit ne mondjak...
    Nem hogy ott, de még Európában is ritka holló az intelligens főemlős.
    Te és a mikróbiólógusod.
  • Kara kán #114
    A mikróbiológusod igazolta, amit én mondtam. Bravó!

    Én továbbra sem hiszem, hogy fejlett, intelligens élőlények magas sugárzáshoz alkalmazkodtak volna. Azt nem zárom ki, hogy szkafanderrel és génmanipulációval lehet cselezni.

    Sejtés.
    Meddő vita, persze.
  • Irasidus #113
    Megjött a válasz is, a mikrobiológus - tehát nem én - válaszol:

    "Elvi akadalyat nem latom. mi tobb, ugy tudom, hogy kulonbozo "fejlettebb" elolenyek eltero merteku sugarzast kepesek elviselni.
    De teny, hogy a legextremebb korulmenyekhez (nem csak sugarzas, hanem homerseklet, szarazsag, so, pH stb) a bakteriumok es az archeak tudnak legjobban alkalmazkodni."

    Nem tudom ennyi is elég, vagy kifejtős választ kérsz?
  • Irasidus #112
    Lehet, hogy a tudomány többet tud az élőlényekről, a te megérzésednél, mit gondolsz? Na de, hogy pontot tegyek az ügy végére, ma megkérdezek egy evolúcióbiológust erről, hogy van-e akadálya...

    Azért egyet ne felejts el, nem kicsi Természetes háttérsugárzás -ban élünk, és nem egy ólomdobozban. Az élet eleve alkalmazkodott ezekhez, te is! Ugye mi csak arról beszélünk, hogy ennek az értéke növekszik...

    "Az azért nem véletlen, hogy a fejlett élet a világűrnek csak rejtett zugaiban jön létre."

    Ez alatt mit értesz: "rejtett zug"? És honnan tudod hogyan jön létre az élet...?

    "Lakhatósági öv, meg ilyenek, ugyebár."

    Ami már rég nem igaz. Le vagy maradva egy csöppet.

    Gondolj a Jupiter Európa nevű holdjára, hogy csak a legismertebb példát említsem... az Európa bőven a lakhatósági zónán kívül van. De tudok ennél sokkal furább - lakhatósági zónán kívül - is potenciális helyeket mondani neked, pontosabban nem én hanem az asztrobiológia.

    Persze még mindig úgy érzem ez egy meddő vita, de most NEKEM válaszoltál, talán most mégsem...
  • Kara kán #111
    "nem látom az okát, hogy ha az életkörülményeik megváltoznak miért ne alakulna ki radiorzisztencia akár emlősöknél is? Erre még mindig nem válaszoltál."

    Nem válaszoltam, mert nem t'ok. Én sem tudhatok mindent, na.
    A fejlett élőlényeknél - megérzésem szerint - annyira bonyolult és sérülékeny a szervezet, hogy elég szűk határok között tud működni. Amúgy itt két probléma tevődik fel, illetve mindjárt 3:
    1. radioaktív sugárzás
    2. kozmikus sugárzás, vagy minden, ami az elektromágneses sugárzás letális tartományába esik
    3. plazmakitörések.

    Az azért nem véletlen, hogy a fejlett élet a világűrnek csak rejtett zugaiban jön létre. Lakhatósági öv, meg ilyenek, ugyebár.
  • Irasidus #110
    Akkor néz vissza, első hozászolásom: "# 93 És nem, nem azt akartam mondani, hogy a szarvasok is... csak azt, hogy nem igaz amit írsz."

    Mint mondta én erre a hozzászólásodra reagáltam: "#92 A sugárzásra nem lehet kialakítani ellenálló képességet" - hogy ez nem igaz, mert lehet. Nem beszéltem emberről, se szarvasról, se ISS-ről. Viszont azt írtam utána, ami talán megtévesztő, hogy nem látom az okát, hogy ha az életkörülményeik megváltoznak miért ne alakulna ki radiorzisztencia akár emlősöknél is? Erre még mindig nem válaszoltál.

    És nem, nem azt akarom mondai, hogy ott most kialakul, csak azt hogy az élet képese erre, és az nem igaz hogy nem lehet kialakítani ellenálló képességet, mert lehet.

    Azt hiszem ez egy meddő vita, mert te saját magaddal vitatkozol, innentől kezdve akkor talán folytasd egyedül az árnyékboxolást.
  • Kara kán #109
    Hogy te mekkora ...i vagy!
    Na, jó, visszaolvastam, először tényleg a vadállományról volt ott szó, szarvasokról, macskákról, meg disznókról, amelyek mind emlősök, aztán lassan átcsusszantam a főemlősökre, de Európában főemlősök közül csak az ember él (állatkerteket leszámítva, mint ez az ezsgé is), így végül úgyis nekem van igazam. Beeee!