39
  • Józsibácsi
    #39
    Ez már csak azért is kizárt, mert kommunista diktatúra van, azaz ál-kommunista, mert valójában egy képmutató rablókapitalista káosz, ami ott van és fütyülnek a környezetvédelemre... a Föld egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb környezetszennyező országa jelenleg Kína...
  • Lucy in the Sky
    #38
    Mindig csak akkor kezdődnek ezek a folyamatok, mikor már elviselhetetlenné fajult a helyzet. Ez lokálisan még nem is baj (most nekünk), de ugyanez történik a légköri CO2-vel vagy a használt fűtőelemekkel. Majd ha már kurvanagy a baj, akkor lesz válságmenedzsment, addig meg lófasz van, ígérgetés, meg a látványos problémák elköltöztetése. NIMBY.

    Ezek az intézkedések is csak a pillanatnyi lokális gondok megoldását célozzák, persze mindenképp jó pont, hogy próbálnak egyúttal a nagyobb problémára is válaszokat keresni, de kétes, hogy pl. a 3GD vízlépcső "zöld", hogy a szélfarmok hosszútávon is fenntartható megoldást jelentenek bármire, vagy hogy a majd egyszer valamikor megvalósuló tutifrankó tóriumos erőművek eljöveteléig nem gyűlik össze kezelhetetlen mennyiségű erősen sugárzó hulladék...

    Amúgy a kínai nagyvárosok drámai valójában mutatják azt az egyébként láthatatlan folyamatot, hogy mit is művelünk ténylegesen a világunkkal. Magyarországnyi ember Budapestnyi területen éli a hétköznapi életét, és ez az eredménye. Mi is kinyomunk legalább ennyi dzsuvát az égbe, csak a nagy terület miatt ez szépen megoszlik, észre se vesszük, bár a nagyon hideg téli estéken még itt, egy ritkábban lakott agglomerációs kertes övezetben is tudja csípni néha az ember szemét.

    2030, egyrészt az is késő a hosszú távú hatások tekintetében, másrészt szinte garantált, hogy mint minden nagy projekt, ez is csúszik pár évtizedet. Hacsak nem jön valami igazi csoda, az unokáink nagyon csúnyán beszopták már ezt az egészet.
  • barret
    #37
    Bele kell húzniuk,mert ha így folytatják,2030-ra minden születő csecsemő tüdőrákkal indít...
  • Molnibalage
    #36
    A kíniak nem azért preferálják a PWR reaktortechnológiát, mert Pu jön belőle. Ha akarták volna, akkor csinálhattak volna nagyobb atomarzenált. Nem akarnak, hiszen értelmetlen. Mellesleg pont ott adták ki az ukázt, hogy akkor a tóriumos technológiával teljes gőzzel előre elvtársak...

    http://www.theguardian.com/world/2014/mar/19/china-uranium-nuclear-plants-smog-thorium

    http://www.scmp.com/news/china/article/1452011/chinese-scientists-urged-develop-new-thorium-nuclear-reactors-2024?page=all

  • kvp
    #35
    A kinai kornyezetvedelem mogott az all, hogy most mar tenyleg akkora a szennyezettseg, hogy az gazdasagilag is karos. Mindezt kombinalni szeretnek a gazdasagi fejlodessel es azzal a tennyel, hogy tul sok napelem eloallito kapacitasuk van ami kihasznalatlan. Mindezt megfejelve az uj atomeromu epitesi tervekkel, amik azert is jok, mert egyreszt meglevo szeneromuvek rendszereire csatlakoztatnak a reaktorokat, tehat az aramfejleszto es masodlagos korok kozosek lennenek (igy olcsobb es reaktor karbantartas alatt lehet szennel is termelni), masreszt a kivalasztott technologia plutonium eloallitasra lett kitalalva, tehat igy az osszes civil eromu katonai alapanyagot gyartana. Ezeket a celokat kombinalva erheto, hogy a kinai vezetes gazdasagi hasznot remel az egesztol es kozben eladhatja az embereknek es a nyugatnak mint kornyezetvedelmet. Osszessegeben akar meg jol is jarhat az emberiseg ha csokken a szennyezes merteke. A gond inkabb ott van, hogy amire ebbol lesz valami, addigra mar tul keso lesz es nem lehet majd megallitani a karos folyamatokat.
  • emberz
    #34
    Ez csak valami morbid vicc lehet. Ilyen baromságok adagolásával akarják megkedveltetni velünk a jogfosztó diktatúrát? Nem csodálom, hogy a cikk írója nem merte a nevét adni ehhez a szeméthez!
  • teddybear
    #33
    Kína légszennyezése műholdképeken

    Kína leghíresebb szellemvárosa

    A kínai szmog



  • Papichulo
    #32
    szokott néha tiszta égbolt is lenni.

    Szokott es neha, ha eppen kegyes az idojaras... ezek a kulcsszavak.

    Legutobb harom honapja voltam Kinaban es ugyan ez nem tesz engem a tema szakertojeve, azert eleg sokat jelent, hogy mar joparszor es az orszag jopar helyen a sajat szememmel is tapasztaltam a kinaiak kornyezettudatossagat es ennek a hatasat...
  • sempronius18
    #31
    Igazából tényleg nem kamu, de nem a szmog miatt van kivetítve, hanem országimázsból vetítik ki váltakozva folyamatosan Kína egyes tájait.

    Pekingben pedig hatalmas szmog van, de azért nem az a jellemző mindig amit a képen is látni, szokott néha tiszta égbolt is lenni.
  • Richard Donkies
    #30
    Kamu.
  • Papichulo
    #29
    Viszont nem azért van ott, hogy rajta legyen az ég.

    Nyilvan, hogy nem konkretan ezert, de kivalloan latszik a kontraszt.
  • Papichulo
    #28
    Eleg sok kamu kepet csinalt valaki akkor... gondolom mind photoshop :)





  • Cat #27
    "Az a projektoros kép állítólag kamu"

    1. Nem kamu, ott van a Tiennanmen téren.

    2. Viszont nem azért van ott, hogy rajta legyen az ég. Ez hülyeség. Szimplán Kína tájait vetítik rajta folyamatosan. Lelkesítő propaganda.
  • Yv@n
    #26
    "Tehát minden országnak törvényszerűen ugyanazt az utat kell bejárnia?"
    Nem feltétlenül. A fejlettebb ország átadhatja a teljes know-how -t a még fejlődőnek, ezáltal annak nem kell bejárnia ugyanazt az utat, és utána lesz alapja számonkérni ha az mégis a szennyezőbb módszert használja.


    És ugye azért azt sem árt észben tartani, hogy kína szennyezésének jelentős része bizony olyan iparágakból származik, amit a roppant környezettudatos nyugat lelkesen exportált évtizedeken át kínába, hogy ne helyben kelljen szopni a környezeti hatásokkal otthon. (Lásd pl ritkaföldfém bányászat, aztán mikor kína pl korlátozást vezetett be rá, akkor amerikában hirtelen összefosták magukat, mert a sok falábú rájött, hogy egy rohadt rakékát sem képesek összerakni anélkül, hogy kínából vennék hozzá az alapanyagot.)


    ps.
    Az a projektoros kép állítólag kamu, valami local turisztikai reklámból egy frame ügyesen úgy fotózva, hogy internetes clickbait cikket lehessen belőle gyártani. Be is szopta mindenki.
  • Papichulo
    #25
    Plusz nem a varosban lennenek a gyarak, nem korszerutlen jarmuvekkel lenne tele minden, nem egetnenek szemetet a varos kozepen, stb... persze, a szentuzeles is nagyon karos, de ez csak az egyik eleme egy komplex problemanak.
  • Papichulo
    #24
    Ebben a cikkben egyszer sem szerepel a "szmog" szo.
  • Vol Jin
    #23
    "Kerdezzuk meg a pekingi lakosokat mi a velemenyuk a kornyezetszennyezes okozta szmogrol... es akkor ez meg az egyik legfejlettebb varos az roszagban!"

    Nem a környezetszennyezés okozza a szmogot, hanem a lakossági szilárd tüzelés. Ha gázzal fűtenék a lakásokat, nem lenne ekkora gond.
  • sempronius18
    #22
    Ahoz hogy megértsd az iróniát az olyan utalásokból, mint "a nemzetközileg elismert sg" szükséges bizonyos értelmi szint aminek sajnos úgy tűnik híján vagy. :(
  • Nos
    #21
    Kína elég gyorsan változott az elmúlt pár évtizedben, és eléggé felülről vezérelt. Az, hogy most milyen a környezetszennyezés, az egy dolog. Épp ez kellett ahhoz, hogy felnyissa a szemüket. Ha valaki 60 éve azt mondja, hogy mára Kína lesz a világ második (első) legnagyobb gazdasága, nagyságrendileg hasonló űrprogramja lesz, mint az amcsiknak, vagy az oroszoknak, és minden országban hemzsegni fognak a kínai termékek . . . kiröhögik. Még 60 év, és a mai utópia igaz lehet (vagy nem, de nem lehet csak azért lesöpörni, mert Kína most ilyen, vagy olyan.)
  • Molnibalage
    #20
    Jaj, jaj, az ég mentsen meg a hozzád hasonlóktól. Az egy bulvárbalfasz cikk volt, bulvár címmel. A lényege az volt, hogy egyetlen mér komponens magasabb volt néha, mint Pekingben. Ennyi. Értő olvasás rulez...
  • Cat #19
    http://sg.hu/cikkek/105665/londonban-magasabb-a-legszennyezettseg-mint-pekingben
  • Papichulo
    #18
    Hogy Londonban folyamatosan nagyobb a szmog, mint Pekingben? Nem olvastam. Link?

    Jol ertem amugy, hogy azt akarod mondani, hogy a UK kornyezetvedelmi helyzete az rosszabb, mint a PRC-e?
  • sempronius18
    #17
    4 napja volt egy cikk a nemzetközileg is elismert sg-n, hogy a Londoni szmog nagyobb mint a Pekingi.
  • Papichulo
    #16
    Hogy jon ide London???

    Amugy megsem Londonban, hanem Pekingben allitottak fel hatalmas projektorokat, hogy a helyiek lathassak a napot :)



    De itt nyugodtan csemegezhetsz meg.
  • teddybear
    #15
    Múlt időben kell beszélni a londoni szmogról. Egyrészt a mostani közlekedés-szervezés miatt, másrészt azért, mert már nem szénnel fűtenek.

    Pekingben viszont egyre sűrűbb a szmog, és egyre egészségkárosítóbb, és nem csak Pekingben rossz a helyzet, de a többi iparkörzetben is.
  • sempronius18
    #14
    Előbb a Londoniakat kérdezd meg közelebb is vannak és ott valójában nagyobb a szmog, mint Pekingben.
  • Papichulo
    #13
    Kerdezzuk meg a pekingi lakosokat mi a velemenyuk a kornyezetszennyezes okozta szmogrol... es akkor ez meg az egyik legfejlettebb varos az roszagban!

    Szerintem ez a kornyezettudatossag is olyan Kinaban, mint szinte minden. Vannak kirakatvarosok, kulfoldnek mutogathato projectek, intezmenyek, de az orszagb egesze egy rothado szemetdomb, ahol a kornyezet es az emberelet kicsit sem fontos ha valaki hasznarol van szo.
  • Ulrich von
    #12
    A modern szűrőrendszerekkel felszerelt szénerőművekkel lehet hogy nincs gond, de nem tartom valószínűnek, hogy ilyenekkel lenne teli Kína. Legalábbis a közelmúltban biztos hogy nem így volt, ennek tekintetében "zöld"nek beállítani a kínai energiatermelést/ipart nem túl hiteles.
  • teddybear
    #11
    Kína, mint az ökológia élharcosa?

    Viccnek is rossz. Kínából egymást érik a környezeti katasztrófákról szóló hírek. Olyan masszív környezetszennyezésekről szólnak cikkek, amilyen hál istennek mostanában nálunk már rég nincs. Szeméttel teli folyók, füstöt, széndioxidot okádó hőerőművek, tömeges megbetegedéseket okozó vegyszerszennyezések, élelmiszer-hamisítás és szennyezés, Olyan növényvédő szerek tudatos használata, amit mindenhol másutt már betiltottak, stb. stb.
  • Sir Quno Jedi
    #10
    Amúgy kukkra nincs semmi baj a széntüzelésű erőművekkel. Ha sok szenet tudnak bányászni és bazi olcsón, akkor bezony érdemes azoknál maradni, míg elegendő atomerőművet húznak fel a kiváltásukra. Manapság már nagyon durva szűrőrendszereket lehet építeni ezekre a hagyományos erőművekre is, amivel simán megfelelnek a durva környezetvédelmi szabályoknak is. Pénzbe kerül telepíteni, ja, dehát minden pénzbe kerül.

    Nem kell sötétzöldnek lenni, ésszel kell élni.
  • Ulrich von
    #9
    Végül is az őseim biztosan megöltek pár embert, milyen jogalapon ítélem el a gyilkosságot?
  • ostoros
    #8
    Na meg is van, a 300 év elég pontos volt. Az első gőzgép 1712-ből származik.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Steam_power_during_the_Industrial_Revolution
  • M2 #7
    Nem, de ez olyan, mintha két hét alatt masszívan teleszivaroznánk egy nappalit, aztán pont mikor elnyomtuk a csikkeket bejön valaki egy multifilterrel és jól leszidnánk a füst miatt.
  • ostoros
    #6
    Hm... 300? Ez honnan a fenéből jött? Nem tud valaki egy rendes számot?
  • ostoros
    #5
    Ők azt mondták, nekik van egy prioritásuk, és ahhoz tartják magukat. Nem szép dolog, de az iparosodott országok, mint anglia, ahol már vagy 300 éve égetik a kőszént nem sok jogalappal szólnak be...
  • Ulrich von
    #4
    Tehát minden országnak törvényszerűen ugyanazt az utat kell bejárnia?
  • ostoros
    #3
    Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy Kínának az a véleménye, hogy a többi ország is akkor kezdte el a környezetvédelmet prioritásként kezelni, amikor már kiépült ipara volt.
  • ostoros
    #2
    Lebecsülöd őket, pedig tényleg sokat tesznek. Más kérdés, hogy harminc évvel ezelőtt kellett volna kezdeni, mikor a többi ország is. :
  • Ulrich von
    #1
    Kína, a környezetvédelem éllovasa.