Balázs Richárd

180 millió éves az Y kromoszóma

Férfi vagy nő? Hím vagy nőstény? Az embereknél és más emlősöknél a nemek közötti különbség a genom egyetlen elemén, az Y kromoszómán múlik, ami csak a hímeknél van jelen, ezáltal ez felel az összes különbségért a férfiak és a nők között, legyen az alaktani, vagy fiziológiai.

Ez azonban nem volt mindig így. Réges-rég az X és az Y kromoszómák egyformák voltak, egészen addig, míg az Y a hímek esetében el nem kezdett átalakulni. Ez az átalakulás egy fokozatos zsugorodást takar, aminek köszönhetően az Y jelenleg mindössze körülbelül 20 gént hordoz magában, míg az X több mint ezret. Honnan eredeztethetjük az Y kromoszómát és milyen géneket tartott meg?

A választ Henrik Kaessmann, a svájci Lausanne-i Egyetem Ingetratív Genomikai Központjának (CIG) docense, a Svájci Bioinformatikai Intézet (SIB) csoportvezetője kereste meg munkatársaival, mely szerint az első "nemi gének" 180 millió évvel ezelőtt jelentek meg az emlősöknél.

A kutatók különböző fajok hímjeitől származó szövetek, elsősorban a here szövetek tanulmányozásából nyerték vissza az Y kromoszóma génjeit a három nagy emlős vonaltól, a méhhel szaporodóktól (ide tartozik például az ember, a majmok, rágcsálók és elefántok), az erszényesektől és a tojással szaporodó emlősöktől. A három vonal összesen 15 különböző képviselőjének szöveteit vizsgálták, illetve összehasonlításként a csirkét is bevették a körbe.


Az összes Y kromoszóma szekvenálása helyett, ami a kutatásban részt vevő és a tanulmányt jegyző Diego Cortez szerint "gigantikus feladat" lett volna, a kutatók egy rövidebb utat választottak. A hím és nőstény szövetek genetikai szekvenciáinak összehasonlításával kizárták az összes egyező szekvenciát, hogy csak azok maradjanak a látóterükben, amik az Y kromoszómával kapcsolatosak lehet. Ezáltal egy minden eddiginél nagyobb génatlaszt kaptak a "hím" kromoszómáról. A tanulmányhoz így is több mint 29.500 számítási órára volt szükség, amit a SIB nagyteljesítményű számítási központja végzett el.

Az eredmények szerint ugyanaz a nemet meghatározó gén, az SRY 180 millió évvel ezelőtt alakult ki a méhhel szaporodók és az erszényesek közös ősénél. Egy másik gén, az AMHY felel az Y kromoszómák megjelenéséért a tojással szaporodó emlősök esetében, ez 175 millió évre vezethető vissza. Mindkét gén szerepet játszott a here fejlődésében, és bár közel azonos időben jelentek meg, egymástól teljesen függetlenül alakultak ki, magyarázta Kaessmann.

Az összes emlős közös ősének nemi jellegét meghatározó rendszer természete tisztázatlan maradt, mivel akkoriban nem léteztek az Y kromoszómák, vagy legalábbis nem abban a formában, amit a tanulmányban felfedeztek. Mi válthatta ki vajon a hímek és nőstények elkülönülését? Más nemi kromoszómáknak, vagy esetleg környezeti tényezőknek köszönhető, mint a hőmérséklet? Az utóbb nem zárható ki, mivel a hőmérséklet napjainkban is meghatározó a krokodilok nemi jellegének kialakulásában. "A kérdés mindenesetre nyitott maradt az emlősök esetében" - összegzett Diego Cortez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gyuuula #10
    "A két nemnek egyébként mi értelme van?
    Pl most elvileg a népesség felével szaporodhatunk, de ha csak 1 nem lenne akkor szinte bárkivel."
    Lehet nagyobb lenne a választék, de akkor nagyobb lenne a verseny is!

    A nemek között általában van valami féle "munkamegosztás". Valamint a hímeknek gyakran nagyobb kockázatot kell vállalniuk, versenyezni a többi hímmel, de ha sikeresek, akkor több lehetőségük van szaporodni.
    Utoljára szerkesztette: gyuuula, 2014.11.23. 15:29:50
  • turidani #9
    "Az 'Y' kromoszóma zsugorodása okozhatja a mai társadalomban a sok meleget."

    Na ne hülyéskedj.

    És akkor szerinted a sok leszbikust milyen gén okozza?
    És a szintén nem kevés biszexre milyen génelméleted van?

    A koraközépkorban a jómódú férfiak nagy része biszex volt, a szegénysorúak nagy része pedig rendszeresen állatokkal szexelt.

    Ezt hogyan magyaráznád meg genetikailag?

    Nyugodtan beletörődhetsz: a szexuális irányultság szerzett, és nem genetikus adottság.
  • wraithLord #8
    Az ivaros szaporodás arra jó, hogy változatosabbá váljon, változatos maradjon a génállomány. Az ivarsejtek (hím, női ivarsejtek) meiózissal jönnek létre, a meiózis során pedig rekombináció történik az apai és anyai genom kromoszómái között - tulajdonképpen random kicserélődnek a két DNS között bizonyos szakaszok.
    A változatosság pedig (azonkívül, hogy gyönyörködtet :)), lehetővé teszi a nagyobb rátermettséget és a környezethez való jobb alkalmazkodóképességet populáció szintjén, ezzel pl. csökkentve a kihalás kockázatát.

    Még a legprimitívebb élőlényekben is kialakultak párosodási típusok, ami hasonló célt szolgál, mint a fejlettebb élőlényeknél a nemek.

    Többször ugyanazt létrehozni (klónozni egy szervezetet bármilyen módon, pl. osztódással) általában/hosszútávon nem sok értelme van, mivel a környezet változik.

    Az ivaros szaporodás a környezethez való alkalmazkodás, tehát a pozitív természetes szelekció -> evolúció egyik alapja.
  • EnxTheOne #7
    A két nemnek egyébként mi értelme van?

    Pl most elvileg a népesség felével szaporodhatunk, de ha csak 1 nem lenne akkor szinte bárkivel.
  • ostoros #6
    Szerintem nem úgy szűnik meg. Hanem hosszútávon az Y után eltűnik az X is, és a nemi jellegek nem kromoszómához kötődve öröklődnek tovább. Az is elképzelhető, hogy mindkettő meglesz, és Hímnősek leszünk.
  • MuchACHO79 #5
    Ha megszűnik a férfi nem akkor ezzel megszűnik a női nem is...
  • ZsL #4
    Azért nem ártott volna a cikkben tisztázni az érdeklődő laikusok kedvéért, hogy az Y kromoszóma kialakulása előtt létezett-e a két nem, vagy csak a szűznemzéses utódozás, és a nemek kialakulására vonatkozó hipotézisekben mennyire vehető figyelembe a földi és a kozmikus eredetű háttérsugárzás növekedése.
  • ostoros #3
    Nekem az a véleményem, hogy ez a zsugorodás inkább annak tudható be, hogy a női génállomány és a többi kromoszóma átvette azokat a géneket amelyek ma már nincsenek az Y kromoszómán.
    Előbb utóbb teljesen el is tűnhet, és akkor a férfiaknak eggyel kevesebb kromoszómájuk lesz mint a nőknek.
  • Broafka #2
    Az 'Y' kromoszóma zsugorodása okozhatja a mai társadalomban a sok meleget. Egyébként egy bizonyos gyíkfajnál pl nem is léteznek hím egyedek, és a tojások amikből kikelnek az utódok, tulajdonképpen az anyjuk klónjai. Ha így folytatódik az 'Y' kromoszóma zsugorodása, pár millió év múlva megszűnik a férfi nem... szar ügy
  • jackoneill90 #1
    a kép valami szexuális pozíciót ábrázol?