10
  • gyuuula
    #10
    "A két nemnek egyébként mi értelme van?
    Pl most elvileg a népesség felével szaporodhatunk, de ha csak 1 nem lenne akkor szinte bárkivel."
    Lehet nagyobb lenne a választék, de akkor nagyobb lenne a verseny is!

    A nemek között általában van valami féle "munkamegosztás". Valamint a hímeknek gyakran nagyobb kockázatot kell vállalniuk, versenyezni a többi hímmel, de ha sikeresek, akkor több lehetőségük van szaporodni.
    Utoljára szerkesztette: gyuuula, 2014.11.23. 15:29:50
  • turidani
    #9
    "Az 'Y' kromoszóma zsugorodása okozhatja a mai társadalomban a sok meleget."

    Na ne hülyéskedj.

    És akkor szerinted a sok leszbikust milyen gén okozza?
    És a szintén nem kevés biszexre milyen génelméleted van?

    A koraközépkorban a jómódú férfiak nagy része biszex volt, a szegénysorúak nagy része pedig rendszeresen állatokkal szexelt.

    Ezt hogyan magyaráznád meg genetikailag?

    Nyugodtan beletörődhetsz: a szexuális irányultság szerzett, és nem genetikus adottság.
  • wraithLord
    #8
    Az ivaros szaporodás arra jó, hogy változatosabbá váljon, változatos maradjon a génállomány. Az ivarsejtek (hím, női ivarsejtek) meiózissal jönnek létre, a meiózis során pedig rekombináció történik az apai és anyai genom kromoszómái között - tulajdonképpen random kicserélődnek a két DNS között bizonyos szakaszok.
    A változatosság pedig (azonkívül, hogy gyönyörködtet :)), lehetővé teszi a nagyobb rátermettséget és a környezethez való jobb alkalmazkodóképességet populáció szintjén, ezzel pl. csökkentve a kihalás kockázatát.

    Még a legprimitívebb élőlényekben is kialakultak párosodási típusok, ami hasonló célt szolgál, mint a fejlettebb élőlényeknél a nemek.

    Többször ugyanazt létrehozni (klónozni egy szervezetet bármilyen módon, pl. osztódással) általában/hosszútávon nem sok értelme van, mivel a környezet változik.

    Az ivaros szaporodás a környezethez való alkalmazkodás, tehát a pozitív természetes szelekció -> evolúció egyik alapja.
  • EnxTheOne
    #7
    A két nemnek egyébként mi értelme van?

    Pl most elvileg a népesség felével szaporodhatunk, de ha csak 1 nem lenne akkor szinte bárkivel.
  • ostoros
    #6
    Szerintem nem úgy szűnik meg. Hanem hosszútávon az Y után eltűnik az X is, és a nemi jellegek nem kromoszómához kötődve öröklődnek tovább. Az is elképzelhető, hogy mindkettő meglesz, és Hímnősek leszünk.
  • MuchACHO79
    #5
    Ha megszűnik a férfi nem akkor ezzel megszűnik a női nem is...
  • ZsL
    #4
    Azért nem ártott volna a cikkben tisztázni az érdeklődő laikusok kedvéért, hogy az Y kromoszóma kialakulása előtt létezett-e a két nem, vagy csak a szűznemzéses utódozás, és a nemek kialakulására vonatkozó hipotézisekben mennyire vehető figyelembe a földi és a kozmikus eredetű háttérsugárzás növekedése.
  • ostoros
    #3
    Nekem az a véleményem, hogy ez a zsugorodás inkább annak tudható be, hogy a női génállomány és a többi kromoszóma átvette azokat a géneket amelyek ma már nincsenek az Y kromoszómán.
    Előbb utóbb teljesen el is tűnhet, és akkor a férfiaknak eggyel kevesebb kromoszómájuk lesz mint a nőknek.
  • Broafka
    #2
    Az 'Y' kromoszóma zsugorodása okozhatja a mai társadalomban a sok meleget. Egyébként egy bizonyos gyíkfajnál pl nem is léteznek hím egyedek, és a tojások amikből kikelnek az utódok, tulajdonképpen az anyjuk klónjai. Ha így folytatódik az 'Y' kromoszóma zsugorodása, pár millió év múlva megszűnik a férfi nem... szar ügy
  • jackoneill90
    #1
    a kép valami szexuális pozíciót ábrázol?