JohnnyCage

Szoftveres probléma okozhatta a Patriot rakéták hibáját

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága szerint a hadsereg szakértői vizsgálják annak lehetőségét, hogy esetleg a Patriot legvédelmi rakéták szoftverének hibája okozta két barátságos repülőgép megsemmisítését.

Az iraki háború elmúlt napjaiban két olyan baleset is történt, amelyben az Amerikai Haditengerészet (U.S. Navy) Patriot (Hazafi) légvédelmi elhárító ütegei barátságos, brit vadászrepülőgépeket semmisítettek meg.

Egyelőre semmi konkrétum nem bizonyítja, hogy a szerencsétlenséget szoftverhiba okozhatta, a szakértők azonban igen komolyan veszik ennek lehetőségét. "A szakértők esetleges szoftverhiba után kutatnak, és minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytatnak" - mondta Charles Owens, az Egyesült Államok Haditengerészetének (U.S. Navy) főparancsnok helyettese.


Egy kuwaiti Patriot légvédelmi állás

Az elmúlt vasárnap egy, a kuvaiti határ mellett lévő Patriot légvédelmi üteg véletlenül megsemmisítette a Brit Királyi Légierő (Royal Air Force - RAF) egyik Tornado GR-4 -es típusú vadászgépét, amely éppen egy iraki bevetésről tért vissza. A szerencsétlenségben mindkét brit pilóta életét vesztette. Az esetet követő napon, hétfőn egy amerikai F-16 -os vadászbombázó pilótája semmisített meg egy Patriot légvédelmi üteget, miután az a pilóta állítása szerint célba vette repülőgépét.

A történteket követően olyan hírek láttak napvilágot, hogy esetleges szoftverhibák okozhatták a két esetet. A Washington Post szerint a Pentagon egyik, névtelenséget kérő tisztviselője biztos abban, hogy szoftverhiba áll a háttérben. A Washington Post írása szerint az F-16 -os pilótája éppen légi támogatást nyújtott a Patriot légvédelmi ütegnek, amelyet iraki tüzérségi támadás ért, amikor az üteg váratlanul automatikusan célba vette a repülőgépet.

A Radio Australia weboldalán megjelent egyik cikk egy RAF parancsnokot is idéz, aki szintén szoftveres hibának tudja be a Tornado vadászgép lelövését. A weboldal írása szerint a légvédelmi üteg a szoftverhiba következtében iraki rakétaként azonosította a barátságos repülőgépet, és automatikusan tűzet nyitott rá. Egyes, a Patriot rakétákat jól ismerő szakértők viszont úgy vélik, szoftverhiba önmagában nem okozhatta az eseteket, mivel a rendszer csak emberi közreműködéssel nyithat tüzet. Ezzel ellentmond a rendszer gyártójának technikai leírása, amely szerint az üteg a kezelő közreműködése nélkül is képes működni.

A legvalószínűbbnek jelenleg azt tartják a katonai szakértők, hogy a rendszer nem ismerte fel helyesen a repülőgépek Friend-or-Foe (Barát vagy Ellenség) jelzését, az operátor pedig ellenőrzés nélkül nyitott tüzet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • harcu #24
    Akármennyire is nem tetszik, a Patriot az légvédelmi rakéta, utólagos szoftvermódosítással alkalmassá tették BM elfogására is. Valszeg az utólagos gányolás meghozta az eredményét... Egyébként nagy tömegben támadó szovjet bombázók ellen tervezték (kis sebesség, stabil magasság, nagy radarvisszaverő felület), hát tehet arról a Patriot, hogy mire elkészült, megszűnt a Szu?
  • Bonewerkz #23
    gondolom a terminatort lattatok...?
  • [NST]Cifu #21
    1.: A Patriot képes teljesen automata üzemmódban működni, mint ahogy az AEGIS-rendszerrel felszerelt hadihajók rendszere is teljesen automata.

    2.: A Patriot rendszerre legalább 3 milliárd dollárt költöttek az első Öböl-háború után. Ettől függetlenül még mindig messze vannak a tökéletestől (Kuvait city-t már legalább egy rakéta elérte, pedig legalább 4 Patriot üteg van a város körül).

    3.: Az M$ a mai napig nem gyártott stabil és jó multitaskos op.rendszert, aki ennek ellenkezőjét állítja, az még nem látott normális Linux szervert...

    4.: Az USA hadserege és a NASA is elsősorban M$ alapú rendszereket használ. Az USAF-nál és az US ARMY-nál windows alatt futó programmal tartja szemmel a hadszintér történéseit a helyi (telepített) parancsnokság. Ha jól tudom, még a magyar összlégtérellenőrzést is M$ Windóz alól futó programmal végzik. Nyilván tisztán technikai szempontok miatt döntöttek úgy, hogy ezt a "stabil" op.rendszert használják :))))
  • Bandee_ #20
    Microsoft Patriot XPerience version!!! Feel the difference!!!
  • [HUN]PAStheLoD #12
    teganp laza 4x fagyott le a Win XP Pro!! USB miatt mint utóbb rájöttem! amúgy nem vagyunk szemellenzősök!
  • Braveheart #11
    Biztos Windows volt azokon a rakétákon...
  • Yfel #10
    Én is pont az előző öbölháborús eredményeire akartam utalni azzal, hogy most biztos csak a találati statisztikákat akarták növelni :)

    De megelőztél :)
  • b #9
    ehhez a májkroszoftnak semmi köze. a vendégmunkás pakisztáni programozók áldásos keze nyoma folytán binláden is kaphatott egy pár kilobyte helyet a vezérlő szoftverben. :)
  • Pheel #7
    Jól elvagytok.. Még szerencse, hogy ez már közel sem igaz. Régen tényleg nagyon instabilok voltak a Windows-ok, de ez csak a nem NT kernelesekre volt igaz. Körül kellene nézni már a világban és nem csak szemellenzővel rohanni előre. Persze ez csak jótanács. Nem kötelező érvényű. :)
  • Inquisitor #4
    "Nyomjon meg egy bármilyen gombot ... DE NE AZT!"
    "Kilöttem egy rakétát, ugye nem baj? IGEN-NEM"
    "General Failure - Önt most lefokozzuk generális, az irányítást átveszem ..."
    "Mit csinálsz DAVE???"