SG.hu

Az Apple-nek meg kell magyaráznia a törölt fényképeket újra felszínre hozó hibát

Ha az ember töröl egy fényképet a telefonjáról azt várja, hogy az örökre eltűnjön, ezzel szemben iPhone-tulajdonosok arról számoltak be, hogy a legutóbbi iOS-frissítés újra felszínre hozta törölt fotóikat. Az okoskodó informatikusok egyből megállapítják, hogy "Nos, valójában egyetlen fájl sem törlődik addig, amíg azt felül nem írják". És bár ez igaz, egy értelmes vásárló elvárná, hogy ha az Apple azt mondja, hogy egy törölt fájl véglegesen törlődik, akkor ilyesmi nem fordulhat elő.

Az Apple kiadott egy javítást az iOS és az iPadOS 17.5.1 verziójához. A hibás szoftverek foltozása jó és normális dolog, de itt nem erről van szó: a javítás "egy olyan ritka problémát orvosol, ami miatt az adatbázisban sérülést szenvedett fotók újra megjelenhettek a Fotók könyvtárban, még akkor is, ha törölték őket". Ez az összes, amit az Apple mondani tud erről. Az iOS rendszerben a törölt fotók technikailag 30 napot töltenek a "Nemrég törölt" mappában, mielőtt végleg eltűnnek, de a felhasználói szándék, hogy az adott fotót a digitális feledés homályába küldjön, továbbra is fennáll. Egy ésszerűen gondolkodó ember elvárná, hogy egy törölt fájl tűnjön el. Ezért érthető, hogy az emberek a múlt héten kiakadtak, amikor évekkel ezelőtt törölt fotók hirtelen újra megjelentek készülékük fotókönyvtárában.


Ez nyilvánvalóan adatvédelmi aggályokat és jogos kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy az Apple hogyan tárolja a fényképadatokat, és hogy az iPhone-tulajdonosok valóban bízhatnak-e abban, hogy a törölt adataik valóban törlődtek. Ha az Apple hajlandó lenne kommentálni az ügyet legalább arra fény derülne, hogy miért történt ez a hiba, mit tettek a hiba kijavítására, és mit tesznek annak érdekében, hogy ez ne fordulhasson elő még egyszer. Az Apple azonban hallgat, emiatt a hiba kiterjedése sem ismert. Néhány iPhone-tulajdonos ugyanezt jelentette törölt hangposta-üzenetekkel kapcsolatban. A hiba csak azokat érintette, akik iCloud-fotómentést használnak? Egy bejegyzés szerint régi fotók jelentek meg egy olyan iPaden, amelyet eladtak egy másik személynek.

A javítás megerősíti, hogy ez a hiba valóban létezett, probléma volt, és valami köze volt egy adatbázis sérüléshez. A cég azzal, hogy nem hajlandó nyilvánosan kommentálni az ügyet, nem sugároz bizalmat, hogy ez nem fog újra előfordulni. Hibák és bakik előfordulnak. A kiberbiztonsági kutatók folyamatosan találnak új sebezhetőségeket. Gyakran még azelőtt jelentik a problémákat az érintett vállalatoknak, hogy azokat ártó szándékú szereplők kihasználhatnák, és csak azután hozzák nyilvánosságra a gyenge pontokat, miután a cégek kijavították azokat. Ésszerű volt eddig, hogy az Apple várt a kommentálással, hogy megakadályozza, hogy a rosszfiúk kihasználják a helyzetet. Ez azonban nem jogosítja fel őket arra, hogy örökre hallgassanak a kérdésről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frekvency #12
    aki felhőben tárolja a személyes fotóit az meg is érdemli
  • Sequoyah #11
    Jo otlet, egy ilyen hibanak van ertelme legalabb.
    Hogy ilyen tortenjen, egy kis hiba is eleg, barmilyen rossz szandek nelkul.

    Es jogilag is kevesbe kerdeses, mert ez esetben letezo fajlokrol van szo.
  • Sequoyah #10
    A fajl lehet megmarad, de ha a hivatkozas tenyleg torolve van, akkor az "veletlenul" nem allitodhat vissza, mert senki nem tudja hogy melyik bitnel kezdodik a fajl, es hol szakad felbe hogy a memoria egy teljesen mas reszen folytatodjon.
    Vannak algoritmikus modszerek persze hogy visszafejtsuk mi tartozik egy fajlhoz a strukturaja alapjan, de ilyen nem tortenik veletlenul.
  • Tetsuo #9
    Ezerrel megy a sumákolás, valószínűleg a kémkedés miatt, amiből most megjelentek fájlok.
  • YaniMan #8
    Ez nekem is inkább az online sync irányba büdös. Amúgy meg csak beigazolódott, amit eddig is erősen sejtettünk, nem? Meglepődnék, ha a többieknél nem ugyanez lenne.
  • inkvisitor1978 #7
    A kérdés hogy mennyi usernél fodult ez elő?
    Ha csak limitált számúnál, akkor lehet, hogy a javítás aktivált egy régen nem használt felhő adattárolót és arról visszapakolta a fizikai azonosítóhoz kapcsolt képadatokat.
  • kjhun #6
    Én az online oldalára gyanakszom és lehet jogosan is, hogy ha neadjisten még resetelték is a telefont és másik Apple ID-vel használta, az új tulaj, akkor csak a felhőből keveredhetett vissza az adat a telefonra, nem csak az lehet az ok, amiket lentebb fejtegettek.

    A Freemail is egyszer eljátszotta ezt, sok (5-10+) éves levelek kerültek vissza, az Érkezett fiókba, amiket már régesrég töröltem. Igaz, csak 1-2 tucatnyi, de még is előkeveredtek azok valahonnan és csak az ő részükről kerólhettek ezek elő. (ősrégi backup, adatbázis anomália?) Offline mentés, szinkronizálás nem is volt sose.

    Szerintem, az Apple esetén is az lesz, mint másoknál is, hogy mindent elraktároznak, hiába is állítanak bármit, csak az offline világ a biztonságos. Ha, a saját HDD-ről ne keveredjen elő soha bármi is, más számára kibányászhatóan, akkor valahogy véglegesen törlöd felülírásokkal vagy egyéb módon (mini EMP) vagy fizikailag megsemmisíted. Más út nincs.
  • Macropus Rufus #5
    az, hogy sok adatok vissza lehet hozni a törlés után egy informatikában jártas embernek teljesen evidens. Egy usernek nem. De itt nem arról volt csak szó, hogy a 2-3 hónapja törlőt állományok vissza kerültek, hanem volt olyan is akinek a több éve törőlt cuccai kerültek vissza. Nem hiszem, hogy ennyi idő alatt legalább egy része ne íródott volna felül.
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2024.05.22. 14:33:58
  • HubaBuba #4
    Hülye vagy, fiam. Ez már rég nem a fizikai rétegről szól, ahová illene mondjuk eleve titkosítva kiírni a fájlokat, azt aztán a kulcs nélkül buzerálhatod bájtonként ahogy akarod....
  • codaco #3
    Ebben az a meglepő egy átlag felhasználó számára, hogy neki a "Törlés" szó azt jelenti, hogy végképp megsemmisül egy törölt kép. Az egy védhetetlen IT-s magyarázkodás, hogy "dehát csak a file hivatkozás törlődik".