SG.hu

A Microsoft bemutatta a Copilot+ PC-t

A Microsoft bemutatta a személyi számítógépek új, MI-funkciókkal kiegészített kategóriáját, a cég igyekszik a feltörekvő technológiát minden termékébe beépíteni. A Copilot+ PC-k a felhőre való támaszkodás helyett képesek lesznek helyben kezelni bizonyos MI-gyorsított munkaterheket, például a chatbotokat és a képgenerálást, de új hardverre van szükség ahhoz, hogy ezeket a munkaterheket gyorsan és energiatakarékosan lehessen futtatni.

Satya Nadella vezérigazgató a washingtoni Redmondban tartott rendezvényén bemutatta a Microsoft által „Copilot+” PC-knek nevezett számítógépeket, és közölte, hogy a vállalat mellett egy sor egyéb gyártó fogja árulni ezeket. Az új számítógépek a mesterségesintelligencia-terheléseket a felhőalapú adatközpontok igénybevétele nélkül is képesek megoldani. Áruk 1000 dollárról indul és június 18-án kezdik meg a szállítást. A Microsoft vezetői azt is elmondták, hogy a GPT-4o, a ChatGPT gyártójának, az OpenAI-nak a legújabb technológiája „hamarosan” elérhető lesz a Copilot részeként. A "Copilot+” egy marketinges kategória, amely az MI funkciókat emeli ki. Emlékeztet a vékony formájú Windows laptopok „Ultrabook” kategóriájára, amelyet az Intel 2011-ben népszerűsített a PC-gyártókkal, hogy versenyezzen az Apple MacBook Airrel.

A "Copilot+” MI PC követelményei kínosak lesznek az Intel és az AMD számára: a Microsoft olyan NPU-t követel, amely legalább 40 billió műveletre (TOPS) képes másodpercenként. Jelenleg ezt a szintet csak egyetlen chip tudja teljesíteni a Windows PC ökoszisztémában, amely még nem is igazán kapható: a Qualcomm Snapdragon X Elite és X Plus, amely az új Surface-ben, valamint a Dell, Lenovo, HP, Asus, Asus, Acer és más nagy PC-gyártók számos PC-jében jelenik meg a következő hónapokban. Mindegyik chip 45 TOPS-ra képes NPU-val rendelkezik, ami csak egy árnyalattal több, mint a Microsoft minimális elvárása.

Az Intel és az AMD jelenlegi generációs chipjeik egyike sem közelíti meg ezt a követelményt, még azok sem, amelyek eleve rendelkeznek NPU-val. Az Intel Meteor Lake-alapú Core Ultra NPU-jai kb. 10 TOPS-nál vannak, az AMD Ryzen 7000 és Ryzen 8000 asztali és laptop processzorai közül pedig az NPU-val kiegészítettek 12 és 16 TOPS közötti értéket kínálnak. Mind az Intelnek, mind az AMD-nek vannak olyan termékei az útitervükön, amelyek az NPU teljesítményét arra a szintre emelik, amit a Microsoft a Copilot+ PC-kkel kér, de a több százmillió aktív x86-alapú Windows PC - a ma megvásárolható modellekig bezárólag - egyike sem felel meg a címkének. A rendszereknek továbbá legalább 16 GB RAM-ra és 256 GB tárhelyre lesz szükségük, hogy kielégítsék a nagyméretű nyelvi modellekhez (LLM) szükséges memória- és lemezes tárolási igényeket. (Még az úgynevezett „kis nyelvi modellek”, mint például a Microsoft Phi-3 is több milliárd paramétert használnak.)


Az NPU-k olyan speciális hardverek, amelyek arra készültek, hogy gyorsabban és kevesebb energiafelhasználás mellett futtassák a mesterséges intelligencia munkaterheléseket. Egy CPU használható 3D-s játékok renderelésére, de jellemzően ezt a munkát inkább a GPU, egy dedikált videochip végzi. Az NPU hasonló szerepet tölt be az MI-munkaterheléseknél. A CPU és a GPU használatával elért teljesítményszint sokkal több energiát igényel, ami rövidíti a notebook üzemidejét.

A Microsoft bemutatta saját Surface Pro táblagépének és Surface laptopjának új generációját is, amelyekben a Qualcomm cég ARM architektúrán alapuló chipjei találhatók. Bemutatott egy Prism nevű technológiát is, amely segít az Intel és AMD chipekre írt szoftverek futtatásában az ARM technológiával készült chipeken. Miután az Intel processzorai évtizedekig uralták a PC-piacot, a Qualcomm és más, kisebb fogyasztású ARM architektúrát használó cégek megpróbálnak versenyezni a Windows-PC-k piacán. A Qualcomm Snapdragon X Elite chipek úgynevezett neurális feldolgozóegységet tartalmaznak, amelyet MI-fókuszú alkalmazások, például a Microsoft Copilot szoftverének gyorsítására terveztek.

Az MI-adatok közvetlenül a számítógépen történő feldolgozásának képessége lehetővé teszi, hogy a Copilot+ egy „Recall” nevű funkciót tartalmazzon. A „Recall” mindent nyomon követ, amit a számítógépen csináltak, a webböngészéstől a videókonferencia beszélgetésekig. Ezekből a számítógépen tárolt előzményeket hoz létre, amelyekben a felhasználó kereshet, ha vissza kell emlékeznie valamire, amit csinált, akár hónapokkal később is. A vállalat bemutatta a Copilot hangasszisztenst is, amely valós idejű virtuális edzőként működik a Minecraft-tal játszó felhasználók számára. A Microsoft új eszközeit egy Apple-termékkel versenyeztetve mutatta be, prezentálva, hogy az Adobe képszerkesztő szoftvere gyorsabban fut a saját termékén. Az Apple a hónap elején mutatott be egy új, mesterséges intelligenciára összpontosító chipet, amelyet elemzők szerint a jövőbeni laptopokban fognak használni.


Yusuf Mehdi, a Microsoft fogyasztói marketingért felelős vezetője elmondta, hogy a vállalat várakozásai szerint az emberek a következő egy évben 50 millió MI PC-t vásárolnak majd. A sajtóeseményen azt mondta, hogy a gyorsabb, közvetlenül a PC-n futó asszisztensek „hosszú idő óta a legnyomósabb okot jelentik majd a PC frissítésére”. A globális PC-szállítások tavaly mintegy 15%-kal, 242 millióra csökkentek a Gartner piackutató cég szerint. A Microsoft arra számít, hogy az új számítógép-kategória az összes eladott PC mintegy ötödét teszi majd ki.

A Microsoft akkor dobta piacra a laptopokat, amikor részvényeivel rekordmagasság közelében kereskednek a Wall Street-en, mert az a befektetők várakozása, hogy az MI erős profitnövekedést fog eredményezni a vállalat és a nagy technológiai riválisok számára. A Microsoft egy nappal éves fejlesztői konferenciája előtt tartotta a termékbemutatót, mert célja, hogy tovább növelje korai előnyét az MI-eszközök előállításáért folytatott versenyben. Az OpenAI-val kötött partnersége lehetővé tette számára, hogy az Alphabet elé ugorjon, miközben versenyeznek a terület uralmáért.

A Microsoft számára kockázatot jelent, hogy a Copilot+ PC márkajelzést a Windows Arm verziójához köti az összes ilyen induló eszközben. Bár a kompatibilitás drámaian javult az elmúlt néhány évben, és bár a Windows 11 24H2 új Prism emulációs rétege akár 20 százalékkal is javítja az alkalmazások fordítási sebességét az azonos hardveren futó Windows 11 23H2-hez képest, még mindig vannak olyan kompatibilitási hiányosságok, ahol az Arm-alapú Windows PC-k nem lesznek képesek ugyanazokra a dolgokra, mint egy Intel vagy AMD PC. A speciális illesztőprogramokat igénylő hardverek az egyik gátló tényező; a csalás elleni szoftverek telepítését igénylő játékok pedig a másik.


A múlt héten az OpenAI és a Google is bemutatta saját MI-technológiáját, amelyek képesek valós időben beszéddel válaszolni, és abba közbe lehet vágni - ezek a valósághű hangalapú beszélgetések fontos jellemzői, amelyek eddig a hangalapú asszisztensek számára kihívást jelentettek. A Google azt is bejelentette, hogy több MI-funkciót vezet be jövedelmező keresőmotorjába.

A Windows PC-ket gyártó cégek egyre nagyobb nyomás alatt vannak az Apple részéről, mióta az Apple elindította az ARM tervein alapuló egyedi chipjeit és elhagyta az Intel processzorait. Az Apple által tervezett processzorok a Mac számítógépeknek hosszabb akkumulátor-üzemidőt és nagyobb teljesítményt biztosítanak, mint a riválisok chipjei. A Microsoft 2016-ban a Qualcommot bízta meg a Windows operációs rendszerének ARM chipterveire való átállítására irányuló erőfeszítések vezetésével. A Qualcommnak idén lejáró kizárólagossága van a Microsoft Windows-eszközökre. Más chiptervezők, mint például az Nvidia is dolgoznak saját ARM-alapú PC chipeken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Frekvency #6
    a Z meg az alfa generációnak kitalált szar akiknek nincs egy önálló gondolatuk...
  • RJoco #5
    A több mag nem hülyeség, mert így több program tud gond nélkül futni egyidőben.
    A hülyeség, hogy van egy 16 mag 32 szálas procim és várnom kell a 3D tervező programra, mert csak 1 szálat használ.
    Vagy amikor a játék 1 és fél szálat használ, ami miatt egyes helyeken 13 az FPS. A VGA meg unatkozik.
    Ez mind, mind szoftveres, amit nem képesek megoldani. Vagy nem hajlandóak.
    Van egy-két olyan program, ami képes megterhelni mind a 32 szálat és nem csak egy prociteszt. De ez ritka, mint a fehérholló.

    Régen az alkatrészek sokkal nagyobbak voltak. Azóta fejlődött annyit a technika, hogy nem kell a jobb minőségű hangcuccot egy kártyára tenni, mert mindjárt az alaplapra tudják integrálni.
    Én mondjuk már évek óta nem használom azokat a csatlakozókat. A hang vagy DP-n vagy HDMI-n megy.
  • repvez #4
    egyébként ha valaki visszaemlékszik még a 90es meg a 2000 évekre amikor megjelent a több magu CPU és a PCIe csatlakozo mint szabvány, akkor az volt a PR szöveg, hogy ezentul majd lehet külön kártyán venni a gépbe Fizikai kártyát ami csak a fizikát számolja, lesz majd, külön hangkártya, lesz ami csak a MI-t stb.

    ÉS hova jutottunk , ma már szinte nem is lehet kapni dedikált hangkártyát sem , és még mindig többet ér egy magasabb orajeles CPU mint amiben több mag van, mert a többszállu feldolgozás még mindig nincs ami teljesen kihasználná akár a 8-16 vagy feletti magokat.

    A GPU-nál is most megint ott tartunk, hogy hardveresen egy kisebb felbontást kiszámol és majd softveresen az AI segitségével felskálázza nagyobb felbontásra vagy tesz be plusz képkockát.

    Tehát lényegében hardveres fejlesztés helyett minden maradt megont a softvrre, de mindezt ugy, hogy kelljen hozzá egy ujabb hardvert venni , mert nem kompatibilis az elözövel , holott elvinni az a hardver is.

    Akár csak a win11-re is lehet itt gondolni.
  • RJoco #3
    Épp ez az. Most beletolják minden CPU-ba, amit te is kifizetsz majd, ha fejleszteni akarsz. Míg, ha külön kártya lenne, akkor csak az venné, akinek szüksége is van rá.
    Ez nem mást, mint, hogy a hájpot letolják annak a rotkán is, aki amúgy nem akarja.
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Úgy érzem ostobaság ezt különválasztani a GPU-tól, meg úgy alapból minek ez nekem?
  • RJoco #1
    Jó, hogy a hónapban vettem új laptopot. Biztos nem fogom lecserélni.

    Lehet, hogy jó lenne, ha nem a CPU-ba tennék ezt a részt.
    Hamár van a CPU mellett GPU, akkor nyugodtan csinálhatnának dedikált NPU-t.
    Laptopban 2, 3 chip a felhasználás jellegétől függően, míg asztaliban leheten PCIe vonalon egy kártya a VGA mellé.