Szekeres Viktor

Jól indított a Fear The Walking Dead

Az itthon is világpremiert kapó, a The Walking Dead világában játszódó sorozat kezdése kifejezetten biztató lett. Lehet, hogy végre ismét lesz nézhető zombis széria?

Megnézed a Fear The Walking Dead els? részét?
  • Igen.
  • Nem.
Hiába örvend a The Walking Dead hatalmas népszerűségnek, a sorozatnak sosem sikerült elérnie azt a nívót, ami szükséges lenne ahhoz, hogy a legjobbak között emlegessék. Más kérdés, hogy ez a készítőket és a gyártót egy cseppet sem zavarja, mert ahogy a mozifilmekre, úgy a tévésorozatokra is igaz, hogy az esetek zömében megbízható középszerrel lehet a legnagyobb nézettségi sikereket elérni, nagyon ritka, hogy egy mindenki által kiemelkedőnek tartott széria tarolja le a népszerűségi listákat. Elég csak végignézni Amerika legnézettebb sorozatain, a The Walking Dead, NCIS, The Big Bang Theory, Empire-kvartetten - és melléjük venni egy, az NCIS-nél 10 millióval kevesebb nézőt érdeklő Game of Thrones-t vagy alig 1,5 milliós nézettségű Fargót.


Aki valamennyire is követi a tévésorozatokkal kapcsolatos híradásokat, az tudja, hogy a Fear The Walking Dead a The Walking Dead világában játszódik, azonban a két széria között (az alkotóktól eltekintve) nincs semmilyen összefüggés. Míg a The Walking Dead helyszíne eleinte Georgia volt, most pedig Virginia állam, addig a Fear a nyugati partvidéken játszódik, Los Angelesben. Emellett ráadásul az események időpontja is eltér, hiszen a társsorozat a járvány kirobbanása idején játszódik, míg az eredeti széria története jó pár héttel ezt követően kezdődött, amikor Rick Grimes felébredt kómájából. (Azóta pedig nyilvánvalóan sok év eltelt.)

A Fear The Walking Dead középpontjában egy család áll, egy frissen összejött anya és apa, valamint előbbi két gyereke, egy jó tanuló tinilány, valamint egy heroinfüggő fiútestvér. Utóbbi az, aki először találkozik egy furcsa jelenéssel (zombival), amit természetesen drogos lázálomnak tud be, de idővel kiderül, hogy a világ valóban változófélben van - itt kapcsolódunk mi a történetbe.


Nagy pozitívuma a pilot epizódnak, hogy nem olcsó eszközökkel, ijesztgetéssel vagy vérfürdővel kívánja lekötni a nézők figyelmét, hanem egyrészt a kiemelt karakterek megalapozásával (Cliff Curtis és Kim Dickens kifejezetten jó főszereplő párosnak tűnik), másrészt pedig azzal, hogy hol premierplánban, hol pusztán háttéresemények (olykor csak hangok) révén láttatják velünk a zombijárvány kezdeti időszakát. Valahol kifejezetten izgalmas figyelemmel követni a kezdeti hitetlenkedést, az emberek első reakcióit a fertőzöttekre (kóborlók helyett így nevezik a zombikat jobb szó híján), s mindez meg is teremt egy igen feszült, baljós hangulatot, köszönhetően annak, hogy mi, nézők sokkal kiterjedtebb háttértudással rendelkezünk a kialakulófélben lévő helyzettel kapcsolatban, mint a jobbára mit sem sejtő karakterek.

A fentiekből kiderül, hogy a Fear The Walking Dead kezdése inkább hajaz egy családi drámáéra, mintsem horror-, vagy posztapokaliptikus sorozatéra, de persze az első évad végére nyilván el fog érni egy kritikus pontra az összeomlófélben lévő társadalom. S bár ekkor némiképp hangnemet válthat a sorozat, valószínűleg megmarad a hangsúly az esszenciáját jelentő családi kötelékeken.

A Fear The Walking Dead kezdése tehát mindenképpen biztató lett, leginkább a koncepciója az, ami beránthatja az embert. Nyilvánvalóan, aki nonstop hentelésre vágyik, annak nem ajánljuk a sorozatot - legalábbis egyelőre nem, hiszen a 3-4. évadra már lehet, hogy az itteni kiemelt karakterek is Rick Grimes-hoz hasonló gyilkológépekké, darálókká válnak, és akkor lehet tunkolni a fröccsenő vérben és a belső szervekben is. Aki azonban azt várja, hogy kiderüljön, mi is okozta a zombijárványt, annak itt nincs semmi látnivaló, a választ a kérdésére ebből a sorozatból sem fogja megtudni.


A Fear The Walking Dead premierjére augusztus 24-én hétfőn, hajnal három órakor kerül sor az AMC-n, az amerikai sugárzással egy időben. A korán fekvők és későn kelők kedvéért az AMC este tíz órakor megismétli a pilot epizódot, mely reklámokkal együtt 90 perces lesz és természetesen magyar szinkronnal kerül leadásra. (A pilot epizódot az AMC jóvoltából láthattuk.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Teppik Amon #16
    A world war Z könyvben tök jól le van írva hogy mi lehetett az előzmény, hogyan indult. Persze a filmbe nem került bele. Érdemes a könyvet elolvasni, megjelent már magyarul is.
  • Huh #15
    Nincs sehol szó arról, h mitől tört ki a járvány és maga a készítő mondta, h soha nem is fog kiderülni, mert a történet nem erről szól, pont ugyanúgy ha ma kitörne egy ilyen járvány, egy átlag ember se tudná meg soha, h mi is történt ezért a képregényben, sorozatban se fog kiderülni.
  • Yagami #14
    A sok nyavalygás mellett még pont ez a másik ami van a sorozatban és semmi más; sok hent, legtöbbször csak berakva egy ilyen jelenet hogy legyen mivel kitölteni az üres részeket. Én meg azt untam már halálosan (és a nyavalygást is).
  • Yagami #13
    Nos igen. az egyetlen dolog ami végig izgalomban tartott az évek során, hogy majd egyszer kapunk valami magyarázatot végre (vagy elindul az a vonal), hogy MIÉRT és HOGYAN tört ki a zombijárvány (és az egyetlen ilyen vonal ami elindult, a végére kiderült hogy rohadt nagy kamu csak. Mondhatni, eléggé csalódott voltam)
    Az 5. évad után már nem nézem a sorozatot (addig mondjuk úgy, rajongója voltam). Számomra már régóta semmi érdemleges nincs abban a sorozatban, karakterek cserélődnek-mennek, mindegyik ugyanaz majdnem. Már nagyon untam az utolsó részeket, amiket láttam, elvesztettem az érdeklődést a háttérinformációk hiánya miatt. Gondoltam ez a spin-off majd veszi a bátorságot...hát, úgy néz ki nem. és így el se kezdem ezt se akkor. Egyébként képregény-fanok elmondthatnák, hogy ELEVE benne van-e ilyesmi a füzetekben, vagy még maga a készítő (az az "isten") se foglalkozott ezzel az igencsak lényeges és fontos kérdéssel?
    Utoljára szerkesztette: Yagami, 2015.08.23. 14:54:02
  • zetortraktor #12
    "S itt a főszereplőket is öldösik a változatosság kedvéért. "

    igen. és mégis kevesebb főszereplő halt meg a z nation összes része alatt, mint a walking dead 5. szezonjában. nem mintha nem lenne rohadt mindegy.
  • Huh #11
    A walking dead univerzumában nincs olyan, h zombi azért nem nevezik őket zombinak.
  • AnarchoiD #10
    A Z nation nagyon brutal trash ;) az a kategoria, hogy annyira szar hogy mar jo ;)


    Utoljára szerkesztette: AnarchoiD, 2015.08.22. 13:50:01
  • Cyberdog #9
    Z Nation. A második legsikeresebb zombis sorozat az USA-ban. Egy kicsit fapados az elején, de idővel beindul (Syfy-Asylum). De nincs benne annyi drámázás. S itt a főszereplőket is öldösik a változatosság kedvéért. S van benne egy-két Walking dead-s kifigurázás.
    ...- Nyugaton mi a helyzet, ha jól tudom ott van egy börtön?
    - Áááh, oda egy volt rendőr vetette be magát a csapatával együtt. Egy kicsit őrült egy társaság...

    ... - Ááá.,. F*szom! Romero megirigyelhetné ami itt folyik! Qrva ZOMBIK!... :D :D

    S még a saját filmjeiket is kifigurázzák :D
    - Tornádóóó!
    - De legalább cápák nem esnek az égből
    - Azok nem...
    (zombik potyognak az égből)
    - Most ez komoly???
    :D :D :D

    Ja és a Z Nationban nevén nevezik őket. Nem tesznek úgy, mint akik nem láttak soha életükben zombis filmet.
  • Prof William #8
    Annyira jól indított hogy mi nem is volt a premier...
  • tomboy013 #7
    Ilyen értelmetlen hozzászólásokat se akarok olvasni, de hát a világ már csak ilyen....