MTI

Háromszoros Oscar-díjas olasz operatőr Budapesten

Bemutatja Budapesten The Art of Cinematography című könyvét Vittorio Storaro három Oscar-díjjal elismert olasz operatőr, aki olyan filmtörténeti jelentőségű filmeket fényképezett, mint az Apokalipszis most, A megalkuvó vagy Az utolsó tangó Párizsban.


Vittorio Storaro és Koltai Lajos
A 73 éves, napjainkban is folyamatosan dolgozó operatőr a december 12. és 16. között zajló X. Aranyszem Operatőr Fesztivál díszvendégeként érkezett Magyarországra, és szombaton 10 órakor, az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be könyvét Koltai Lajos operatőr-rendező társaságában, akihez több mint húszéves barátság fűzi. A szintén nemzetközileg is elismert, Balázs Béla-díjas és Európai Filmdíjas Koltai Lajos azt mondta: "az időt megállító pillanat ez", hogy az olasz alkotó itt van a fesztiválon, hiszen "ő a filmművészet élő legendája, a legnagyobb varázslója a színeknek, a fényeknek, a kompozíciónak". A magyar filmes kiemelte - mintegy negyven mozifilmet számláló - munkásságából a Bernardo Bertolucci olasz rendezővel közösen készített, klasszikussá vált alkotásokat: a "stilárisan elképesztő, filmes alapélmény" A megalkuvót, az Olaszországban annak idején betiltott, ugyanakkor világsikerű Az utolsó tangó Párizsbant, valamint a "döbbenetes erejű" Huszadik századot, amely "megint csak iszonyatosan erős képi világú film".

Emellett Francis Ford Coppola Apokalipszis most, Warren Beatty Vörösök és Bernardo Bertolucci Az utolsó császár című filmjének operatőri munkájáért kapott három Oscar-díj is óriási eredmény, amilyet nagyon kevesen értek el rajta kívül. Véleménye szerint Vittorio Storaro olyan üzeneteket, képeket hagyott és hagy a világban, amelyeket soha nem felejt el az, aki látta valamelyik filmjét. És "aki elfelejthetetlent tud alkotni ebben a világban, az nagyon nagy ember" - hangsúlyozta Koltai Lajos. Magánemberként is nagyon meghatározó személyiség, aki ráadásul mindig szívesen osztja meg a világgal azt, amit tud, és ez is nagy dolog - fűzte hozzá. Mindezek miatt a HSC (Hungarian Society of Cinematographers, Magyar Operatőrök Társasága) életműdíjjal ismeri el Vittorio Storaro munkásságát, a díjat vasárnap adják át az alkotónak az Aranyszem fesztiválon - közölte Koltai Lajos. A társaság azokat jutalmazza az Eternity Awarddal (Örökkévalóság díj), akik az egyetemes filmművészetben kiemelkedő alkotásokat hoztak létre, legutóbb 2010-ben Billy Williams Oscar-díjas brit operatőrt kapta meg az elismerést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!