Gyurkity Péter

Minden réteget le akar fedni telefonjaival a Xiaomi

A phablet kategóriában itt a Mi Max 3, az olcsóbb szegmenst pedig két új telefonnal szolgálnák ki. Árban mindegyiket verhetetlennek ígérik, de szó esik egy teljesen új család elrajtolásáról is, amely a csúcson hozna megújulást.

A Xiaomi kapcsán legutóbb a tőzsdei rajtról, ezt követően pedig további középkategóriás telefonokról, pontosabban azok várható bemutatkozásáról írtunk. A gyártó nem lazsál, most egy valóban méretes változatról rántották le a leplet, amely már meg is kezdte pályafutását.

A hivatalos bejelentés szerint a Mi Max 3 egy valóban nagy készülék, hiszen a kijelző immár 6,9 hüvelykes, amellyel a telefon valóban kiérdemli a phablet besorolást. A táblákkal vetélkedő fizikai paraméterek mellett az akkumulátor kapacitását is növelték, ez ugyanis egy 5500 mAh-s példány, amire nyilván éppen azért van szükség, hogy a nagyobb kijelző használata mellett is sikerüljön legalább egy teljes napon keresztül üzemeltetni a készüléket, anélkül hogy ismét feltöltésre lenne szükség. A teljesítményről a Snapdragon 636 chip gondoskodik, ez tehát nem egy kifejezetten csúcskategóriás modell, ehhez pedig az 1080p felbontás, 4 vagy 6 GB memória, egy 64 vagy 128 GB-os belső tároló, valamint a megszokott érzékelők társulnak.


A hátoldalon egy iker-kamerát helyeztek el, ez egy 12 és egy 5 megapixeles szenzor párosából áll össze, míg az előlapon mindezt egy 8 megapixeles változat egészíti ki. Az iker-modul akár 4K felbontás mellett is készíthet videókat, a fotókat pedig bizonyos AI-funkciók révén varázsolhatjuk majd még szebbé, még tökéletesebbé, de azt is érdemes megjegyezni, hogy a specifikációban az USB Type-C, valamint a hagyományos jack-dugó is helyet kapott, erről tehát itt nem kell lemondanunk. Az ujjlenyomat-olvasó szintén megtalálható a hátlapon, amely egyébként fekete, arany, valamint kék színben lesz elérhető a piacon. A telefon a kínai vásárlók számára már most beszerezhető, az ár 250 dollártól indul, ez nyilván a memória és a tároló méretétől is függ.

A Max 3-mat Európában két szerényebb változat követi, ennek megfelelően alacsony árral csábítva a vásárlókat. A Xiaomi Mi A2 gyakorlatilag a Mi 6X átcímkézett változata, ezúttal letisztult Androiddal, az Android One program követelményeinek megfelelően. A kijelző 5,99 hüvelykes, a felbontás FHD+, a képarány 18:9, a chip a Snapdragon 660 típus, ehhez pedig hátoldali iker-kamera (20 és 12 megapixeles szenzorral), egy 20 megapixeles szelfikamera, valamint egy 3010 mAh-s akkumulátor csatlakozik. Az arany, kék, illetve fekete színben megjelenő készülék Spanyolországban 249 és 349 euró közötti áron lesz kapható, a memória és a belső tároló méretétől függően.


A Mi A2 Lite már a Snapdragon 625 chipre épül, amihez egy valamivel kisebb, egészen pontosan 5,84 hüvelykes LCD-panel, ugyanazon felbontás, a 19:9-es képarány, egy kereken 4000 mAh-s akkumulátor, egy hátoldali iker-kamera (ezúttal azonban 12 és 5 megapixeles szenzorral), egy 5 megapixeles előlapi példány, ugyanúgy 3 vagy 4 GB RAM, 32 vagy 64 GB-os belső tároló, illetve a fenti három szín társul. A hivatalos ár 179 és 229 euró között lesz, a hagyományos jack-dugót pedig mindkét készülékről lehagyták – az még nem világos, hogy átalakító jár-e majd ezen telefonokhoz.


Külső források szerint eközben dolgoznak a Pocophone F1 kódnévre hallgató változaton is, amely a Snapdragon 845 chipet kínálná bizonyos kelet-európai országokban, mégpedig egészen alacsony, 420 eurós áron. Hamarosan kiderül, hogy valóban piacra dobnak-e egy ilyen kellemes árú készüléket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andrevv #5
    Nem a szelességgel van bajom, hanem a hosszúsággal. Cipőt se tudok húzni miközben a zsebemben van, vezetés közben meg nem tudom kivenni. Ezeket már nem lehet zsebben tartani. 140 mm hosszúságot még el tudnék viselni. Az káva csökkentéssel is van egy kis bajom: ha egy kézzel kezelem, az oldalain folyton érintem meg és akkor összevissza zoomolok, tehát a szélesség inkább legyen 70, csak lehessen egy kézzel kezelni. Az akku viszont fontos, akár ha nehezebb is. Öltönyben az sem elegáns, ha külső akkut hordok pluszba s emiatt mindenhol kockás vagyok :) Az a nagy álmom, hogy 1 hétig ne kelljen töltőre rakni, de ez sajnos nem fog egyhamar eljönni.
    A könnyen cserélhető akku is fontos lenne, mert nagyon hideg vidéken élek és az akkuk 1 év alatt teljesen tönkremennek, emiatt elég drága cseréltetni, egy telefont pedig minimum 2 évig használok, de szeretném 3-4 évig is használni.
  • grobs #4
    A 18:9-es képarány miatt kötelezően nő a mobilok képátlója, és magassága. A csúcs gépeknél a káva viszont eltűnik lassan, így egy 5,6"-os telefon olyan széles mint 3 éve egy 4,5"-os. pl. Samsung S8, 5,8", 68,1mm szélesség. Samsung A3 2015, 4,5", 65,5mm szélesség. Van a kettő között 2,3" és 2,6mm különbség.

    A vastagság csökkentésének viszont semmi értelme, de az akku méretével azért óvatosan. Az akku a kijelző mellett a legnehezebb része a telefonnak. Úgyhogy ha tényleg 5000 mAh-s akkut szeretnél akkor annak lesz súlya ami mondjuk egy öltönyben nem túl elegáns.
  • Andrevv #3
    A Mi Max 3 nem phablet, hanem már tablet azzal a mérettel. A Mi A2 már phablet, a Mi A2 Lite pedig éppen súrolja a határt. Kellene már csináljanak egy max 5" vékony keretes mobilt, de 4.5"-nek is örülnék. Akkor tényleg le lenne fedve sok réteg. Mostanában mind ezeket a nagy otromba mobilokat gyártja mindenki, mi a fene ütött beléjük?
    Ezt a vékonyítást se értem, jobban örülnék egy 1 centi vastagságú mobilnak 5000-es akkuval, vagy akár nagyobbnak. Így, hogy folyton kell hordozzam a külső akkut, semmi helyet nem spóroltam.
  • bunny #2
    Kár, hogy a lite nem kapta meg ua. a kamerát.