Gyurkity Péter

Jön a Xiaomi tőzsdei debütálása

A gyártó hatalmas értékkel indulna a tőzsdén, az üzleti cél a globális jelenlét.

A Xiaomi éppen a napokban mutatta be legújabb készülékét, amely jó eséllyel az Android One program részeként is megjelenik majd. Eközben azonban szivárognak a hírek a tőzsdére meneteléssel kapcsolatban, amihez szintén közel állunk – eszerint a kínai cég az idei év legnagyobb kibocsátása lehet.

Korábban ugyan már megjelentek bizonyos pletykák a hongkongi debütálással, valamint az akár 70 milliárd dolláros induló értékkel kapcsolatban, most azonban tovább finomodtak a részletek. A hírügynökségi jelentés alapján a Xiaomi 10 milliárdos kibocsátással indulhat tőzsdei útjára, ami az idei év eddigi legnagyobb ilyen lépése lenne, erre pedig valóban Hong Kong városában kerítenének sort. Egyelőre kérdéses, hogy mennyiben tudnak majd komoly érdeklődőket bevonni a kibocsátásba, mivel a cég jelen pillanatban mindössze annyit tervez, hogy a hardveres eladásokon az alig 5 százalékos profitszintet garantálják, eközben azonban komolyan dolgoznak azon, hogy a kapcsolódó szoftveren és szolgáltatásokon is komoly bevételre tegyenek szert.

Többek között ezt szolgálja az amerikai piacra való belépés, amelyre belátható időn belül szintén sor kerülhet. Ez ugyan jelen pillanatban némileg kérdéses, mivel az amerikai fél éppen ezekben indította el támadását a különböző kínai gyártók ellen, ez azonban elsősorban a Huawei és a ZTE esetében kényes kérdés, mivel ezen szereplők vannak évek óta jelen a tengerentúlon, a Xiaomi pedig friss indulóként jelenne itt meg. Eddig inkább az európai piacon igyekeztek terjeszkedni (most többek között az Egyesült Királyság, Dánia, valamint Olaszország van soron), itt ugyanis szintén volt mit bepótolni, de lassan elmondhatjuk, hogy a legtöbb új megoldásukat hivatalos módon is elérhetővé teszik a kontinens országaiban, így ritkábban kell harmadik félre támaszkodnunk a vásárlások során.

Jelen pillanatban globális szinten az ötödik helyen állnak, itt azonban az elkövetkező években tovább javíthatnak majd, amennyiben kitarthat az elmúlt időszakban látott megújult lendület.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #1
    Remélem okosabban csinálják mint a Huawei, és ha kínai verziós xiaomit veszek pl a gearbesttöl/AliExpressröl, annak az árában nem lesz benne a sokmilliós nyugati tv reklám és a nyugaton dolgozó szervizes többezer eurós fizetése, mert akkor a következő telefonom nem xiaomi lesz.

    A Huawei is így lett jó ár érték arányú gyártóból túlárazott valami
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2018.05.07. 07:18:11