Gyurkity Péter

Önerőből folytatja a küzdelmet a BlackBerry

Bár lett volna jelentkező a kanadai telefongyártó megszerzésére, erre végül nem került sor, a cég ugyanis - némi új hitel bevonásával - önerőből folytatja a harcot a túlélésért.

A BlackBerry gyakorlatilag évek óta küzd az egyre szűkülő piaci részesedés jelentette csökkenő bevétellel, esélyei pedig egyre kisebbnek tűnnek, ahogy a főbb riválisok minden ellenállás nélkül nyomulnak előre. Most mégsem adják el a céget, sem pedig a birtokukban lévő szabadalmakat, egyedül folytatják a harcot. A hivatalos közleményből kiderül, hogy egyetlen jelentkező ajánlata sem kapott esélyt, bár ezek között végül még maga a Qualcomm is felmerült. Az eredetileg a tőzsdéről való kivezetés, valamint a privát tulajdonba történő átmentés sem következik be, ám az első pletykákban felmerült Fairfax végül mégis szerepet vállal a lépésben, igaz, ez a most elfogadott 1 milliárd dolláros hitel egy részének megvásárlásában merül ki. Nem tudni, hogy ez az összeg mennyiben lesz elég a jövő biztosításához, ehhez ugyanis új és népszerű eszközök kellenének.

A bejelentéssel együtt távozik a cég első embere is, akinek helyét ideiglenesen a Sybase egykori vezérigazgatója, John S. Chen foglalja el. Ő a Reuters hírügynökségnek adott interjúban kiemelte, hogy szeretne új okostelefonokat látni a polcokon, annál is inkább, mert szerinte a cégen belül megvan minden fontosabb hozzávaló egy újabb sikeres debütáláshoz, innentől fogva tehát mindössze némi türelemre van szükségünk, hogy meglássuk, mivel is szeretnék visszanyerni korábbi lendületüket. A kijelentés egyelőre az ideges befektetők bizalmának helyreállítását szolgálja, a cég részvénye ugyanis 16 százalékot esett a bejelentést követő néhány órában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SanMaster #2
    Mint a HP WebOS, akkor is megmondtam, most is megmondom , a BB be fog csődölni. Felvettek 1 milliárd $ hitelt. Mekkora király ötlet! Én max 1 évet adok nekik...
  • Linkout #1
    Állítólag Canada nagyon szereti, ha saját fejlesztésű eszközök (vagy amerikaiak) vannak használatban hivatalos helyeken. Mivel a blackberry titkosításai jók és eléggé ott van a szeren a technológiájuk fura helyzet állt elő.

    Jött a Kínai cég, mondván, hogy felvásárolja az egész hóbelevancot. Ilyenkor, a felvásárlónak át kell adni a technikai leírásokat és rengeteg dokumentációt. Ezek birtokában a Kínaiak hozzáfértek volna a bB titkosítási eljárásaihoz is.

    Ezt már nem tudom hol olvastam, de mindenképpen érdekes, hogy állítólag emiatt döntöttek úgy a kanadaiak, hogy mégsem eladó a cég.