Gyurkity Péter

Elkel és távozik a tőzsdéről a BlackBerry

A Nokia után a másik, egykor oly fontos, ám mára visszaszorult gyártó háza táján is rendkívüli fejleményekről számolhatunk be, a kanadai cég részvényeit ugyanis felvásárolják.


Thorsten Heins vezérigazgató
a megmentőnek szánt Z10-zel
A most megjelent közleményben arról olvashatunk, hogy a tőzsdén lévő részvényeket a szintén kanadai Fairfax Financial Holdings Limited által vezetett konzorcium szerezné meg, ezt követően pedig a céget kivezetnék onnan. A tranzakció mintegy 4,7 milliárd dollárra rúg, a részvényeseknek ugyanis papíronként 9 dollárt kínálnak.

A BlackBerry igazgatótanácsa pozitívan áll a kivásárlási szándékról szóló ajánlathoz, ám ezzel az ügy nyilván nem zárult le, hiszen az ilyenkor szokásos procedúra még hónapokig elhúzódhat. Az biztos, hogy a Fairfax többek között a Bank of America Merrill Lynch, valamint a BMO Capital Markets révén jutna hozzá a szükséges tőkéhez, ehhez azonban még az illetékes szabályozó hatóságok beleegyezését is meg kell szerezniük. A tranzakcióra legkorábban novemberben kerülhet sor, itt még számos részletet tisztázni kell. Megjegyzendő, hogy az elfogadás mellett érvelő különbizottság augusztusban jött létre, azóta igyekeznek felmérni a BlackBerry előtt álló alternatívákat.

A pénzügyi szolgáltatásokra szakosodott holding többek között kanadai, amerikai, illetve ázsiai biztosítótársaságokat birtokol, ezek bevételéből fizetik az osztalékot saját részvényeseiknek. A BlackBerry azonban a lépés révén kivonulna a tőzsdéről, hogy a hosszú távú tervekre koncentráljon, bár az még kérdés, hogy pontosan miként is képzelik el ezt a jövőt.

A napokban felmerült, hogy az eredeti alapítópáros szerezné vissza a céget, így tehát lehetséges, hogy végül mégis egy másik utat járnak be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!