Berta Sándor

Munkatársai 40 százalékát elbocsáthatja a Blackberry

A nehéz helyzetben lévő kanadai okostelefon-gyártó arra készül, hogy kirúgja az alkalmazottai jelentős részét. Ha feldarabolják a vállalatot, és az egyes részlegeket külön cégek veszik meg, a szerencsés megmaradók is veszélyben lehetnek.

A The Wall Street Journal tudósítása szerint a társaság hatalmas elbocsátásokat tervez. A terveket ismerő bennfentesek szerint a cég a dolgozói 40 százalékát ki akarja rúgni az év végéig. Az intézkedés minden területre kiterjedne, több hullámban valósulna meg, és együttvéve több ezer munkatársat érintene. A Blackberry márciusban még arról számolt be, hogy 12 700 embert foglalkoztat, de most új stratégiai lehetőségeket keresve próbálnak kiutat találni nehéz helyzetükből, ezért többek között csökkentenék költségeiket. A leépítések mellett szervezeti változások is várhatók. A Blackberry egyik szóvivője közölte: azt akarják elérni, hogy a megfelelő személyek kerüljenek a megfelelő pozíciókba és új lehetőségek nyíljanak a társaság számára a mobil területen. Azt ugyanakkor nem akarta megerősíteni, hogy az elbocsátások mekkora területet érintenek.

Kiszivárgott, hogy a Blackberry a nyár folyamán már számos alkalmazottat rúgott ki kisebb csoportokban, elsősorban a terjesztési és a fejlesztési részlegek szakembereit. Tavaly összesen 5000 munkahely szűnt meg a kanadai vállalatnál. Az okostelefon-gyártónak jelenleg 60 millió ügyfele van és folyamatosan veszteségeket termel. Sok egykori előfizető más cégekhez ment át, a folyamatból főleg az Apple és a Samsung profitált. Néhány napja derült ki, hogy a vállalat feldarabolás előtt áll: miután az egész cégért em tolonganak az érdeklődők, ezért könnyen előfordulhat, hogy a sikeresen pályázók végül kimazsolázzák az egyes részlegeket. A befektetőket leginkább a Blackberry operációs rendszer és a készülékekbe épített billentyűzettel kapcsolatos különböző szabadalmak érdeklik.

Az opciók között már korábban felmerült a teljes vagy részleges eladás, valamint a szabadalmak, illetve a szoftverek értékesítése. A Blackberry értékét 2008-ban 84 milliárd amerikai dollárra taksálták, míg jelenleg alig 5,4 milliárd dollárra becsülik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!