Milyen hangfalat vegyek?
-
Amit leírtál az olyan sok egyidejű (és néhol ellentmondó) kritérium aminek megfelelőt nem fogsz találni, ha ilyen "vájt füled" van. Legalábbis ésszerű keretek közti árszinten.
Alapvetően teljesen semleges hangú hangfal nem létezik, mindegyiknek van valamilyen karakterisztikája, egyéni íze, akár mérhető értékeken, akár frekvenciamenet-görbén, akár csak hallás után, paraméterekkel nem definiálhatóan.
Mindamellett ehhez jön még hozzá az egyéni ízlés és fül (sőt aktuális hangulat) tényezője, ami alapján egy hang van akinek jó, van akinek nem megfelelő. Ezért teljesen gyakorlatias "szakma", személyes meghallgatás nélkül értelmetlen egy komponenst a márkája, hírneve, vagy ára miatt vakon megvenni. Ami nekem jó nem biztos, hogy neked is megfelelő, és vica versa. (A műfajok meg tovább bonyolítják... mindegyiknél más hangszerekhez más kiemelés vagy hangkép lehet előnyös)
Azért hallgat a hifisták jelentős része főként jazzt és klasszikusokat, mert aki belezuhan ebbe a hobbiba -akármilyen műfajt hallgatva addig- azt a felismerés, a csodálkozás, a kísérletezés egyre csak húzza magával a hang szeretete, az egyre magasabb igények felé.. a HI-FI jelentése az élethű "High Fidelity" hangzás. Élethűségről pedig leginkább akusztikus hangszereknél és emberi hangnál beszélhetünk szorosabb értelemben véve..) Itt eljutunk a Jazz-hez, kamaraművekhez, szimfónikusokhoz, unplugged-hoz, énekhez, stb.
Vannak olyan "high end hifisták" akiknek mindegy a műfaj, náluk az önmagáért lévő hangzás a lényeg, a tökéletes részlezőképesség, tér, maga az eszköz nívója, ára, presztizse, értékmérő technikai paraméterei stb. és otthon hangszigetelt szobában audiofil tesztlemezeket hallgatnak mintegy önigazolásként maguknak bizonygatva, hogy a drága felszerelésük mennyire tökéletes. Ők hallják meg az állvány forrasztásainak elhelyezkedéséből fakadó rezonancia-anomáliák kihatásait a CD-játszóra, ebből levezethetően az énekes hangjának enyhe fátyolosságát a középmagas tartománynak valamely +/- 2 hertz szélességű intervallumán stb.. ekkor bizony nincs mese, cserélni kell az állványt egy félmillióval drágább szeizmikusra. De megérte!!
Én meg inkább zenét hallgatok. :))
A jelenlegi hangsugárzómat 1 éve találtam meg, minden eddig nálam járt testhosszakkal ver, minden területen, 20 emberből aki nálam járt 19-nek nincs is füle hozzá hogy hallja miért jó, csak annyit ért hogy gyönyörű, de azt meg egyenesen nem érti minek kiadni pénzt már ilyen szintű hangzáshoz. Öcsémnek egyenesen nem tetszik a hangja mert túl részletező és minden hangszert tökéletesen külön is hall, ami számára "zavaró", azt szereti ha mosódik a zene..
Itt belinkeltem tavaly a (nem éppen olcsó) hangfalamat, leírtam miért szeretem, miért vettem, miért messze a legjobb ami eddig nálam járt, és rögtön jött egy ellenvélemény, hogy "nem jó a 2 utas hangfal, mert ejj, bizony egy jó három utas",.. stb stb..
Csakhogy engem nem érdekelnek a "jó 3 utasok" mivel már volt jópár nálam, és hallgattam 2 utast, 3 utast, szélessávút, stb, ennek ellenére ez passzol az ízlésemhez, ez üti meg nálam azt a nívót amit kerestem, nem győznek meg az általánosítások, ha majd igen, akkor veszek 30 ezerért egy jó három utast...
(gy.k.: bármennyi "utas" hangfalakból vannak extrém magas kategóriájú darabok, ez nem az elsődleges szempont. Egy kődarabból is szólhat nekem a zene, ha olyan szinvonalú amilyet élvezek hallgatni)
Szakvéleményekről:
Lehet böngészni a netes fórumokat, amatőr hifisták, fan-ok vagy profik, hangmérnökök és megszállottak hozzászólásait, mindenki előadja a maga tökéletesen bizonyítható elméleteit amiknek utánaolvasott a neten, technikai paraméterekkel, akusztikai fizikával egyenletekkel, mérési eredményekkel alátámasztva, még sincs összhang és globális egyetértés a hifisták között.. no vajon miért?
A legjobb amikor már többet ír az elméletről mint amennyiszer egyáltalán bekapcsolja a hifit. :))
A zenehallgatás színvonala, magasabb kategóriás komponensekből összeállított hi-fi-nél nem csak a hangfaltól függ, a dézsa-elv alapján gondolkodj, ha pénzt költesz. 500 ezer ft-os keretből hiába veszel 450-ért közép-felső kategóriás hangfalat egy 30 ezer forintos belépő Onkyo erősítőhöz és 20 ezres Sony cd-hez, összekötve egy 150 Ft-os Hama interconnect-el, mert a jó hang elmarad... :)
Összességében egyet mondhatok neked, a háromezer éves ősi kínai ŐSHIFI BÖLCSESSÉGET:
H A L L G A S D M E G !
Sokfélét.
Sok helyen.
remélem segítettem. :)