• K.András
    Mondjuk szerintem ez az interju elég tanulságos, hogy vajon ki az a sumi és, hogy mit tett le az asztalra...

"1995 végén a háromszoros Forma-1-es világbajnok, Jackie Stewart készített vele interjút az ausztrál Channel 9 televíziós csatornán:

Stewart : "Nyertél két világbajnoki címet a Benettonnal, fantasztikus siker - különösen ez utóbbi. Most elhagyod a legsikeresebb csapatot. Egy olyan istállóhoz mész, amelynek nagyon gyenge mutatói vannak: nem nyertek világbajnokságot 16 éve, 250 Grand Prix óta. És csak olyan emberek voltak képesek nyerni ott, Michael, mint egy nagyon kemény, fehér dél-afrikai, akit Jody Scheckternek hívtak és aki állandóan seggbe rúgott mindenkit; vagy Niki Lauda - két világbajnokságot -, aki szintén kemény fickó volt és aki igazán irányítani tudta õket, vagy régebben Fangio, aki szerette õket és aztán elhagyta õket, mindössze egy bajnoki cím után. Ez nem valami jó statisztika. Nos, mi az ami miatt elhagyod a sikernek azt a fantasztikus útját, amelyen eddig voltál és a jó kapcsolatokat egy olyan csapat miatt, amelynek eddig nincs igazán jó történelme a modern idõkben?"

Schumacher : "Pontosan az, amirõl beszéltél. Nem hiszem, hogy túl sokat kellene magyaráznom, mert már elmondtad, hogy micsoda kihívás lesz ez számomra és ez az, amit keresek."

Stewart: "De biztos vagy a dolgodban? Erõs ember vagy, de nagyon fiatal. A fiatal versenyzõk története a Ferrarinál nem igazán jó."

Schumacher: "Ez igaz. Úgyhogy változtassunk ezen!"

Stewart: "Gondolod, hogy hajlandóak megváltozni? Gondolod, hogy be fognak fogadni?

Schumacher: "Azt hiszem ez itt a lényeg. Véleményem szerint ez a jó idõpont csatlakozni a Ferrarihoz és sikeresnek lenni velük. Nagyon közel állnak hozzá, hogy megtegyék ezt az utolsó lépést. Meg akarják tenni ezt az utolsó lépést és hajlandóak minden erõfeszítésre a világbajnoki cím megnyerése érdekében. Én is hajlandó vagyok rá, szóval mi a gond azzal, ha szövetkezünk? És nagyon várom már. Tudom, hogy lesznek problémák, de a Benettonnál is voltak problémák. A helyzet az, hogy a figyelem egy kicsit jobban a Ferrarira irányul, ezért tûnik nehezebbnek a dolog a Ferrarinál, mint a Benettonnál. Hogy tényleg az-e vagy sem, majd megtudom, de a tõlem telhetõ legjobbat próbálom nyújtani. És meglehetõsen biztos vagyok benne, hogy sikeresek leszünk. Abban is meglehetõsen biztos vagyok, hogy ez bele fog telni egy kis idõbe, de amint megismerjük egymást és úgy fogunk dolgozni, ahogy kell, sikeresek leszünk."

Stewart: "Hallgatniuk kell majd rád."

Schumacher: "Nekem hallgatnom kell rájuk és nekik hallgatniuk kell rám."

Flavio Briatore nem örült annak, hogy Schumacher elhagyta a Benettont. Sõt, verbálisan igyekezett oda-odaszúrni egykori versenyzõjének, például amikor kijelentette, hogy új pilótái, Gerhard Berger és Jean Alesi - akik éppen a Ferraritól érkeztek - jobbak, mint Schumacher. Michael nem kívánt belemenni a szócsatába és csak annyit válaszolt: "Majd meglátjuk."

"