• Zóanagyvarázsló
    Részemről gratulálok mindkét aspiránsnak, mindketten megérdemelték volna a címet. Massa nagyon jól telejsített ebben az idényben, de én nem azt érzem, hogy ő nőtt volna fel jobban a feladathoz, hanem tavalyhoz képest a riválisok hibáztak sokat - Hamilton és főleg Räikkönen többször annyi hibát vétett ebben a szezonban, mint az előzőben.

Az alábbi felvetés, mely szerint Kovalainen végig szándékosan le volt nyomva a víz alá, hogy esélye se legyen senki ellen, erősen túlzásnak tűnik. Ez ugynais nem kevesebbet jelent, minthogy a McLaren tudatosan beáldozta a konstruktőri címet, sőt Hamiltont is hátvéd nélkül hagyta, orosz rulettre bízva az egyéni versengés sorsát is, akkor is, amikor már Kovalainennek már úgysem lehetett volna esélye a végső győzelemre. Én elhiszem, hogy nem hagyták igazán kibontakozni, de ha elfogadjuk e kiszínezett történetet, az minden idők egyik legelmebetegebb, legirracionálisabb csapattaktikáját jelentette volna. Talán az sem véletlen, hogy a finn a kvalifikációk során a Q1/Q2-ben is viszonylag ritkábban verte el Hamiltont, ahogy szabadedzéseken sem ő tarolt.

Hogy a Ferrari nem érdemelte meg a bénázásai után csapatvilágbajnokságot? Magam is többször megfogalmaztam a gondolatot, de nem egyértelmű. Voltak csúnya hibák (Domenicalit el kellene felejteni, de igazság szerint Montezemolót is jó lenne...), de a csomag erős volt, és az nem a Ferrari hibája, hogy a McLaren Kovalainent szerződtette le, és valamelyest valóban vissza is foghatta őt. Emellett az idény során látottak és a szakértők is megerősítik azt a feltétlezést, hogy a Ferrarinak a melegebb időjárás kedvez. Ehhez képest oltari pech volt egy ilyen esős, hűvös szezont kifogni, az elmúlt 10 évben egy sem volt ehhez fogható, és jó eséllyel a Ferrari nagy előnnyel söpörhette volna be mindkét címet, ha nem így alakul. De ez "már mi lett volna ha"... A Ferrari szerintem is megérdemelte volna a bukást, de a győzelmet is.

Pozitív csalódás idén számomra Alonso, végig abszolút korrektül nyilatkozott, a pályán pedig szerintem mindkét aspiránsnál jobb teljesítményt nyújtott. Persze lehet magasztalni Vettelt és Kubicát is, de őket bírtam eddig is :) Jó lenne látni jövőre, hogy ők mindannyian a végső győzelemért harcolnak a hajrában.

LES FORZA INTER:

Massa elhagyja a pályát, felökleli Hamit és semmi.

Dehogy, megbüntették őt is.