Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast-
G_ArchAngel #55920 F1hirek.hu összefoglaló:
Május 17-én azzal vádolták meg Nigel Stepney-t, a Ferrari korábbi technikai vezetőjét, hogy Monacóban szabotálni akarta az istállót, úgy hogy a mái napig ismeretlen összetételű fehér port akart szórni az autók tankjába. A szakember ellen eljárás indult, ezzel pedig kezdetét vette az utóbbi évek egyik legnagyobb botránya a Forma-1-ben.
Június 21-én a Ferrari a modenai ügyészségen eljárást kezdeményezett egyik munkatársa ellen, aki a vád szerint titkos információkat adott át a McLaren egyik magas beosztásban lévő alkalmazottjának. Néhány nappal később kiderült, hogy a szabotázsügybe keveredett Stepney az ügy egyik kulcsfigurája.
Július elején a McLaren az FIA-hoz fordult, és azt kérte, hogy vizsgálja át autóit és győződjön meg arról, hogy a Ferraritól lopott adatokat nem használta fel versenygépének építésekor.
Július 9-én a Londoni Felsőbíróság hirdetményéből derült ki, hogy a Ferrari a McLaren főtervezője, Mike Coughlan ellen is jogi eljárást kezdeményezett, aki a maranellói titkos iratok címzettje volt.
Július 26-án az FIA Motorsport Világtanácsa (WMSC) rendkívüli ülésen hallgatta meg a McLarent. Párizsban a tanácstagok úgy határoztak, hogy a McLaren bűnös az engedély nélküli ferraris dokumentumok birtoklása miatt, de nem kap büntetést, mivel nem bizonyítható, hogy a wokingi gárda valóban felhasználta volna a rivális csapattól származó információkat. A WMSC ugyanakkor leszögezte, ha a jövőben előkerülnek újabb bizonyítékok, akkor újratárgyalja az ügyet és az angol csapat súlyos büntetést kaphat.
Az FIA elnöke, Max Mosley július 31-én jelentette be, hogy az Olasz
Automobil-szövetség elnöke, Luigi Macaluso kérésének engedve, a Nemzetközi Sport
Fellebbviteli Bíróság elé viszi az ügyet, ahol a Ferrari is előadhatja saját verzióját. A tárgyalást szeptember 13-ára tűzték ki.
Szeptember 5-én az FIA hivatalos közleményben tudatta, hogy új bizonyítékok kerültek elő a kémbotrányban, ezért a szeptember 13-ra tervezett fellebbviteli bírósági tárgyalás helyett újra a WMSC elé kerül az ügy. A szövetség néhány nappal később annyit elárult, hogy a McLaren pilótái (Fernando Alonso és Pedro de la Rosa) szolgáltatták a bizonyítékokat.
A lista a mai napon újabb, ám feltehetően nem az utolsó fejezettel bővül.
A lényeg a végén van:
Fellebbviteli Bíróság elé viszi az ügyet, ahol a Ferrari is előadhatja saját verzióját. A tárgyalást szeptember 13-ára tűzték ki.
Szeptember 5-én az FIA hivatalos közleményben tudatta, hogy új bizonyítékok kerültek elő a kémbotrányban, ezért a szeptember 13-ra tervezett fellebbviteli bírósági tárgyalás helyett újra a WMSC elé kerül az ügy.
Ezzel a FIA megakadályozta, hogy az ügy bíróság elé kerüljön és ismét csak egy "kedélyes" beszélgetésre hívják össze a feleket, ahol lehet, hogy ismét nem szólalhat fel érdemben a Ferrari, mint nyáran...
Okosak ezek a McLaren-es fiúk, kérem, nem lesz itt semmi...:)