Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast-
Egy 2003-as, de nagyon jó interjú Schumival (részlet):
Kérdés: Minden idõk legjobb versenyzõjének tartod magad?
Schumacher: Nem. Sosem tartottam annak. Most nekem van a legjobb autóm és a legjobb csapatom. De ezt nem ingyen kaptuk. Nagyon keményen dolgoztunk azért, hogy eljussunk oda, ahol most vagyunk. Lehetséges, hogy van nálam jobb versenyzõ, de az autója nem olyan jó. Az ilyen összehasonlítás sosem lesz fair.
Kérdés: De a gyõzelmeid és egyéb eredményeid száma nem a legjobb bizonyíték?
Schumacher: Hogyan mondhatnám, hogy én vagyok a legjobb? Nem vagyok arrogáns. Lehet, hogy volt jobb versenyzõ nálam, de nem voltak olyan lehetõségei, mint nekem. A másik dolog pedig az, hogy lehetetlen kijelenteni, hogy egy ember a sport történetének a legjobbja. A körülmények sokat változtak. Hogyan lehet összehasonlítani az '50-es éveket a mai körülményekkel? Nagyon félek, amikor beülök egy olyan autóba, amiket a régi idõkben vezettek. Képzeld el, hogy azzal versenyeztek! Abban az idõben többet számított a versenyzõk bátorsága. Ma már nem ez számít. Az, ha valaki csinál egy váratlanul kockázatos dolgot nem feltétlenül jelenti azt, hogy gyorsabb is lesz.
Kérdés: Nem lenne jobb, ha minden pilóta ugyanolyan autóval versenyezne?
Schumacher: Amikor a Forma-1-be jöttem én is ezt kívántam. Láttam, hogy más versenyzõk jobb autóban ülnek, mint én és álmodoztam. Bizonyítani akartam, hogy tehetséges vagyok. De miután annyit dolgoztunk azon, hogy a legjobb legyen az autónk, nyilvánvaló, hogy ma már nem ugyanaz az álmom.
Kérdés: Ki lesz az új Schumacher?
Schumacher: Nincs olyan, hogy új Schumacher. Sok fiatal, tehetséges versenyzõ van saját névvel és egyéniséggel. Például ott van Fernando Alonso, Kimi Räikkönen, a testvérem Ralf és Juan Pablo Montoya. És van sok nagyszerû versenyzõ, akik már régebben vannak a sportban, mint például Barrichello. Ki lesz a világbajnok? Nem tudom.
Teljes cikk:
2003-as interjú