Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast-
F1rajongo #178783 Látom, nagyon sokan még mindig nem értik a történteket. Javaslom ezeknek, hogy olvassák vissza ezen a fórumon is akár ez idáig az összes hozzászólást. Talán világosabbá válik minden. Nem szeretnék ebben a meddő vitában részt venni, mert látom az elfogultság sok személyben olyan nagy, hogy épp ésszel és érvekkel meggyőzhetetlen. Tisztelem azokat, akik még ezek után is képesek újra és újra leírni az igazságot, amiről ezerszer szó volt már. Lelkiismeretem miatt úgy döntöttem, utoljára össze foglalom a történteket, de erről én többet nem vagyok hajlandó beszélni ezen a fórumon.
A szabályok szerint az FIAnak 4 lehetősége lett volna.:
1.: Vagy hagyta volna a versenyt, az évadzáró mindent eldöntő utolsó versenyt SC mögött befejeztetni.
2.: Vagy elengedi az összes lekörözöttet, ahogy amúgy eredetileg a legtöbb esetben szokás. Ebben az esetben meg kellett volna várni a tört autó mentését (személyi sérülés esetén személy mentését is), törmelékek eltakarítását, a lekörözötteket meg kellett volna várni, hogy a sor végére felzárkózzanak és utána engedhették volna el a versenyt. Jelenlegi helyzetben a mentést az átlagnál gyorsabban végezték el, 3 kör alatt, miközben 3,5 az átlag. A 4. körben esélytelen lett volna elindítani a versenyt, akármennyire is siettek volna, akár mennyire nem ment volna el plusz idő a tökölésre, hogy most mi legyen. A mentés után 1 kör maradt volna csupán arra, hogy az összes lekörözött vissza előzőn és felvegyék a sor végén a helyüket, ami akár hogyan is számolunk, esélytelen. Ezért sem döntött az FIA, a szokásos, szabályos megoldás mellett.
3.: Vagy nem elengedni a lekörözötteket, ez a megoldás is szabályos lett volna. Ebben az esetben lett volna idő, lehetséges, hogy még 2 körre is elindítani a versenyt. (Ezt annyira már nemtom, hogy 2 kör belefért volna e.) Ezt a megoldást akarta eredetileg az FIA. De ezt a RB bepanaszolta, kisírta, hogy ez nekik így nem tetszik. (Erre bezzeg nem jött vissza jelzés Masi-től, hogy „ez autó verseny. Rendben?”). De ez csak zárójeles megjegyzésem.
4.: Vagy piros zászló belengetése. Ez a megoldás akkor léphet életbe, hogy ha a baleset megkívánja azt (pl. falat kell építeni.)
Michael Masi nem a szabályok alapján járt el, választott önhatalmúan egy 5. lehetőséget ad-hoc jelleggel, amit ő talált ki, verseny alatt megváltoztatva a szabályokat, ami jogában áll, mert a szabálykönyvben benne van az is, h az FIA igazgatója SC használatával kapcsolatban megváltoztathatja a szabályokat a verseny közben is akár, kéne kedve szerint. Erre nem lehetett előre számítani és ezért bukta el a VB Ham. Mercedes/Hamilton mindent tökéletesen csinált, egyedül (Latifin kívül) az FIA az, aki hibázott, de hatalmasat. A show volt a szemük előtt, semmi más nem számított. Elhiszem azt, hogy a RB/Ver rajongóknak és/vagy Ham/Merci gyűlölőknek nem tetszik az, hogy ez a VB címet nem részre hajlóan nézve soha sem lesz elismerve Ver javára. Ezt a címet csak is az FIAnak köszönheti. Elvették Hamtől a megérdemelt címet. Én személy szerint egy percig nem csodálkoznék, hogy ha ezek után Ham és Merci is vissza vonulna, nem akarnak többet részt venni ebben a komédiában ami itt zajlik. Aztán versenyezzenek ők úgy, ahogy akarnak. Hogy ha nekik az jó, hogy egy személy kéne kedve szerint változtat a szabályokon verseny közben, akkor versenyezzenek úgy. Ehhez nem lehet alkalmazkodni. Nem gondolatolvasó senki. A vissza vonulást azért is megérteném, mert már az év is úgy kezdődött, hogy úgy alakították a szabályokat, hogy a Mercedesnek rossz legyen, mert hogy ők annyira ügyesek, mesterségesen fogjuk őket vissza, hogy izgalmasabb verseny legyen, a show (=nagyobb nézettség=pénz) kedvéért. Most meg Hamtől (Merci pilótától) vették el a megérdemelt címet. Lehetne itt össze esküvés elméleteket gyártani, de én nem fogok. És természetesen nem csak az utsó verseny számít a világbajnokságban. Nem csak az a fontos, ahogyan sokan írják. Ezzel egyetértek. De az utolsó verseny az, amin minden végérvényesen eldől, mondhatnánk úgy is, hogy az év legfontosabb versenye. És lemerném azt is fogadni, hogy ha nem az évadzáró verseny lett volna, akkor Masi is máshogyan döntött volna. És akkor minden egészen máshogyan alakult volna. Masi pont azért döntött úgy, ahogyan, mert évadzáró volt és sajnos a személye alkalmatlan ilyen szituációban gyorsan, igazságosan, jó döntést hozni.
Ennyi. Én ezzel befejeztem. Fel szeretném dolgozni az eseményeket, de nem könnyű… Mindenkinek kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok!
Utoljára szerkesztette: F1rajongo, 2021.12.18. 12:34:38