Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast-
Igazából a film után próbáltam megérteni, hogy miért van az, hogy beszélnek róla, egyértelművé teszik, hogy vegetál, mégse mutatnak egy képet azoknak, akik ugyanúgy szerették és kíváncsiak mi van vele, és azoknak, akik tényleg kíváncsiak lennének, pontosan milyen állapotban is van.
Megértem azt, szeretnék meghagyni olyannak, amilyen az emberek emlékezetében jelenleg is él, viszont sokan vágynak egyfajta megerősítésre, hogy valóban ez van, lehet reménykedni, vagy - hacsak az orvostudomány nem jut előrébb - Michael mindörökké így is marad, sőt, így is hal meg. Azt is megértem, hogy sok jogvédő baromság ha bemutatnák napi szinten nyomatná, hogy miért nem fejezik be vele mindörökké, ez nem élet, de ki nem szarja le őket?
Az a szép a fotó és filmművészetben, hogy sokfajta módon, sok mindent be lehet állítani és bemutatni úgy, hogy alig mutasson valamit, de mégis egyfajta szemszögből mégiscsak bemutassa a jelenlegi állapotot, hogy Schumacher igen, megsérült, szarul van, de most ő így ember.
Gondoljunk egy szétégett Laudára. Megégett, a sporttal jár, jött, és mutatta. Leszarta. Elborzasztó volt? Az. Főleg frissen. De mégis tudtuk, hogy él, itt van velünk, és bár már nem az igazi külsőleg, de akkor is ő Niki Lauda.
Ha látNA az ember, főleg a rajongója (én nem vagyok az) egy bármilyen képet, bármilyen beállításból Michael Schumacherről, ami mutat valamit, de semmit se mond, viszont friss, nem 8 évvel ezelőtti, akkor biztos vagyok benne, hogy lelkileg erősítené őt abban, hogy igen, szarul van, de Keep Fighting MS! Ha az alapítvány miatt csinálják, akkor az pláne nem fair.
De nem.
Viszont akkor miért is született ez a dokumentumfilm? Hogy lássuk Corinna mennyire beleöregedett ebbe a 8 évbe? Pl. Irvine mitől fontosabb, mint a meg se említett Barrichello, akivel tényleg a sikereit elérte?
Ok, fogadjuk el, nem mutatják meg nekünk. Ugyan a média valóságshow szereplőinek magánéletét, qurását, öngyilkosságokat, terrortámadásokat, halottakat, sérülteket folyamatosan mutat, de ha MSről van szó, eldugják, majd csinálnak egy dokumentumfilmet róla, ahol mindenkit látunk, kivétel a még életben lévő címszereplőt. Úgy van beállítva, mintha meghalt volna, de mégse, hisz beszélnek róla, de nem látjuk. Kicsit biztos meghalt MS, ahogy vele együtt ebbe kicsit belehalt a családja is, de mégis, több millió rajongója volt és van világszerte, és ők szerintem megérdemeltek volna egy helyzetleírást, se nem oszt, se nem szoroz alapon, hogy mi van a kedvencükkel. Szerintem.
Pár napja halt meg egy francia focista, aki 34(?) éves kora óta (1982) volt kómában egy műtéti műhiba következményeként. 73 éves volt, de még őt is bemutatták mi van vele, milyen körülmények között vegetált.