• b-type
    olvasnivaló:

Ebbe ismét sikerült beletenyerelnie az FIA-nak. Michael Masi versenyigazgató a pénteki két szabadedzés között furcsa szabályozásról adott tájékoztatást a versenyzőknek és a csapatoknak Bahreinben. Közölte, hogy bár az első tréningen még elnézte a pályaszélesítést a 4-es kanyarnál, a folytatásban az edzéseken (így az időmérőn is) minden olyan kört törölni fognak, amelyben valaki négy kerékkel átlépi a határt. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor azt is jelezte, hogy a versenyen más elv lesz érvényben: nem fogják külön figyelni a pályahatárokat. Ma már tudjuk, az ausztrál ezzel tulajdonképpen egy újabb vitának nyitott ajtót.

A kiadott szabályozás a vasárnapi Bahreini Nagydíjon többek között Lewis Hamiltont is arra bátorította, hogy a Red Bull ellen vívott szoros csatában merje használni a 4-es kanyar bukóterét a pár tizedmásodperces időnyereség érdekében, mondván, úgysem figyelik a pályahatárokat. Rendszeresen ennek megfelelően is vette a kanyart, míg csapata a fülére nem szólt: az FIA figyelmeztette őket, hogy mostantól kerülni kell a fehér vonal átlépését. A versenyző nem értette, mire föl a pálfordulás, és ennek már a rádióban is hangot adott.

A címvédő a futam után elmondta:

„Ez az egész zavaros. A legtöbb pályán nem szabad négy kerékkel elhagyni a pályát a fehér vonal átlépésével, de ezen a hétvégén ebben az egy kanyarban azt mondták, hogy kimehetsz, de a kerékvetőt nem lépheted át. De a versenyen lehetett. És ezt le is írták” – utalt a kettős szabályozásra.

Hamilton kiemelte, érdemes szélesre futni azon a ponton, mivel időt lehet vele nyerni – ő nyilvánvalóan ezért is csinálta rendszeresen. „Amikor viszont előzöl, akkor nem szabad a pályán kívül előznöd” – hozta föl az előzővel ellentétesen rendelkező másik szabályt.

„A verseny felénél tulajdonképpen meggondolták magukat (ti. az FIA), és hirtelen már nem szabadott átlépni a fehér vonalat.”

„Részemről ez rendben van. Gyorsabb volt így, segített is nekem óvni a gumikat. Szóval hálás voltam a döntésért. És végső soron emiatt volt az, hogy Max nem előzhetett meg a pályán kívül.”

A zavaros helyzetről Max Verstappent is megkérdezték a verseny után. „A futam alatt azt mondták nekem, hogy egyesek szélesre futnak, és arra bátorítottak, hogy én is tegyem ezt, hogy időt nyerjek. Szóval én is megtettem. Aztán egy ponton túl azt mondták, hogy ne csináljam többet. Szóval fogalmam sincs.