• HuHam
    #174952
    A maszk miért is ne védené azt aki hordja ? Nincs rajta szelep, legalább is az elterjedteken. Sőt, a tapasztalatom az, hogy amikor az ember kilélegez, a szokásos (világos kék, amik 40-150 Ft-ért kaphatóak) szétnyílik valamennyit (a nyomástól), vagyis egy része a kilélegzett levegőnek szűretlenúl megy ki - pld. a szemüvegre, amit párásít, mellesleg. Viszont belélegzéskor alacsonyabb nyomás van, vagyis a maszk jobban zár, és a levegő jóval nagyobb része szűrve jön át. Ergo, a maszkhordó jobban van védve.

    Azt mondani, hogy a maszk hordás 'semmibe sem kerül' hülyeség. És nem a pénz, amibe kerül a probléma. Igenis akadályozza a normális lélegzést. Kissé gyorsabb gyaloglás is már probléma. Hordani kell a néptelen utcákban is, miközben a boltokban, buszokon sokszor egymás hegyén hátán vannak az emberek.
    Nem lehet mindent primitív szabályokkal korrigálni. Mindenesetre, én már a nyáron is hordtam a nagyon forgalmas utcákon, utakon - és valamennyire kiszűrte a mérgező anyagokat - amik mellesleg egyes felmérések szerint évi 7 millió ember halálát okozzák (3 évvel ezelőtti adat). Vajon a rengeteg tüdőbeteg, aki a végén a covid-19 áldozata lett - valójában mi volt a halál fő oka ? Érdekes, hogy amikor egy AIDS-es meghal valami kisebb fertőzés miatt, nem azt mondják hogy az influenza vitte el, hanem az AIDS .
    Vannak dilemmák, de ami biztos, hogy ebben valakik hatalmas pénzeket kaszálnak. Hallgassátok Neil Youngot - 2015-ös album - The Monsanto Years, a 'Starbucks' dalban emleget valakiket 'kéz a kézben' ..