• HuHam
    #174574
    " dieselekhez képest nagyságrendekkel kevésbé környezetszennyező benzinüzemű technológia üldözésének,"
    Pár évtizede a diesel volt a kevésbé szennyező. Legalábbis az volt az álláspont. És nem csak a jobb hatásfok miatt, hanem a kevesebb méreg kibocsátás miatt, főleg. Azóta száműzték az ólmozott benzint, legalábbis a fejlettebb tájakon, kötelezték a motorgyártókat a kevésbé szennyező motorok gyártására. Katalizátorok - amik kiszűrik a mérgező anyagok nagy részét (amiből én nemigen látok Magyarországon, mert az állomány öreg, a katalizátor drága) . Javult a hatásfok is - ergo kevesebb az égéstermék (CO2) . De hogy ez nagységrendekkel csökkentette ... Nem reális, ilyet esetleg a reklámokban hallani.
    És akkor jön a kövektező hozzászólás: "de ma már semmi olyasmit nem fejlesztenek itt, amit az autógyártók valóban hasznosítani tudnak a mindennapokban"
    Rengetegszer el lett mondva, hogy az F1-es, 14 óta érvényben levő benzin korlátozások (2 is van, de nem fogom itt ismételni) arra késztetik a motorgyártókat, hogy jobb hatásfokú motorokat fejlesszenek. Ez egy bevallott cél, de úgy látszik a többség technikai tudása nem elég hogy megértse.
    Sőt. mondhatnám, hogy pont ez az ahol a Mercedes előny nagy része van és volt 14 óta - az erősebb motor. Mert ilyen korlátozások mellett a hatásfok javítása az egyetlen út. De persze ez iszonyatos pénzekbe és emberi munkába/időbe kerül.
    A Honda 1 évvel később szállt be,de a valós késés több - mert a fejlesztés jóval 14 előtt kezdődött a többieknél.
    Igen, a gyártóknak ez óriási reklám - már ha sikeresek. A Honda esetében ez valahogy nem lett pozitív reklám sokszor - Alonso beszólásai, McLaren gyenge szereplés ... És idén a sok motorhiba (persze régebben sem volt jobb) . Egyenesen szánalmas hogy előjönnek az idei 2 gyözelemmel - Verstappen - a gumikezelésen múlt. Gasly - mázli a négyzeten.
    Ez a szezon már eldőlt gyakorlatilag. Az igazi kérdés, mit fog a nyilván nagyon csalódott RB mondogatni a következő vagy 27 versenyen.
    Valami olyasmi: "Sorry Renault, we were wrong, you are the best ! Remember 2010-13"